Цигуларят Васко Василев си поискал от Тодор Живков кофа сладолед

ВаскоЦигуларят-виртуоз Васко Василев станал известен още като дете.

Той така прочувствено свирел на  асамблеята „Знаме на мира”, че бил поканен сред най- „важните” гости при тогавашния Първи – Тодор Живков. Тато го похвалил как хубаво свири, потупал го по гърба и го попитал какво иска да получи за себе си заради чудесното си изпълнение.

Бащата на цигуларя, който знаел, че в такива моменти Живков  наистина изпълнява всякакви желания и то на момента, започнал тихо да  суфлира на детето си от публиката: „Кажи апартамент! Кажи апартамент!”. „Искам много сладолед”, изцепил се малкият от сцената и цялата публика избухнала в смях.  Пред смаяните погледи на всички след малко пред детето се материализирала огромна кофа сладолед от най-вкусния. То се опитало да яде, но кофата наистина си била цяла кофа от тези големи кенчета, които се слагали в сладкарниците и от тях продавачите гребели с лъжицата по цял ден.

Баща ми и майка ми бяха чудесни родители и посветиха голяма част от живота си на мен, признава Василев. Той бил „грешката“ в семейството, появил се, докато майка му и баща му били студенти. Когато станало ясно, че малчуганът имал невероятен музикален талант, по партийна линия изпратили семейството в Москва, за да може Васко да учи в най-престижното тогава училище по изкуствата в руската столица, където му преподавали легенди в музиката.  Тогава назначиха  баща ми дипломат, но не истински. От партията му казали, че ще си получава  заплатата, може и да не ходи на работа, но трябва гледа като зеницата на окото си талантливото си дете – тоест аз.  Така заради мен те живяха 8 години в Москва и ме гледаха заедно с трите ми сестри, които се появиха  „планирано“, но нито една нямаше моя талант и учеха в обикновени училища, спомня си световно известният сега музикант.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *