София осъмна с Барикада на „Орлов мост“ и Палатков Лагер в Триъгълника на властта! (Снимки + Видео)

Днес „Орлов мост“ осъмна с барикади и палатков лагер. Полицията не посмя да разтури втори път лагера на протестиращите, след като го направи предната нощ по нареждане на управляващата коалиция. През цялото време снощи граждани патрулираха около „завзетите“ територии, а часовете не минаха никак леко.

„След полунощ, малко преди 2 часа, протестиращите на Орлов мост спряха сили на реда. Няколко камионетки с жандармерия приближиха моста откъм Националния стадион „Васил Левски“ с явното намерение да преминат през лагера и да го премахнат. Но те бяха спрени от хиляди протестиращи, които бяха издигнали барикади от контейнери за боклук и пейки по двете платна на моста, пред които застанаха с телата си като жив щит. Този смел акт сякаш стъписа полицаите и до сблъсъци не се стигна. Жандармерията не атакува протестиращите и камионетките със стотици полицаи в тях се върнаха обратно.

По-късно няколко десетки жандармеристи с каски и щитове образуваха кордон на Ректората до паметника на Христо Георгиев. На кръстовището се намираше проф. Велислав Минеков заедно с 20 свои привърженици. Ситуацията бе мирна, но доста напрегната и за двете страни. Проф. Минеков се обърна към полицаите с прочувствена реч, в която ги призова да не използват сила срещу демонстрантите, да подкрепят народа си и да бъдат достойни българи, докарвайки някои от момчетата с щитове и палки до сълзи. Той призова привържениците си да бъдат смели и, че утре ще бъдат в новините по цял свят заради случващото се в страната.

Ето какво каза проф. Минеков на полицаите:

“Достойно ли е мафията да бъде защитавана по този начин? В момента това се излъчва на живо и целия свят ще го разбере. На чия страна сте вие? На страната на мафията или на страната на народа си? Вие част ли сте от този народ? Не сте ли част от нас? С вашите семейства, с вашите сърца, с вашия разум. Аз разбирам, че трябва да пазите нощната тишина, но това, което вършите сега, е предателство срещу народа“, обърна се професърот към служителите на реда.

ВИЖ ВИДЕОТО:

В същото време гражданите превърнаха района около Орлов мост в крепост. Те се подготвиха да отразят евентуална втора атака на полицията и жандармерията.

Около 3.30 часа през нощта тежко въоръжената полиция получи нареждане да се изтегли от района на Софийския университет по посока към Народното събрание. Тя си тръгна под аплодисментите на малцината протестиращи пред ректората начело с проф. Минеков. Демонстрантите аплодираха полицията и заявиха ,че тя е страхотна и я поздравиха, че не се е стигнало до насилие. Настроението в лагера на протестиращите бе приповдигнато и много добро.

Няколко камионетки с тежко въоръжена полиция, която беше концентрирана около НС, си тръгнаха по бул. „Васил Левски“ по посока Паметника „Левски“. В същото време четири други полицейски коли преминаха през кръстовището на Ректората, под аплодисментите на протестиращите. Някои от полицаите в колите също отвърнаха с поздрав.

Ситуацията около превърнатия в крепост Орлов мост отново се напрегна след 4.00 часа, когато там се отново се появиха няколко камионетки на жандармерията. Те бяха посрещнати с освиркване и призиви „оставка“ от гражданите. Камионетките останаха паркирани на около 30 метра от протестиращите. Но полицаите по никакъв начин не провокираха и не предприеха никакви действия срещу протестиращите. Това успокои демонстрантите и животът в крепостта Орлов мост се върна към обичайния си ритъм.

В същото време започнаха да пристигат и първите автобуси и тролейбуси на градския транспорт, които бяха принудени да направят обратен завой.

На сутринта официален говорител на полицията излезе с нелепото обяснение, че жандармеристите не са атакували барикадите единствено по причина, че там имало много жени.

Днес МВР щяло да разговаря с протестиращите да освободят кръстовището. Официалната информация сочи, че няма арестувани.

Което се оказа невярно: Журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, който е автор на разследването „Осемте джуджета“ се оплака, че на него и още един човек полицаи сложени белезници край езерото „Ариана“. Двамата били арестувани за няколко часа. Пуснали ги в 5.30 сутринта. Стайков не подписал връчената му заповед за арест, но я показа пред медиите.

Блокирането на Орлов мост започна малко след 21 часа в петък, когато няколко хиляди души завзеха кръстовището. Новата блокада бе направена по-малко от 17 часа, след като предната нощ полицията премахна позиционирания там палатков лагер на протестиращите, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Малко по-късно шествие от десетки хиляди граждани също стигна до Орлов мост в 21:30. Стотици демонстранти започнаха да придвижват контейнери за боклук и да стоварват пейки на уличното платно. Множеството им отвърна с бурни аплодисменти заради куража да изразят гражданското си недоволство по този категоричен начин. След което всички се включиха в строежа на барикадите. Пешеходната зона от Орлов мост до Софийския университет бе изпълнена с демонстранти, които по-късно тръгнаха към площад Народното събрание. Чуваха се познатите скандирания за оставка, хората развяваха националния флаг, а обстановката бе празнична.

Гражданите изградиха блокада и на кръстовището пред Ректората на СУ, нареждайки пейки, контейнери и бетонни улични саксии, за да блокират движението. Полицията не предприе никакви действия.

Демонстрантите възстановиха и палатковия лагер в Триъгълника на властта. Това стана пред погледите на множество полицаи, които охраняват сградата на Министерския съвет. Протестиращите поставиха шатра с надпис „България не е такава, каквато трябва да бъде“. Две палатки има и на платното на бул. „Цар Освободител“ срещу фонтана пред президентството. Днес предстои блокада на автомагистрала „Марица“, обявиха организаторите на протеста от „Отровното трио“. Очакват се блокади на кръстовища и пътища в цялата страна. България въстана, Да живее Революцията! За чест, достойнство, справедливост и бъдещето на родината ни. Да живее Свободата! Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Все още сме далеч от Европа, към която уж така се стремим. С плекати, свирки и палатки не се сваля един самозабравил се идиот и неговото обкръжение. Вижте как го правят в Европа: с барикади, камъни, коктейли Молотов, чупене на витрини, палене на коли, бой на полицаете…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *