„Сивите вълци” помогнали на щангиста Наим Сюлейманоглу да избяга в Турция

„Сивите вълци” помогнали на Наим да избяга в Турция

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлеманооглу разкри, че националистичната организация „Сивите вълци” му помогнала да избяга в Турция. Откровението беше направено в телевизионно интервю. С тайната структура го свързали емигранти, с които се запознал непосредствено преди бягството си, организирано по време на Световната купа в Австралия през 1986-а.

Наим разказва още, че докато живеел в България също се чувствал отлично, защото всички го уважавали заради постиженията му и държавата много му помагала. Единственото, което не можел да приеме и което го огорчило, била принудата да смени името си на Наум Шаламанов по време на Възродителния процес.

„Когато навърших пълнолетие вече имах собствен апартамент и личен автомобил. Моят баща трябваше да чака близо шестнадесет години, за правото да си купи нова кола. Винаги ще бъда благодарен на България за шанса който ми даде” – казва шампионът по щанги.

В Мелбърн той разбрал, че това е последният му шанс да избяга в Турция. Отначало разговарял с емигранти, а не директно с хора от тайните служби. Хора от „Сивите вълци” обаче съобщили на турското правителство, че Наим има желание да избяга.

„Сивите вълци” помогнали на Наим да избяга в Турция

След края на надпреварата, всички отишли в ресторант, за да полеят събитието. Щангистът също взел чаша с питие, но бил посъветван от треньорския екип да не пие, за да не направи някоя глупост. Прикрепеният служител на българската ДС останал в спортната зала, защото трябвало да уважи президента на международната федерация по щанги.

Тогава щангистът се възползвал от ситуацията и духнал ненадейно. Навън го чакал автомобил със запален двигател, а по-късно бил прехвърлен в друга кола, в която имало членове на „Сивите вълци”.

Наум Шаламанов, който после се прекръсти на Наим Сюлеманооглу е трикратен олимпийски шампион и седем пъти световен шампион по вдигане на тежести. На 17 годишна възраст за първи път подобрява световен рекорд.

Атланта 1996 година:

http://www.youtube.com/watch?v=T8cNX0c3YqQ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *