Ударихме дъното, щом чакаме на Шута Слави Трифонов да ни Оправи! Разтърсващ коментар:

Вчера стана ясно, че шоуменът Слави Трифонов и екипът му са подписали учредителна декларация – като първа стъпка към създаването на партията „Няма такава държава“. Слави влиза в политиката и връщане назад няма!

От публикувания документ се вижда, че екипът на Трифонов ще продължи със същата упоритост да отстоява революционните си идеи, които прокламира от няколко години. Защото повечето от тезите в тази учредителна декларация се повтарят с въпросите от референдума на „Шоуто на Слави“. А ги наричаме „революционни“, защото ако бъдат приети като закони, ще доведат до мащабни промени в българското общество. Само дето не е ясно положителни или отрицателни ще са тези промени.

Народно събрание със 120 депутати, Главен прокурор, избран с мажоритарен вот и пряко от народа, пряко избрани с референдуми омбудсман и директори на областни дирекции на МВР… Без съмнение тези нововъведения ще променят драстично обществения живот в България.

Как обаче си го представяте – гражданите на Плевен да избират шефа на МВР-то в Монтана, например? Или всички граждани да избираме всички МВР- шефове из страната? Това е чиста лудост!

И дали от тази налудничава хрумка българските граждани ще станат по-богати и по-щастливи?! Или пък така над България ще се възцари една всеобща справедливост? Народът ни вероятно ще е толкова щастлив, колкото щастливи са били и останалите народи по време на революция.

Единственото, което може Слави да ни гарантира е, че ще се радваме на поредното му шоу.

И във въпросите за референдума се искаше намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, пряк избор на главен прокурор, омбудсман и директори на областни дирекции на МВР. Имаше го и настояването за дистанционно гласуване по електронен път.

През юли 2016 г. Конституционният съд отхвърли тези точки като противоконституционни, т.е. несъответстващи на действащата конституция. Вярно е, че тя не е свещена крава и може да се промени.

Но подобно действие е само в правомощията на Велико народно събрание. Което обаче посмъртно не може да бъде свикано при настоящата политическа ситуация.

Броят на депутатите – 240, който е записан в чл. 63. от Конституцията, а именно: „Народното събрание се състои от 240 народни представители“, може да бъде променен също само от Велико народно събрание.

Но нека видим как може да се свика Велико народно събрание. Току-виж пък Слави успял, щом се е нагърбил и с тази задача.

В Конституцията е ясно написано. Свикването на Велико народно събрание може да стане по два начина – чрез гласуване със „За“ на минимум 121 от 240 народни представители, или от Президента. За да стигне до гласуване „За“ или „Против“ обаче е нужен проект за промени в Конституцията, който да е внесен в Народното събрание минимум 2 месеца преди разглеждането му в парламентарна зала.

А когато идеята за свикване на Велико народно събрание влезе за гласуване в пленарната зала, тя трябва да бъде подкрепена от минимум 160 депутати. Тегава работа! Ама пък за шоумените няма невъзможни неща!

Друга точка от вчерашната учредителна декларация на партията на Слави „Няма такава държава“ предвижда смяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура. На пръв поглед тази промяна може да се осъществи лесно – с обикновено изменение в Изборния кодекс или с изцяло нов Изборен кодекс.

Тук проблемите са от техническо естество. Страната трябва да се раздели от 240 на 120 избирателни района (ако приемем, че преди това е било свикано Велико народно събрание, което е променило Конституцията и депутатите са станали 120). Ако това стане по логиката – един депутат да се избира от приблизително еднакъв брой граждани, при сегашната концентрация на населението в 4-5 големи града, въпросните градове ще изберат и по-голямата част от бъдещите народни представители. Дали ще е справедливо градове като Търговище или Хасково да нямат нито един народен представител?

С други думи, за да се направят промените, за които настоява екипът на Слави Трифонов, се изисква не само сериозна политическа воля, но и обществото трябва в огромната си част да е убедено, че трябва да променим държавното устройство. Защото изброените законодателни промените са сравними с тези, предприети непосредствено след 10-ти ноември. Но дори и волята да е налице, измененията ще отнемат доста време.
Време, през което цялото общество ще е вторачено в кръгли маси и спорове до небето, ще е заето с това да приказва и да гледа шоу, а не да работи.

И след толкова препирни, накрая като нищо може да се окаже, че сме си измайсторили държава, за която поетът да възкликне: „Е, няма такава държава!“

Но пък междувременно ще ни е забавно.

Всичко това може да се случи, разбира се, само ако съдът не парира забавлението в зародиш, отказвайки да регистрира нещо, което се казва „Няма такава държава“, но пък има сериозни намерения да оправи тази държава.

Защото политиката може и да прилича на шоу, но не е. Изисква се сериозна експертност и познания, каквито Слави Трифонов и екипът му към този момент не демонстрират. Е, най-вероятно биха се справили с управлението на страната малко по-добре от бандата ГЕРБ. Но това не звучи особено утешително.

За да се наложат в публичното пространство популярно звучащи лозунги не се иска експертиза, а умение да общуваш с публиката, на която да й казваш неща, които предизвикват бурни аплодисменти.

Слави това го умее. Шоуто е в кръвта му.

Но, когато искаш да правиш политика и за целта лансираш идеи, които няма как да се реализират, тогава става дума за най-елементарен популизъм. И за отровна лъжа! Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Абсолютно вярно правилно написан материал самото име на партията на тоя дългуч е чалга няма кой да му се върже колкото и да е опростачен народа

  2. САМО ИДИОТ БИ ГЛАСУВАЛ ЗА СЛАВИ НАРОДЕ ЕДИНСТВЕНИЯ ТИ ШАНС ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ЧУМАТА ГЕРБ Е САМО Б С П

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *