Пишем нов учебник по история – Поп Кръстьо не е предателят на Левски

Апостола на свободата Васил Левски

Поп Кръстьо не е предателят на великия борец за свобода Васил Левски. Най – вероятно Дяконът наистина е издаден от свещеник, но той се казва поп Христо. Сензационното разкритие прави доц. Мария  Михайлова – Мръвкарова, която е разшифровала изключително важен исторически документ от летописите на Османската империя, който реабилитира набедения от векове отец Кръстьо за предател на смелия революционер.

В далечната 1973 година доц. Мръвкарова открива кодирана телеграма от архива на Османската империя в Ориенталския отдел на Народната библиотека. Тя уточнява, че документът е упоменат още около 1940 – а година от видния деец на ВМРО Васил Шанов, но тогава той не може да разкодира шифъра.

Обесването на Васил Левски

По време на изследванията си, доц. Мария Михайлова – Мръвкарова попада на тетрадка с препис от шифрована телеграма, която е изпращана от мютесарифа в Търново до софийския му колега. Поводът за тайното писмо е установяване на бунтовна дейност по българските земи и назначено поради това разследване. В шифъра е упоменат поп Христо, категорична е г-жа Мръвкарова. Тогава обаче всички сметнали, че доносът е направен от поп Кръстьо, който участвал в някакви срещи с комитите. Това е единственият документ, сочещ към предателството му, но в него името му дори не е споменато.

По – късно специалистът по въпросите на Османската империя намира парченце хартия, което се оказва част от шифрован документ. Системата за секретни послания е въведена след 1850 година в империята, като тогавашната тайна полиция използвала предимно цифрови кодировки. Тази телеграма била кодирана именно по този начин, като при разшифроването на всяка цифра съответствала определена буква от азбуката.

Преводът на тайната телеграма дава изключително силни аргументи, че поп Кръстьо не е виновникът за залавянето на Апостола на свободата или най – малко няма никакъв документ, който да го уличава. В Ловеч по онова време наистина е имало още един поп – Христо, който е единственият споменат в документа като доносник. Доцент Михайлова – Мръвкарова е категорична, че не може да става въпрос за объркване на имената от страна на турците.

Разшифрованото писмо потвърждава и хипотезата, че когато залавят Васил Левски, властите въобще не са знаели кого са спипали. Те разбрали това едва след като закарали Дякона от Ловеч във Велико Търново, защото там мютисарифът имал снимка на Левски.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=LZhdJsJ_cIk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *