Руската ракета е унищожила единия „Патриот“ и е повредила втория! ЧВК „Вагнер“ превзе Бахмут! ВСУ се оттегля от Маринка. Сводка от фронта на 17.05.23 г. (С ВИДЕО)

Ключовото събитие от руско-украинския конфликт във вторник беше масираният ракетен удар по Киев, в резултат на който бе унищожена едната от двете зенитно-ракетна супер-системи MIM-104 Patriot, с които Украйна разполага, а втората Patriot (която е била в съседство с унищожената) е получила повреди, но е оцеляла, пише „Рибар“ в хрониката си за военните действия през изминалия ден.

Едновременно с това, съгласно данните на авторитетния военен Telegram-канал, щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ са превзели два от общо трите укрепени района, останали под контрола на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Бахмут – „Конструктор“ и „Гнездо“. Останалите подразделения на украинските формирования в града в момента са се концентрирали в района „Домино“, който се състои от 4 жилищни блока и 15 къщи. Това е всичко от града, което все още е под контрола на украинската армия.

Една унищожена и една повредена Patriot

В нощта срещу вторник руските войски нанесоха масирани удари срещу цели на украинската армия в Киев, използвайки дронове и различни видове ракети, включително и няколко вида хиперзвукови.

В опит да отблъснат руския удар въоръжените сили на Украйна активно използваха системи за противовъздушна отбрана, като изстреляха 32 противоракети. Частите на изстреляните украински противовъздушни ракети обаче масово падаха направо по улиците на Киев и попаднаха в обективите на фотографите. Кадрите на отломките, заснети и пуснати в мрежата от случайни минувачи, позволиха да се определи типът ракети, използвани от украинските формирования в онази нощ: те се оказаха американските PAC-3 Cost Reduction Initiative (CRI), както показват характерните конструктивни елементи.

Тези високоскоростни прехващачи бяха тествани за първи път през 2011 г. и се използват от 16-зарядни пускови установки M902 на американския комплекс MIM-104 Patriot. Останките от тези снаряди, намерени по улиците на Киев, обективно потвърждават, че Украйна действително е получила от най-новите американски системи за противоракетна отбрана.

Кадър от унищоженият американския комплекс MIM-104 Patriot в района на летището. Заради заснемането и разпространяването на тези снимки и видеа 6 украински YouTube влогъри бяха арестувани

На снимката горе: Кадър от унищоженият американския комплекс MIM-104 Patriot в района на летището. Заради заснемането и разпространяването на тези снимки и видеа 6 украински YouTube влогъри бяха арестувани

Според официално съобщение на руското министерство на отбраната Украйна разполага с две системи Patriot, но е възможно да са й доставени и още.

И все пак, пише „Рибар“, оказва се, че тези оръжия не са панацея за Киев: във вторник руските войски унищожиха поне една зенитно-ракетната система Patriot и повредиха сериозно втора в Киев. Telegram каналът дори успява да установи точното местоположение на противовъздушната батарея. Най-малко две пускови установки са били разположени на летището Жуляни, където удари руската ракета „Кинжал“.

Източници на „Рибар“ от ВСУ разкриват подробности от унищожаването на системата за противовъздушна отбрана Patriot на летище Жуляни. Общо в позиционния район е имало три противоракетни системи. Едната Patriot е унищожена, втората, която се е намирала в съседство, е сериозно повредена, но е оцеляла. Третата пускова установка, която е от друга марка, е избегнала повреда. Двете установки са били една до друга, а третата – зад сградата. Руският „Кинжал“ е ударил между двете системи, но по-близо до първата: имало е детонация на горивото. Парчета от първата системата и парчета пръст/асфалт са надупчили втората.

Американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на свои източници, всъщност потвърди, че по време удара ВС на РФ са успели да поразят американския комплекс Patriot в Киев.

Обстановката на фронтовата линия и бойните действия

Съгласно информацията на „Рибар“, на Старобелското направление артилерията на 20-та руска общовойскова армия е нанесла втори удар по моста през Макеевка в района между Сватово и Кременная. Съоръжението е използвано от ВСУ за прехвърляне на подкрепления и доставка на боеприпаси. Вследствие на удара конструкцията е напълно унищожена.

ЧВК „ВАГНЕР“ ПРЕВЗЕ БАХМУТ

На Бахмутското направление щурмовите отряди на ЧВК Вагнер са успели да превземат два от трите останали украински укрепени района в града, в западните покрайнини. ВСУ продължава да държи укрепения район „Домино“, състоящ се от четири жилищни блока и малка част от район с къщи (около 15) в близост до паметника на самолета. Информацията за мащабното напредване на силите на „Вагнер“ в града беше потвърдена от ръководителя на частната военна компания Евгений Пригожин.

Освен това руските войски са разрушили два моста при Часов Яр и Хромово. Това ще усложни прехвърлянето на жива сила и техника на ВСУ към Бахмут.

Продължават ожесточените боеве в Мариинка на Донецкото направление. Според някои съобщения 79 бригада на ВСУ се изтегля от градчето след големи загуби.

Сводка от фронта на 17.05.23 г. + Кадри на унищожените системи „Патриот“ (С ВИДЕО) ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *