Ципрас към Меркел: Да ви дам и Акропола ли?!

Ципрес МеркелЧак днес, когато гръцките банки отвориха и кризата изглежда временно преодоляна, от агенция  Ройтерс припомнят подробности  как се изобщо се стигна до инфарктното  споразумение между Гърция и Европа.

След близо 16 часа преговори, от които Ципрас на няколко пъти понечвал да си тръгне, споразумението все пак било подписано.  Старите хиени – кредитори и министър – председатели, хем искали да изстискат от Гърция последния цент, хем не искали да пуснат Алексис да си тръгне, тъй като това означавало началото на края на ЕС. А на никого не му се искало Гърция да попадне под влиянието на Русия.

 На няколко пъти гръцкият президент е излизал извън кожата си, когато го притискали към стената с невъзможни за изпълнение условия. Вече на всички е известен моментът, в който той в свалил сакото си, подал го на Меркел и й казал: „Ето вземете го. Ако искате, ще съблека и още нещо!“

Сега от стенограмите на дълбоко засекретеното заседание излязоха и други подробности. Когато кредиторите започнали да искат и невъзможното и накарали страната да продава острови, за да покрие дълговете си , Ципрас се иронично попитал: А да ви дам остров Крит? А Акропола не искате ли да сложим и него на тезгяха за преговорите? Нещо друго харесали ли сте си?

Когато за пореден път си тръгнал и бил спрян от унгарския министър-председател, той обяснил, че отива на летището, за да си купи билет за друга държава, защото не може да се върне в една страна, която искат от него да я продаде и предаде.

Наистина днес банките отвориха, но Гърция не бива да се радва, твърдят политически анализатори. Тепърва малко по малко гърците ще усетят как се стяга примката около врата им заради заробващото ги споразумение.  И страната рано или късно ще направи крачката, която ще я изведе извън Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *