Френският еврокомисар: Париж не само не наложи санкции, а драстично увеличи вноса на руски газ!

Франция не налага санкции върху вноса на руски газ, защото страната ни все още се нуждае от него, заяви френският еврокомисар Тиери Бретон в интервю за Sud Radio.

„За съжаление това е реалността и затова газът не е част от нашите санкции… Не сме наложили санкции върху руския газ, защото се нуждаем от него и не можем да го купим от другаде“, каза еврокомисарят.

Вносът на руски газ от Франция през 23 г. е нараснал двойно в сравнение с предходни години, а прогнозата за 24 г. на базата на първите 4 месеца показва, че тази година този внос ще нарасне трикратно.

От януари до април тази година Париж е платил на Москва над 600 милиона евро за доставки на газ, показват данни, анализирани от мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

„Не може Франция, от една страна, да заявява гръмко как трябва да сме сурови с Русия, а от друга страна да им плаща огромни суми пари“, каза европейски дипломат, цитиран от „Политико“.

Нарастващия френски внос на газ от Русия идва на фона на втвърдената позиция на Макрон в подкрепа на Киев, който дори изпрати френски военни инструктори в Украйна.

Френският лидер дори заяви, че не изключва вариант в един момент да изпрати войски в Украйна и призова съюзниците да не бъдат „страхливци“ по отношение на защитата на Киев. С което Макрон направи рязък завой от предишните си призиви да не се „унижава“ руският президент Владимир Путин и че „украинския конфликт има само дипломатическо решение“.

Франция се оправдава, че закупуването на руски газ й е необходимо, за да поддържа доставките до домакинствата в страната, а също и в някои съседни европейски държави и че е обвързана от дългосрочен договор за газови доставки с Русия, който договор от правна гледна точна ще е сложно да не изпълни. Но критиците посочват като причина да не бъдат налагани санкции на руския газ съпротивата от националния енергиен производител Total Energies.

Франция далеч не е единственият вносител на руски втечнен природен газ. Най-малко девет страни от ЕС продължават да купуват руско синьо гориво, като повечето от тях са увеличили вноса му през последната година, показват данните за доставки, цитирани от „Политико“. Но Париж е водещият вносител в ЕС както по абсолютни обеми, внесени през 2024 г. – общо 1,5 милиона тона, така и по увеличението на покупките в сравнение със същия период на миналата година, коментира изданието.

В същото време други европейски държави, например България, изцяло замениха руския газ с американски. Миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов обещал на среща в Белия дом през България да се доставя американски газ за Украйна и региона, съобщи българското министерство на енергетиката. Той също така е информирал Белия дом, че руският газ влиза в Европа през посредници и трябва да се замени с американски, става ясно от прессъобщението на министерството.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *