Украинската армия нанесе удар по Луганск с касетъчни боеприпаси

Украинските въоръжени сили са нанесли удари по югозападната част на град Луганск, използвайки касетъчни боеприпаси с голям обсег на действие, съобщи кореспондентът на ТАСС подполковникът в оставка Андрей Марочко.

„Около 10 ч. московско време в югозападната част на град Луганск жителите чуха задействалите се системи за ПВО, след което проехтяха… взривове, силно наподобяващи избухването на касетъчни боеприпаси. Не беше само един взрив, а голям брой почти едновременни взривове. Мога да предположа, че беше ракета с голям обсег, но съдейки по пораженията, е сигурно, че е била оборудвана с касетъчна част. Засега не мога да кажа със сигурност точния модел на ракетата, използвана от украинските бойци“, разказа Марочко.

Той допусна, че ударът на украинските сили по Луганск може да е с нов тип ракета. „Експлозията на ракетите „Сторм шадоу“ е малко по-различна“, обясни Марочко.

Правозащитните организации в цял свят + 120 държави считат използването на касетъчни боеприпаси за особено тежко военно престъпление.

Междувременно губернаторът на руската Белгородска област съобщи, че украинските сили са обстрелвали с ракети „Град“ руския град Шебекино, разположен в близост до границата с Украйна, като при нападението е била убита една жена, допълва Ройтерс.

„За голямо съжаление един човек е загинал – жена, която е карала велосипед по тротоара… Нараняванията, получени от шрапнелите, са били несъвместими с живота“, написа Вячеслав Гладков в „Телеграм“.

„Град“ е реактивна система за залпов огън, която обикновено се монтира на шаси на камион „Урал-375Д“. Тя се използва както от украинските, така и от руските сили, отбелязва Ройтерс.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Джандърхалифата и маймуните влюбени в бананите и лъжедемакрацияна нанесоха още по-жесток удар на България.
    Европейския парламент гласува с 336 гласа „за“, 300 „против“ и 13 „въздържал се“ – „Закон за възстановяване на Природата“
    Което преведено на български е законна забрана на земеделието, риболова и животновъдството.
    Честито на великите български, свободни и богати „европейци“ жадуващи да се хранят с червеи, гниди, скакалци и пучи въшки……

  2. Още се цацкайте,както се казва на руски, с украинците, те скоро и по Кремъл ще ударят.

    • Преместиха от фронта и трима кадърни и знакови генерала, явно по-висшето ръководство на руската армия се е притеснило за собствения си авторитет , а не победата над врага. След случая с Пригожин всеки , който им посочва проблемите или взима решения на своя глава го отсраняват светкавично, а точно това са хората, които се отдават за победата и воиниците им се доверяват напълно. Шойгу и шайката му нанасят удари по руската армия каквито и врагът не може да извърши, а мекошавия Путин допуска всичко това. Тези горе найстина са за смяна, но без намеса на запада иначе ще последва пълна катастрофа.

  3. Е и, какво като са използували касетъчни боеприпаси!?! Да не са стреляли по Москва!?! На кого му дреме, че обстрелват Луганск, или пък взривяват кримският мост!?! Мечката или се събужда, или умира, бавно и мъчително!!!

  4. Накрая Пригожин и Вагнер наистина ще превземат Кремъл, защо ми се струва че Путин е последовател на Горбачов надява се на Нобел за мир но ще го спечели ВАГНЕР.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *