Намериха златно съкровище за милиони в гробницата на хан Омуртаг

Омуртаговата могила

Цял сандък със злато в накити и монети бяха открити при разкопки в Омуртаговата (Свещарската) могила днес. За безценната находка разказа д-р Диана Гергова от отдел „Археология” в Българска академия на науките.

Тя уточни, че все още няма пълна яснота за финансовата и научната стойност на съкровището, в момента се води проучване. Не е изключено да има още ценни предмети, които ще излязат по време на работа. Сега археолозите работят в тъмното осветявани от фарове и мощни прожектори, защото бързат поради синоптичната прогноза за рязко влошаване на времето през следващите дни.

д-р Диана Гергова

„Предметите са изключително ценни. Има красиви накити от злато, уникален начелник с конска сбруя. По всяка вероятност са от края на ІV и началото на ІІІ век преди новата ера. Бързаме да довършим, преди да са започнали валежите” – разказа д-р Гергова.

Тя допълни, че периодът в който са изработени украшенията е времето на тотален възход на Гетската държава. Поради това се предполага, че могилата е най – голямата от царския некропол на гетите. Находката при всички положения е изключително интересна от историческа гледна точка, но пред археолозите стои въпросът с финансирането на проучванията. Защото държавата не е дала и един лев да подпомогне работата им, финансират се със спонсорство.

Д-р Диана Гергова припомни, че така наречената Свещарска могила е един от най – ценните исторически паметници, защото се смята от някои изследователи, че там е положено тялото на хан Омуртаг. Досега на няколко пъти са правени проучвания и преди три години са открити няколко по – малки гробници.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=oNPJVzJddIg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *