Русия предупреди за последствията от доставката на F-16 на Киев: Ще ги взривяваме, ако прелетят над Украйна

Русия вече предупреди неприятелските държави за това какви ще са последствията ако доставят на Украйна изтребители F-16. В действията си спрямо тези самолети Москва ще изхожда от факта, че те са потенциално силно застрашаващи националната сигурност на Русия, заяви във Виена ръководителят на руската делегация Константин Гаврилов на провеждащите се там преговори по военна сигурност и контрол на въоръженията, предаде ТАСС.

Той подчерта, че F-16 не е просто изтребител: „Той е потенциален носител на ядрени оръжия. И ако западните държави действително се опитат да ги използват над украинска територия, докато излитат незнайно откъде… ние просто ще ги унищожаваме на мига – защото това е въпрос, касаещ нашата ядрена сигурност“.

„Ние не знаем какво ще носят тези самолети – бомба от един тон, от тон и половина… или тактически ядрен заряд“, продължи дипломатът. „Това е много сериозен проблем и ние предупредихме „непартньорите“ за това“. Въпреки руските предупреждения няколко неприятелски страни заявиха, че ще позволят използването на F-16 за атаки по руска територия, така че руските въоръжени сили ще свалят своевременно всеки изтребител, който се появи в небето над Украйна, добави Гаврилов.

Ръководителят на руската делегация припомни, че вече са се случили няколко подобни ситуации с печален резултат за западните доставчици на оръжия – първо с танковете „Ейбрамс“, а след това и с танковете „Леопард“. „Първоначално украинците се надяваха да спечелят войната с „чудодейните“ американски танкове и горещо умоляваха Вашингтон да им ги предостави. Американците им дадоха най-доброто, с което разполагат – танковете „Ейбрамс“… но руските въоръжени сили скоропостижно ги изгориха по същия начин, както преди това бяха унищожили и конвенционалната западна военна техника“, припомни Гаврилов. След което обясни, че: „Ейбрамс“ горяха по-добре и от „Леопард“-ите, защото „от тях беше премахната урановата им защита, беше премахнато и специалното им оборудване, за да се намали огромното им тегло от 70 тона. Иначе не можеха да преминат през мост и се подкарваха единствено с авиационен керосин“.

Нидерландските власти заявиха, че планират да прехвърлят на Украйна 24 изтребителя F-16, които могат да бъдат използвани за удари срещу Русия, като подчертаха, че ще позволят на Киев да използва получените самолети както намери за добре. Украинската страна очаква да получи също и 19 изтребителя от Дания, но до края на 2028 г. Белгия също обяви намерението си до 2028 г. да достави 30 самолета F-16, но с уговорката, че няма да позволи изтребителите да бъдат използвани извън територията на Украйна.

През юли 2023 г., по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, бе сформирана „Коалиция за обучение на пилоти за F-16“, чиято обявена цел беше да обучи украински пилоти и помощен персонал, които да боравят със самолетите. Първоначално във въпросната програма влязоха Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция, а по-късно към тях се присъедини и Гърция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Защо в изброените страни накрая на статията ги няма САЩ? Или , те само организират и насъскват другите и после, отстрани и дават наставления (заповеди).

  2. Мишо, същисаните са ги оставели за хути, перси, корейци…….
    След като бойци по джапанки, от световно неизвестното племе хути… ..използвайки естествен хълм от камилски лайна като изнесен пункт за атака и въоръжени с дрони от пластмаса, сглобени ръчно с плюнка…атакуваха USS Dwight D. Eisenhower, който е свръх технолого-хегемонен мега проектор на грозна сила и тих ужас по 7-те морета и 5-те океана….бойната високотехнологична, недосегаема, защитена от всички видими и невидими военни заплахи на Вселената , та бойната му група кораби и ТОЙ… гордо и величествено се оттеглиха към Саудитското пристанище Джедда…. само малкия сив дим от сексапилния задник на авиооносеца тихо напомняше за нечестивото съвокупление на благородния кораб с нискоранговия дрон.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *