Русия: България Лъже и ще си плати за доставките на оръжие в Украйна

Българските политици се държат лицемерно, когато обсъждат в парламента дали страната им да доставя оръжие за Украйна. Истината е че София от дълго време прави това чрез трети държави, така че е време Русия да си направи изводите.

Българският парламент започна обсъждане на оръжейните доставки за Украйна

Смята се, че България, заедно с Унгария, са единствените страни от ЕС, които все още официално не са изпратили оръжие на Украйна.

Миналата седмица партия „Демократична България“ излезе с предложение България и започване да доставя оръжие на Киев. Българските социалисти (БСП) и Партия „Възраждане“ се противопоставиха категорично на тази идея.

Движението „Продължаваме промените“ и партия „Има такъв народ“ заявиха, че са готови за диалог, докато протурската партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) се въздържа от коментар.

Протести срещу участието на България във военните действия в Украйна

Идеята за оръжейните доставки не среща подкрепа сред българите. Протестна демонстрация, организирана от партия „Възраждане“, срещу българската военна помощ за Украйна се проведе в сряда пред сградата на Народното събрание. Над 10 хил. граждани се събраха на митинга пред сградата на парламента.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на протеста призова за оставка на правителството и заяви, че няма да позволи страната му да участва в руско-украинския конфликт, тъй като това е „против националните интереси на България“. Протестиращите осъдиха и другото предложение на проамериканската партия „Демократична България“ руският посланик да бъде обявен за персона нон грата и поискаха незабавната оставка на премиера Кирил Петков и на цялото му правителство.

България нарушава закона за реекспорт на оръжие

И подобно искане е много логично, тъй като българското правителство е напълно наясно с доставките в Украйна през трети страни и, премълчавайки това, нарушава международните закони.

За това пише сайтът „Афера“ , който публикува снимки от летище София, на които се вижда как сандъци с оръжие се товарят в самолети и се изпращат до Румъния и Полша, а „оттам е пределно ясно къде отиват“ – към Украйна.

И всичко това се случва във времето, когато нашите проамерикански слуги спорят в парламента дали България трябва да започне да въоръжава Украйна! “ , пише Афера и добавя, че за износа на оръжия знаят Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и лидерката на „проруските“ социалисти Корнелия Нинова  (която в парламента уж е остро против) .

За руснаците това отдавна не е тайна. Рунет многократно публикува данни, от които става ясно, че украинските националисти в Мариупол и по целия фронт в Донбас масово стрелят с български снаряди.

По-конкретни данни публикува по-рано българската разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева. Тя разказва за големи доставки на българско оръжия за Украйна в периода 2020 – 2021 г.

Съгласно нейното разследване, подкрепено с документи, българското оръжие е било изнасяно за Украйна чрез мрежа от „прокси“ фирми:

„Проследих пътя на оръжията според международната търговска база Great Export Import. В Украйна са доставяни български оръжия, произведени от военните заводи „Арсенал“, „ВМЗ“, „Аркус“ и „Емко“. Износът се е извършвал от две полски фирми – Arm Techsp. Zo. O и Vismag Jacek Jakubczyk, както и от чешката компания Excalibur Army Spol. SRO“, разказва Гайтанджиева.

Тоест България нарушава международното право, съгласно което реекспортът на оръжие от страната, на която е доставено към трета страна, е възможен само след разрешение на страната-производител. Нека се запитаме от какво се страхува София, та го играе неутрална? Очевидно от реакцията на Русия.

България трябва да си плати заради военната помощ, която оказва на Украйна

Руското посолство предупреди на страницата си във фейсбук, че следи с внимание дискусията в България за доставката на оръжие за Украйна:

Още веднъж бихме искали да подчертаем, че подобна стъпка на официална София едва ли ще допринесе за нормализирането на ситуацията в Украйна, а също така ще усложни значително руско-българския диалог в дългосрочен план“, отбелязаха от посолството.

„Ние нямаме нито възможност, нито желание да доставяме безплатно газ на страни, които усърдно се опитват да ни навредят. Отказът да се плаща в рубли ще се счита за нарушение на вече съществуващите договори с всички произтичащи от това последствия“, се казва в съобщението на руското посолство в София.

Може би следва да напомним на руските власти: Вашите заплахи към враждебните на Русия държави могат да бъдат приложени с цялата строгост и сила срещу България. Някогашната братска нам балканска страна отдавна доставя оръжие на Украйна в огромни количества. Оръжие, с което украинските националистически батальони методично избиваха жените и децата на Донбас, а сега стрелят по руските сили. При това внасяното в Украйна българско оръжие съвсем не е такова – за защита, а е от най- смъртоносните – снаряди, патрони, мини и боеприпаси.

Любов Степушова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Най-после добра новина от Русия.
    Пращайте една ракета на софия, така цяла България ще си отдъхне от еничарското робство.

  2. Народът на България за 30 и кусур години не е попитан за нищо, което касае животът и събитията в света ,които го засягат пряко! Алчните и некадърни малоумници,несъстояли се в живота си преди 89г ,които сега ни управляват под диктата на краварските ни колонизатори с прякото въздействие на една арабска циганка ,решават вместо нас!
    Един нормален човек като погледне назад в историята какви личности са седяли в Народното събрание и са вземали важни и съдбоносни решения за държавата ни ,сега му идва да се откаже от род и Родина,защото срамът пред света ни е голям! От 30г само наркомани,пияндета ,педераси и ментално ограничени -не знам коя е правилната дума ,но не е хора!
    Но пак с намесата на ВЕЛИКА РУСИЯ всичко ще си дойде на мястото,но мен и моето поколение,които за 45г построихме една достойно стояща в в света с успехите си и образования си народ .нас няма да ни има

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *