Разследват Лена Бориславова за издаване на секретен документ по „Турски поток“

По време на изслушването си в Народното събрание шефът на ДАНС Пламен Тончев хвърли няколко бомби. Поводът за привикването му в Парламента бе изтеклият запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, а самото изслушване бе поискано от „Възраждане“.

От парламентарната трибуна Пламен Тончев обяви, че има образувано досъдебно производство срещу съветника на Кирил Петков (докато беше премиер) – Весела Чернева, за това, че същата е изнасяла класифицирана информация на чужд гражданин.

После в отговор на въпрос на депутата Хамид Хамид от ДПС, шефът на ДАНС разобличи и Лена Бориславова.

Тончев каза, че Лена Бориславова в качеството си на шеф на кабинета на бившия премиер Кирил Петков, е взела документ с гриф „Секретно“, свързан с „Турски поток“, надраскала е по него насоки и наставления как да се процедира и го е предала на журналиста от „Биволъ“ и „Бърд“ Атанас Чобанов. Информацията била филтрирана така, че да съдържа материали само за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за президента Румен Радев.

Припомняме:

На 29.10.22 г. стана ясно, че бившата говорителка на Кирил Петков и началник на премиерския му кабинет Лена Бориславова е обект на наказателно производство в Националното следствие за изнасяне на държавна тайна.

Разследването е във основа на сигнали от турските и румънски служби и касае секретни документи за „Турски поток“, които Лена Бориславова е предоставяла на журналиста от сайтовете „Биволъ“ и „Бърд“ Атанас Чобанов. По сигналите са съставени два доклада на ДАНС и отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

Направена е и графологична експертиза, която доказва, че Бориславова е драскала с химикал върху документите, за да насочи Чобанов как да удари Румен Радев и Бойко Борисов и да ги „опакова“ като руски агенти. Експертизата категорично е доказала, че почеркът на Бориславова е същият като този върху класифицираните документи.

Ако се докаже вината на шефката на кабинета на Кирил Петков, тя може да бъде осъдена за престъпление по чл. 357 от Наказателния кодекс, който гласи:

Чл. 357. (1) Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

(2)  Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години.

На база на постъпилия доклад в ГДБОП е въпрос на време прокуратурата да повдигне обвинения на Лена Бориславова. Разследващите разполагат и със защитен свидетел, който уличава директно Бориславова в престъплението. Свидетелят заема висша длъжност в държавния апарат.

Хамид Хамид попита днес какви мерки предприемат в ДАНС, за да не изтича класифицирана информация към средствата за масова информация, било вътре в службата, било от лицата, които са длъжни да работят с такава информация.

Шефът на службата отговори: „През последните 2 години имаме 2 случая, в които е установено, че документи на агенцията са ставали достояние на външни източници. Единият случай е този, който споменах – тук е контролирано подадената информация, за да можем да си свършим работата. Това е случаят на наш бивш колега, срещу когото има образувано досъдебно производство за шпионаж. Вторият случай се разследва в момента от Софийска градска прокуратура – това е извадка от наш документ с гриф „Секретно“, който беше публикуван на един интернет сайт.“

„Установили сме, че достъп до този документ са имали двама души, които са извън състава на агенцията“, обясни още Тончев, най-вероятно визирайки Лена Бориславова и или Кирил Петков, или Бойко Рашков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. леле, леле, мустака с двата крака и два близнака, един на кирльо и един на годеника

  2. леле, леле, мустака с двата крака и два близнака, един на кирльо и един на годеника

  3. Румен Радев какво чака, че не излиза да се изкаже в защита на Лена. Да каже, че и тя като Кирчо е българка в сърцето си. Може пък и този път да мине номера както с Кирчо – не само не го съдиха за това че плю на Конституцията и закона, ами даже и редовен министър-председател го направиха.Давай Румка, подкрепяй и Ленчето. И тя дава надежди за добра кариера.Е, след няколко месеца може да се изкажеш, че е извършила предателство на националните интереси,но тогава заека ще е минал отдавна баира, а ти ще се правиш, че стреляш след него.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *