Русия предотврати опит на украинските специални служби да убият журналистите Маргарита Симонян и Ксения Собчак

ФСБ, Следственият комитет и Министерството на вътрешните работи са предотвратили подготовката на покушение от страна на украинските специални служби срещу Маргарита Симонян, ръководител на медийната група „Россия Сегодня“ и RT и блогърката Ксения Собчак, съобщиха от ФСБ.

„Федералната служба за сигурност на Руската федерация, съвместно със Следствения комитет и Министерството на вътрешните работи на Русия, предотврати подготовката от страна на украинските специални служби на покушение срещу Маргарита Симонян, главен редактор на телевизионния канал RT и международната информационна агенция „Россия Сегодня„. Според наличната информация се е подготвяло и убийството на Ксения Собчак„, заявиха от министерството.

По данни на специалната служба предишния ден в Москва и Рязанска област са задържани членове на неонацистката групировка „Параграф-88“, които са провели разузнаване „на адресите на работа и пребиваване“ на Симонян и Собчак.

„В хода на следствените действия те потвърдиха подготовката на покушения по указание на СБУ срещу възнаграждение от 1,5 млн. рубли за всяко убийство“, допълват от ФСБ.

В момента се провеждат необходимите оперативно-издирвателни и следствени действия.

„От задържаните бяха иззети автомат „Калашников“, 90 патрона, ножове, медни палки, гумени палки, белезници, шеврони и знамена с нацистки символи, нацистка литература, както и комуникационно оборудване и компютри с информация, потвърждаваща престъпните им намерения“, заявиха от специалната служба. Разследващият комитет планира да образува производство срещу нападателите „за екстремистка и терористична подготовка“.

Опитът за покушение беше коментиран и от самата Симонян:

„ФСБ съвместно с МВР и МК задържаха група, която е подготвяла моето убийство по поръчка на Украйна. Следили са ме, знаели са всичките ми адреси. Работете, братя!„- написа ръководителят на информационната агенция „Россия сегодня“ в личния си профил в Telegram.

Опити за убийство на руски журналисти

Това не е първият опит на украинските служби за сигурност да убият известни руски журналисти. През пролетта на миналата година ФСБ съобщи за задържането на шестима членове на неонацистката терористична организация „Националсоциализъм/Бяла сила „- руски граждани, които са планирали да убият журналиста Владимир Соловьов по указание на Украинската служба за сигурност. СБУ има вече на сметката си няколко успешни убийства на публични руски фигури – терористични актове, които са добре известни.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Поне превеждайте точно.Наемете си човек,който знае руски,щом ще следите руските медии,защотонсегс сте ,,Жената болен,дететои той,,.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *