Украинските медии съобщават за масова мобилизация в Ивано-Франкивска област, Западна Украйна

В Ивано-Франковска област в Западна Украйна е обявена обща мобилизация. Това съобщи в петък, 16 юни, украинският вестник „Западен куриер“.

Съответната заповед е подписана на 13 юни от Роман Плитус, ръководител на Ивано-Франкивския областно- териториален център за набиране на персонал и социално подпомагане.

„Документът се отнася до мобилизацията на човешки и транспортни ресурси, правилата за смяна на местоживеенето и задължението за докладване в градския ТКЗС в срок от 10 дни“, се казва в него.

Всички мъже, подлежащи на военна служба и пребиваващи в Ивано-Франкивска област, трябва да се явят в институцията в срок от десет дни от публикуването на заповедта. Гражданите, които избягват наборна военна служба, ще бъдат подведени под административна и наказателна отговорност.

Освен това на фирмите и гражданите – доставчици на превозни средства за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и други военни формирования, се нарежда да предадат превозните си средства и оборудване в срок, в количество и на адресите, посочени в консолидираните заповеди по време на мобилизация.

По-рано, на 4 юни, беше съобщено, че мъже в контролираната от Киев част на Херсонска област са били отведени и включени във Въоръжените сили директно от опашките за получаване на хуманитарна помощ.

На 26 май сайтът за новини и анализи Strana.ua съобщи, че през последния месец украинските съдилища са издали около 100 присъди за избягване на мобилизация. Отбелязва се, че съдилищата обикновено налагат като наказание три години затвор с изпитателен срок от една или две години.

Междувременно на 8 май нелегален активист на николаевския ъндърграунд заяви в интернет, че всички мъже в града са били безразборно извеждани и отвеждани в мобилизационните пунктове.

Военното положение е в сила в Украйна от февруари 2022 г. Тогава президентът Владимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация. По-късно Върховната рада го удължи на няколко пъти. На 2 май тя удължи военното положение и общата мобилизация с още 90 дни – до 18 август.

На повечето мъже на възраст от 18 до 60 години не е разрешено да напускат страната.

Специалната операция за защита на Донбас, която руският президент Владимир Путин обяви на 24 февруари 2022 г., продължава. Решението бе взето на фона на влошената ситуация в региона заради засиления обстрел от страна на украинските военни срещу цивилното руско и проруско население в Донбас.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Ивано-Франкивск? Начинаем размовляти, значит будем мы богаты…

  2. Там нацизма и омразата намериха почва преди време, западняците използваха хората от тази област, за да създават фашизма, нацизма, терора, лъжливата пропаганда, убийствата и т.н.

  3. Всеки, който милее за укрофашагите от Незалежная един съвет:
    чемодан- вокзал и… Киев
    Ходете при хохалите и се бихте за нацизма им

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *