Турция иска да се присъедини към БРИКС, Русия приветства желанието на Анкара

Турският външен министър Хакан Фидан изрази интерес към присъединяването на Турция към групата БРИКС по време на тридневното си посещение в Китай.

„Със сигурност бихме искали да станем член на БРИКС“. Това каза Фидан по време на събитие в Центъра за Китай и глобализацията (ЦКГ) в Пекин, цитиран от South China Morning Post.

Фидан подчерта, че Турция търси алтернативни възможности за сътрудничество поради „политиката на идентичност“ на някои големи държави от Европа, които възпрепятстват търговските контакти на Турция с Европа. Той вижда БРИКС като потенциална платформа за сътрудничество и икономически растеж.

По време на посещението си Фидан се срещна с високопоставени китайски представители, включително с ръководителя на китайската служба за сигурност Чен Уенцин, китайския си колега Ван И и вицепрезидента Хан Джън. На срещите бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността, икономическото сътрудничество и териториалната цялост на Китай.

Очаква се Фидан да посети Урумчи и Кашгар в Синдзян-уйгурския автономен район, което би го направило най-високопоставения турски служител, посетил региона след президента Реджеп Тайип Ердоган през 2012 г.

Фидан също така потвърди участието си в предстоящата среща на външните министри на страните от БРИКС в Русия, където се очаква да бъде обсъдено възможното присъединяване на Турция към групата.

Въпреки че БРИКС все още има „да извърви дълъг път“, Фидан вижда огромен потенциал в групата. Той подчерта значението на създаването на силни икономически връзки в институционална форма и изрази желанието си да ускори съвместните инвестиционни проекти с Китай.

Това посещение и изявленията на Фидан подчертават нарастващото значение на БРИКС като платформа за сътрудничество за държави, които търсят нови възможности за икономическо развитие и политическо влияние.

Русия приветства съобщеното желание на Турция да стане част от групата на БРИКС, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, като посочи, че този въпрос ще бъде на дневен ред на следващата среща на върха на организацията, предава Ройтерс.

Песков отбеляза, че интересът към БРИКС – група, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, към която допълнително се присъединиха Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства – е заявен от различни държави, но подчерта, че е малко вероятно на този етап групата да може да приеме всички желаещи страни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *