РИА Новости: Русия изпраща ядрено предупреждение на САЩ от Беларус до Куба (С ВИДЕО)

Руската армия започна втория етап от ученията на нестратегическите ядрени сили, този път заедно с Беларус. РИА Новости съобщава как протичат маневрите, какви са задачите им и как това се отнася до действията на Запада.

Проверка на готовността

„По време на учението ще бъдат отработени въпроси на съвместната подготовка на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус за бойно използване на нестратегически ядрени оръжия“, заявиха от Министерството на отбраната на РФ.

Както отбелязва ведомството, целта на маневрите е да се поддържа готовността на въоръжените сили на двете страни за осигуряване на суверенитета и териториалната цялост на Съюзната държава.

Ведомството публикува и видео от минута и половина, на което се вижда разполагането на оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер“ и работата на авиацията – изтребители МиГ-31 и ракетоносци Ту-22.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Богат арсенал

Именно тези видове оръжия бяха използвани на първия етап от ученията. След това ракетчиците от Южния военен окръг отработиха задачи по получаване на специални боеприпаси, поставянето им на носители, както и придвижване в района и подготовка за пускове. ВКС от своя страна тренираха използването на авиационно оръжие, включително хиперзвукови „Кинжали“.

Модели на ядрена бойна глава за „Искандер“ бяха демонстрирани още през 2018 г. на форума „Армия“. Мощността, според различни оценки, е от пет до 50 килотона. Според груби оценки на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI), руската армия е разполагала с около 70 ядрени бойни глави за този комплекс, но в действителност може да са повече. В открити източници няма информация за „Кинжалите“ със специални бойни глави.

Факт е, че тактическите ядрени оръжия, за разлика от стратегическите, не са били предмет на международни споразумения, в които Русия участва, така че броят на такива боеприпаси в арсеналите не е известен със сигурност. Въпреки това, както заяви Владимир Путин на СПИЕФ, тя е в пъти по-голяма от тази на европейските страни и САЩ.

В същото време „Кинжалите“ вече са доказали своята неуязвимост към системите за противовъздушна отбрана – в неядрено оборудване те са били използвани повече от веднъж за удари по украински военни цели в рамките на войната и не са успели да свалят единична ракета на украинските въоръжени сили.

Освен ракетите, които включват „Калибри“ с морско базиране, руската армия има на разположение много богат арсенал от ядрени артилерийски боеприпаси. Най-малката е 152-мм 3БВ3 с мощност 2,5 килотона. Въведена е в експлоатация през 1981 г. и е предназначена за стрелба от широка гама оръдия: Д-20, МЛ-20, самоходни гаубици 2С3 Акация, 2С5 Хиацинт-С, теглени Хиацинт-Б. Освен това има и ядрени снаряди за 240 мм минохвъргачка „Тюлпан“.

Пазете барута сух

Според военния анализатор, главен редактор на списанието „Национална отбрана“ Игор Коротченко, основната цел на подобни мероприятия е да се провери наличието на части, които са напълно готови да използват всякакви оръжия, включително тактически ядрени оръжия. „С други думи, барутът трябва да се съхранява сух“, отбеляза експертът в коментар за РИА Новости.

В същото време той изрази и мнение, че трябва да се направят съответните промени във военната доктрина.

„Необходимо е ясно да се каже, че агресията на НАТО – дори с използване изключително на конвенционални оръжия – може да доведе до ответен удар, разчитащ на руския ракетно-ядрен потенциал, тъй като Алиансът при всички случаи превъзхожда Русия по обща военна мощ. Трябва да имаме възможност да парираме заплахата от негова страна“, обясни експертът.

Жив инструмент

Владимир Путин говори и за възможни корекции на доктрината в петък по време на речта си на Икономическия форум в Санкт Петербург.

„Тази доктрина е жив инструмент и ние внимателно следим какво се случва в света около нас и не изключваме да направим някои промени“, заяви руският лидер.

Той подчерта, че Русия не дрънка с ядрено оръжие. Напротив, такава реторика винаги е идвала от Запада. В същото време президентът добави, че Москва се е оттеглила от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и е в състояние да ги проведе, ако е необходимо. Сега обаче няма такава нужда.

Геополитически фон

Паралелно с вече споменатите маневри Русия провежда учения и в Карибско море – там се прехвърлят самолети и кораби. По-специално, атомната подводница „Казан“ от проект 885М „Ясен-М“ и фрегатата „Адмирал Горшков“. Руските моряци пристигат в Куба днес, 12 юни.

Кубинското министерство на отбраната отбеляза, че ученията са свързани с исторически приятелските отношения между двете страни и отговарят на всички международни правила. Те също така подчертаха, че руските кораби ще пристигнат без ядрени оръжия. В същото време Москва не е уведомила Вашингтон за плановете си.

Въпреки това, самият факт на присъствието на руски носители на противокорабни циркони на 50 километра от бреговете на Флорида кара САЩ да се замислят. Пентагонът вече обяви, че ще следи отблизо маневрите и дори изпрати няколко кораба за това.

Фрегатата „Адмирал Горшков“ и подводницата „Казан“ ще останат в Куба до 17 юни, след което ще отпътуват за Венецуела. Съвпадението на тези маневри с ядрените учения е открит сигнал към Запада, че Кремъл има възможностите да отговори на опитите на Вашингтон да изостри ситуацията в Украйна. Съответните решения са били взети на фона на дискусии за възможността за изпращане на европейски инструктори в Украйна. Сега тези дискусии заглъхнаха, но дали Западът е успял да изтълкува правилно сигнала на Кремъл, ще стане ясно от по-нататъшните стъпки на спонсорите на Киев.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Путин: „……..Преди повече от хиляда години пътят на нашето Отечество започна във Велики Новгород, селището Рюрик, Стара Ладога, Изборск. Тук са изворите на нашата цивилизация, държавност и култура. Тук е люлката на Русия – най-голямата държава в Европа за времето си, обединяваща славянски, угро-фински, тюркски и други племена от Балтийско до Черно море……“

    Нещо ми се струва, че не беше лошо да се споменат и българските племена, ама карай да върви, кой в България би го забелязал. Пък и смее ли да се обади.
    Иначе не забравят да говорят какви предатели са българите. Нищо че техните лидери ни хвърлиха в ръцете на хазарската мафия.

    Вчера някъде из руската преса дори мярнах някакъв техен сорсоиден боклук, който обясняваше на дълго и на широко, как не бивало да ни освобождават и ако сме били останали турци , тъкмо нямало да воюваме срещу тях в двете световни войни….

  2. А ,бре като гледам и слушам руснаците имат бая китки за подаряване на тези ,които не ги обичат!Само нека да почнат от британоварварите да продължат с краварите и накрая да подадат по някоя на нашите цинговци и евреите!
    Хайде,хаирлия да е!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *