Ужас: ГЕРБ Узакони Авто-Гонките! 3 000 Лева Глоба ако Нямаш Зимни гуми! Да Караш Без Книжка вече е Позволено!

КАТДепутатите се стегнаха и стреснаха след хилядите смъртни случаи на платното и се напънаха да приемат закон за  сурови глоби и наказания.

Който сега дръзне да кара  в насрещното платно на скоростна отсечка или на  магистрала – ще се раздели с книжката си за половин година и ще бъде глобен 3 000 лева. Така тарикатите, които искат да спестят някой километър или се правят на рамбовци, ще се наложи доста да помислят, преди де се метнат в насрещното. Досега  санкцията за това беше  между 20 и 150 лева.

И докато тази мярка е логична, то шофьорите не виждат никаква логика в следващата. А тя е задължителното „обуване“ на автомобилите със зимни гуми през периода от 1 ноември до 1 март. Там глобата също ще е 3 000 лева и много хора трябва направо да дадат колите си на държавата, вместо да плащат, тъй като автомобилите са по-евтини от глобата.

Това предизвика остро недоволство у много водачи. Във форумите те припомнят, че зимните гуми са задължителни само за Скандинавските страни, а на картата България се намира на съвсем друго място – значително по на юг. Шофьорите са категорични, че през този период има само няколко седмици, в които вали сняг и пътищата са непочистени, а да караш на сух път в топло време със зимни гуми означава бързо износване и големи разходи за смяна.

Те подозират, че законът се променя лобистки и най-вероятно от него ще намажат производителите и търговците на гуми у нас. Които пък са свързани с някои депутати.

Следваща промяна е оценена като добра, тъй като се увеличават санкциите срещу пияните шофьори. Но незнайно защо – само към тези, които карат и други хора в колата. Ако дадено лице кара пияно и само в автомобила, глобата си остава същата- тоест ниска. Ако в колата има пътници обаче – скача тройно.

От опозицията отбелязаха, че дали е сам или с хора до себе си, пияният е достатъчно опасен за останалите коли в движението и глобата трябва да скочи еднакво за всички, които са употребили алкохол.

Тези, които бъдат хванати да карат пияни втори път, ще трябва да платят от 2 до 4 хиляди лева за „удоволствието“, а ако откажат да се подложат на проверка с дрегер или взимане на кръвна проба, санкцията е 4 000 лв.

Младите шофьори пък ще бъдат наказвани дори ако им бъдат открити 0,2 промила.

Както винаги ГЕРБ не пожелаха да включат предложенията на опозицията, колкото и уместни да бяха те.

Те отказаха да криминализират организираните в цяла България гонки между шофьори и да се приеме наказание, според което да се отнема книжката на всеки, който е причинил катастрофа по време на гонка и е убил или ранил хора. Вместо това, глобата за подобно деяние остава досегашната – тоест символична! С което продължават да поощряват безумните авто-състезания.

Припомняме, че само преди седмица по време на гонка на изоставено летище в Сливен загинаха на място две момчета от Бургас.

Надбягвания се организират непрекъснато в цяла България и са се превърнали в една доста опасна мода. А жертвите и ранените са много и броят им расте прогресивно.

Но като всеки закон, приет от управляващите, този също е половинчат и недоносен. Например – няма текст какво ще е наказанието, ако караш МПС без книжка.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/7A6OkRWVqGQ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Алооооооо! Глобата е по-голяма от цената на колата бе. Помислете малко

  2. Цялата статия е просто ей така написана,нищо общо със „сензационното“ заглавие. Сайтът ви не трябва да се казва ,skandalno.net, а ,glupostipishem.net.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *