Хусите вече стрелят по американски военни кораби

Армията на управляващото Северен Йемен движение „Ансар Аллах“ изстреля две крилати ракети по американски военен кораб в Червено море, но пропуснаха целта, съобщи Sky News Arabia, като се позова на военни източници в Йемен.

Армията на хусите изстреля две крилати ракети по американски военен кораб близо до островите Ханиш в южната част на Червено море, като и двете ракети пропуснаха да ударят кораба буквално на косъм„, се казва в новината.

Според телевизионния канал снощи отново е имало „ожесточени сблъсъци“ между американския кораб и катерите на хусите в Червено море. По-късно Sky News Arabia уточни, че хусите са стреляли по кораба от твърде голямо разстояние и въпреки това са били на косъм да го улучат.

В средата на ноември движението „Ансар Аллах“, което е прокси на Иран, предупреди, че ще атакува всички свързани с Израел кораби в Червено море заради израелския геноцид в Газа. По този повод правителството на хусите в северен Йемен призова другите държави да отзоват екипажите си от израелските кораби. Вследствие на това много западни корабни компании решиха да преустановят корабоплаването през Суецкия канал, а енергийните компании BP и Equinor спряха танкерните си превози на петролни продукти през Червено море. Заради блокадата на хусите израелската икономика е буквално на ръба, а европейските държави се опасяват, че ще са следващите, чиито товари ще бъдат блокирани.

В отговор САЩ обявиха, че заедно с десет други държави ще започнат операция за защита на корабоплаването в Червено море. В отговор Ansar Allah заплаши, че си запазва правото да атакува корабите на страните, участващи в тази коалиция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *