Става страшно! Украински националисти направиха нов Майдан, избиха войници

Киев1Радикални националисти се събраха вчера пред Върховната рада , веейки украински знамена и скандирайки против промените в конституцията.

Те нападнаха парламента в Киев и успяха да съборят веригата от полиция и гвардейци, които охраняваха сградата. Имаше много насилие и ръкопашни боеве, е на обяд избухна  силна експлозия.

Според присъстващите сили на реда  по сградата на парламента е била хвърлена бойна граната, според други коктейл „Молотов“. От взрива пострадаха войници, като единият издъхна в болницата с разкъсан гръден кош, а други двама са с опасност за живота. Общо ранените са над десет.

На митинга излязоха членове на крайно дясната партия „Свобода“, които са за единна Украйна и са против гласуваните текстове в конституцията, в които се дават по-големи права за самоуправление на Донбас и Донецк. Тези права пък бяха гласувани под натиска на ЕС и след разговор на Ангела Меркел с депутати.

По този начин ЕС показа, че иска да реши проблема в страната, като даде двете области на Русия и подпомага само прозападно настроените руски провинции. И да избегне бъдещите конфликти, най-вече този с Русия.

Националистите обаче определиха гласуването като национално предателство и атакуваха парламента. Над 90 души са арестувани за атентата, арестите продължават. Петро Порошенко съзря възможност в ужасната ситуация да заздрави властта си и да се отърве от националистите. Най-вероятно той ще действа с твърда ръка с представителите им на всякакви нива на властта.

В момента в Киев положението е почти военно. Полиция и войници извършват арести, претърсват апартаменти и мазета. Нито една страна от ЕС все още не е изказала официално становище по въпроса.  Коментира се под сурдинка, че просто не е ясно кого трябва да подкрепят, старите или новите майдановци, които се сбиха помежду си. Явно ситуацията в страната и ширещият се в нея краен национализъм и нацизъм не бяха дооценени от западните партньори на Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *