САЩ и ЕС драстично намалиха вноса си от Китай, за да го заменят с… оскъпени китайски стоки от Виетнам и Мексико

Автор: Карстен Рийс, Globalresearch

Новата търговска политика на Байдън спрямо Китай, която се стреми да ограничи търговията между двете държави, е нелепа. Статия в „Ню Йорк Таймс“ (NYT) от 28 август 2023 г. буквално разгроми и скалпира политиката на президента на САЩ и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за „премахване на риска“, която те рекламираха като „система от действия за ограничаване на зависимостта на западните икономики от Китай“.

Да, през последната година на санкции вносът на САЩ от Китай действително е намалял и то значително. За сметка на това в същия период се е повишил вносът на САЩ от страни като Виетнам и Мексико. Очевидно целта е да се запълни стоковия вакуум, оставен от Китай. Подробния преглед на дългия списък с доставки от Мексико и Виетнам потвърждава това- от тези страни в момента САЩ купуват абсолютно същите продукти, които по-рано си набавяше от Китай.

И още по-лошата новина за новата търговска политика на Байдън спрямо Китай е, че тези тези стоки всъщност са произведени в Китай, а Виетнам и Мексико просто ги купуват от там, за да ги препродадат на САЩ с голяма надценка. С други думи, износът на Китай за САЩ изобщо не е намалял, както показва търговската ни статистика. Просто вместо да изнася директно за САЩ, Китай сега ни доставя продукцията си през трети страни като Виетнам и Мексико.

Байдън не само не успява да постигне целта си за реално отделяне на американската икономика от Китай, ами постига зловещ страничен ефект: разходите за американските потребители се увеличават поради антикитайските търговски практики на Байдън.

Добре е и Европейския съюз да обърне внимание на това. „Отделянето“ от Китай не води до стратегически подобрения за Запада, а само до по-високи разходи за западните потребители.

В същото време виждаме, че производствата и свързаните с тях работни места в Западна Европа, които в по-раншния период на глобализация изтекоха в Китай, НЕ се връщат обратно в ЕС. Не отиват и в САЩ. Западните собственици на фабрики, които изнасят продукцията си за САЩ и ЕС след забраната за внос на Байдън просто се преместват от Китай в други страни от глобалния Юг.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Луди хора, богатите решават, а обикновеното население ще плаща стоките по-скъпо и цената на прищевките им!
    Абе оставете хората и държавите да си търгуват както си искат, какво ги разигравате?!

  2. Ми, то като у нас. ПП (Подлите Педали) заедно с ДаеБъ (Ристьо дебелият гъз) спряха руският газ и сега купуваме пак руски газ но продаден от други страни на „друга“ цена.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *