Американското разузнаване: Вируси, Безработица и Глад… Мрачно бъдеще за Планетата!

Тези дни американските разузнавателни агенции публикуваха свой доклад  от 27 страници, озаглавен „Годишна оценка на заплахите“, който е представен в Конгреса за обсъждане на закрити сесии. В него топ аналитиците на ЦРУ ни казват какво да очакваме в близко бъдеще с хоризонт – следващите 10 години. Кои са някои са бъдещите заплахи пред човечеството според доклада?

Заплахите в здравната сфера ще продължат да действат.

Най-много ще пострадат по-бедните държави и по-бедните социални групи, чийто достъп до адекватно здравеопазване допълнително ще се влоши. Всъщност по време на фалшивата пандемия през последните две години нарастващо количество хора не можеха да получат адекватна здравна грижа, тъй като основните ресурси и усилия на медицинските системи бяха или парализирани, или впрегнати да имитират „справяне с короновируса“. Типичен пример са милионите заразени от спин в тропическа Африка. Паралелно с това в много страни, където вилнеят полиомелит и морбили рязко намаля възможността за ваксиниране срещу тези действително коварни болести. Заради фалшивата пандемия, навсякъде по планетата рязко пада равнището на лечение на всички останали болести.

Същевременно световното население остава уязвимо към избухвания на реални и много опасни инфекциозни болести, тъй като причините за това не изчезват и ще се засилват. Причините са свързани са с овладяване от хората на нови територии от природната среда, бързата и непланирана урбанизация, устойчиви конфликти и хуманитарни кризи, увеличаване на международните пътувания и търговия, публичното недоверие към правителствата и работещите в здравната система.

Ще се засилват заплахите в икономическата сфера.

Според американската разузнавателна общност, която е една от най-големите организации на шпиони и аналитици в света, „икономическите и политическите последствия от пандемията ще вилнеят по света в продължение на много години“. Нарастващото количество пари, раздавани от правителствата водят до опасно задлъжняване. По-бедните държави, които не могат да печатат трилиони като Америка вече вървят към опасно задлъжняване и няма да имат възможност да предприемат мерки за смекчаване на икономическите последствия от кризата. Особено тежко ударени ще бъдат тези, които разчитат на туризма, износа на петрол, пари изпращани от емигранти на своите близки. Тук България, при която парите на емигрантите са основна чуждестранна инвестиция е типичен пример.

Пандемията ще доведе много държави и големи социални групи до икономическа катастрофа. Според Международната организация на труда през 2020 г. 214 милиона души по света трайно са загубили своята работа. Коронавирусната пандемия доведе до недостиг на средства за храна и до глад, като засегнатата от това група расте с удивително високи темпове. Количеството на хората по света, които не могат да си осигурят достатъчно храна, за да живеят, се е удвоило от 135 милиона през 2019 г. на около 370 милиона през 2020 г. и се очаква да нарастне до 430 милиона до края на тази година.

Тази тенденция е едва в своя зародиш и ще продължи под формата на геометрична прогресия. Социалноикономическото неравенство ще се се изостря. Икономическите последствия от пандемията ще засилят нестабилността на много държави, тъй като хората ще са все по-отчаяни от спада в икономиките, загубата на работни места и разкъсаните вериги на доставките. Най-тежко ударените от това икономическо бедствие държави ще изпаднат във финансови и хуманитарни кризи, които ще повишат вероятността от разпадащи се правителства, вътрешни конфликти, масови протести, нови миграционни вълни. Наличието на такива вълни от Централна Америка вече са налични и се виждат по границите на САЩ.

Ще се изострят климатичните заплахи.

2020 година беше рекордна в температурите и предизвика огромни климатични бедствия, засягащи милиони хора. Климатичните промени и екологичната деградация на природната среда ще създават преки и непреки заплахи, включително рискове за икономиките. Климатичните бедствия и промените, до които води екологичната криза, носят със себе си като следствия социална и политическа нестабилност, здравни рискове, хуманитарни проблеми, климатични бежанци и нови сфери на геополитическа конкуренция, които ще бъдат доминиращи през следващото десетилетие. Ще водят до нови вълни от болести, ще заплашават снабдяването с храна, засилват политическата нестабилност. Повишаването на температурите ще увеличава климатичните бедствия, наводнения и пожари, водещи до смърт и огромни икономически загуби. Ще са фактор за недостиг на прясна вода и храна, за социални протести и войни за вода.

Екологическата деградация, резултат на гигантски количества отпадъци, заплашва здравето и живота на милиони хора, ще води до нарастваща податливост към епидемии и пандемии, ще предизвиква социални протести. Замърсяването на въздуха през 2019 г. беше четвъртия основен фактор за преждевременна смърт на хората, довел до смъртта на около 7 милиони души само за една година. Тази тенденция ще продължи и ще се засилва, ако не се предприемат радикални мерки за възпирането й.

Ще се разгръщаг геополитическите заплахи.

Американските разузнавателни органи виждат основни заплахи, с които ще водят битка през идващите години в четири основни държави – Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Тази битка вече върви и ще става все по-силна.

Водещо място сред опасностите за САЩ  американските разузнавателни органи отреждат на Китай. Те са притеснени от това, че той ще продължи своя възход на алтернативна сила, налагайки нови международни норми, подбивайки влиянието на САЩ и увеличавайки своята роля в света. Пекин ще демонстрира своя успех и превъзходството си над Западната система по всички възможни начини. Ще продължи да бъде основна заплаха за технологическата конкурентоспособност на Америка.

Засилват се тенденциите на самозатваряне на държавите, което е индикатор за край на досегашната вълна на глобализация. Ще се изострят геополитическите противоречия, особено между големи сили като САЩ, Китай, Русия, които ще се борят за глобално влияние във времена на изострящи се кризи, в които по принцип е нужно по-голямо сътрудничество.

Във възход вече са феномени като „ваксинен национализъм“ и „ваксинна дипломация“.  От една страна „ваксинния национализъм“ ограничава ваксините в държавите, които ги произвеждат или имат достатъчно средства да ги купят, а от друга страна „ваксинната дипломация“ е споделяне на своя ваксина с други страни с цел да получиш съответните политически и дипломатически ползи в отношенията с тях, да създадеш с тях съответните съюзи. САЩ традиционно са свързани по различни начини чрез силни взаимовръзки с латиноамериканските страни, но сега Русия и Китай споделят с Латинска Америка своите ваксини и засилват влиянието си там. Нещо, което Вашингтон разглежда сато опасност за своята национална сигурност.

Все по-значими ще стават технологичните заплахи.

За Съединените щати те са свързани преди всичко с нарастващите технологични възможности на Китай и Русия, с това че те оспорват американското технологично и икономическо лидерство. Целта, която си е поставил Китай е да заеме водеща позиция в света в сферата на новите технологии до 2030 г. Това се разглежда като заплаха за САЩ, тъй като тези технологии може да се използват и за разузнавателни и военни цели. Американците са притеснени от това, че развитието на науката и технологиите се разглеждат от Русия като приоритет на националната й сигурност. Те не желаят да приемат задачата, която си е поставила Москва да запази своя технологичен суверенитет. Тук може да се прибави и известното изказване на Путин, който наскоро заяви, че който стане лидер в изкуствения интелект ще владее света.

Бързото разпространение на технологии също така е свързано с нарастващите възможности те да попадат в ръцете на малки групи и индивиди, които да ги използват като инструмент за социална дестабилизация и насилие. Киберрисковете, идващи от една или друга държава или отделни групи също ще стават все по-опасни.

Ако трябва да се синтезира анализът на разузнавателните агенции на страната, която е световен хегемон в света на неолиберален капитализъм през последните десетилетия и бореща се в момента със зъби и нокти да запази тази своя хегемония, може да се направят два основни извода.

Първият е, че през следващите години ще живеем в един свят с нарастващи рискове, продължаваща здравна, икономическа, социална криза, нарастащи неравенства, засилващи се масови протести. Бих добавил, че капитализмът става все по-конфликтен, рисков и опасен за човечеството.

Вторият извод е, че САЩ вижда като опасност № 1 за себе си икономическият, технологическият, а от тук и военен възход на Китай, Русия, Иран и Северна Корея и очевидно всички усилия на американските институции ще бъдат насочени към възпиране на този възход, което означава все по-засилващи се геополитически битки и нарастващи рискове от военни конфликти. И тук може да се добави, че капитализмът в цялата си досегашна история при изостряне на противоречията се е характеризирал с опустошителни войни, водещи до смъртта на милиони хора. Skandalno.net

Автор: Проф. Васил Проданов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Анализът повтаря множество други без претенции за оригиналност, но той ги потвърждава. Най-любопитното е че навсякъде се говори за АМЕРИКАНСКИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ОРГАНИ. Не работят ли в тях типични ШПИОНИ, за които непрекъснато обвиняват Русия. Арогантността и алчността на САЩ не се отличава ни най-малко от тая на Британците, на Хитлерова Германия, демагогията още по-малко. Човечеството не си извади и една поука от цялата си история. Никога обаче не е разполагало с ролкова мощен военен арсенал. Можем да се затрием като след Божествено проклятие, щото то е лишено от разум. Единственото, което ми дава надежда са предсказанията на сляпата Баба Ванга. РУСИЯ ЩЕ СПАСИ СВЕТА, НЕ АМЕРИКА. И за кой ли път, това колониална Европа не го ли знае, или не може да прости на Русия , че освободи света от колониалното им господство. Няма по-черна страница в съвременната история, от тази написана от Щатите с експлоатацията на роби от Африка, срамът на което трябва да се споделя и от Британия.

  2. НАБЛИЖАВА НОВО ВРЕМЕ, В КОЕТО НА НЯКОИ ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА С*РАТ ГЛАДНИ!
    ТА, ТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА РЕВАНЕТО!

  3. Здравейте, винаги е хубаво да имаме няколко неща под ръка: ядки -няколко килограма; мед – няколко буркана; вода няколко галона + филтър за вода; и няколко инструмента. Също така имот на село не е за изхвърляне :) . Колкото по-високо и по-далеко от национални важни обекти толкова по-здравословно и полезно за семейството.
    Не че нещо, но нямям вяра на тези които подклаждат конфликти и размирици а после ръсят менделеевата таблица с широки пръсти..

  4. Всичко споменато е видно.
    Само с бележката, че това прилича повече на план, приведен в действие, отколкото на доклад.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *