Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС какво решение ще вземе – има Член 5

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие не мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. 

Това коментира президентът Румен Радев пред български медии в Швейцария където е на посещение.

„Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война – с предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна“, каза Румен Радев.

„Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе някакво решение (за изпращане или не на военни – бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви Радев.

Един от онези, които го разкритикуваха за изказването му за натовското участие в Украйна, беше лидерът на ДПС Делян Пеевски.

„Тези клетви в евроатлантизъм, изпразнени от съдържание, на хора, които се самоиндикират за евроатлантици без да разбират за какво става въпрос, тези демонстративни действия, издават единствено грижата им за тяхното собствено политическо оцеляване“, коментира Радев.

„По никакъв начин не искам да плаша никого. Пак призовавам за трезв разум. Политиците да се допитат до експерти, ако нещо не им е ясно“, препоръча Радев и ги нарече „хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, а вземат решения“.

Държавният глава ги посъветва: „Депутатите да преминат интензивна едномесечна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват в Украйна“.

И добави, че такъв курс се налага, защото „има хора, които без да им мигне окото, вземат решения, които подлагат на риск живота на други хора. Аз не съм сигурен дали ще воюват или ще ги търсим някъде неизвестно къде тези хора“, каза по адрес на депутатите президентът.

Държавният глава е на посещение в Берн, където се срещна с швейцарския си колега Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формула за мир в Украйна. Изрази, обаче, скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

„Това е една изключително важна първа стъпка – да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще дойдат ли на тази конференция повече държави – най-вече глобалният юг и Южна Америка, идването на чиито представители е под въпрос. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия“, коментира още Радев. (И четирите цитирани от Радев държави отказаха да пратят свои представители на конференцията, а Индия ще изпрати свой треторазреден политик-б.р.)

България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет, допълни още Радев.

Държавният глава заяви още, че не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София. Визитите му в Унгария и Швейцария били съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Зелен чорап, национални предателю, поне да беше прочел член 5 и 6 от договора, преди да тръгнеш да ми внушаваш глупости, които съществуват само в празните глави на шебеците.

  2. Чл.5 в никакъв случай не ни интересува! Който каквото е подписвал да си анулира подписа! С западните престъпници българите нямаме нищо общо!
    НАТО вън от България!
    ЕС вън от България!

  3. А бе, капут продажен, Толкова си мазен и подмолен че, няма накъде. Ти ни докара Педераската Промяна, макар че можеше да я спреш. Винаги говориш едно а правиш друго. Преди няколко дни твоят адмирал каза че щял да прави база на ОТАН на черно море. Да ни пазел- от кого бе, клепар. А за член 5 и малките деца знаят че е ПОЖЕЛАТЕЛЕН и зависи индивидуално за всяка държава от нейното решение. Иначе казано, за България решението ще се вземе от посолството а ти ще се наведеш и ще изпълняваш

  4. И мене ми се чини синове и внуци на ЦК управляват, и решават, доведоха Нато, Симеон,с бай Ганю банкянски, владика Николай, сега ще донасят Фердинанд с военен самолет и православно опело на католик, разрязоха ПСА, Николаю уредиха патриарх, има със новия сливенския 7 гласа от общо 13те, часовник Ролекс е от бащата на Илия Павлов,че той го пя, и първата му кола от него, и следващите от архонти Гергов, Манджуков, а Запрянов апартамент в Асеновград му подари, и ДС не го ще в София и не можа да ги пребори, вий ли

  5. ХУБАВО ГО Е КАЗАЛ РАДЕВ, НО МЪЛЧАНИЕТО МУ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С НАСТОЯЩОТО СБОРИЩЕ НА НАТО У НАС,КАКТО И ПРИСЪСТВИЕТО НА СТОЛТЕМБЕРГ, ЧЕ И СУПЕР ПРЕСТЪПНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ У НАС ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЦЕНТЪР ЗА БОРБА С РУСИЯ СА ДАЛЕЧ ПО ВАЖНИ ОТ ХУБАВАТА МУ РЕПЛИКА.ТОЙ ДАЖЕ СЕ ОПРАВДАВА, ЧЕ Е ОТСЪСТВАЛ ОТ ТОВА СЪБИТИЕ, КОЕТО ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНО НЕ Е ПО НАША ИНИЦИАТИВА, КОЕТО НЕ НИ ПРЕЧИ ДА БЪДЕМ ФАНТАСТИЧНИ ПОДЛОГИ НА НАШИЯ СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪЮЗНИК, БОГА МИ.

  6. В Истанбул службата е за архимандрит Стефан, служил е още в първата, дървената църква и известен с църковноосвободителните битки, и е от тримата български владици, и украинските самозванци не са били н съслужение. И подобно истинското опело на обозе патриарх Неофит е в Митрополитсксия параклис и само от българи владици

  7. Ще кажа само едно – всички, които предизвикаха войната в украината – а това са самите дяволи-бандеровци и сатаните западняци и американци, са мръсни, долни адови изчадия, ведно с нашите подлоги – да се пържат в ада дано, АНАТЕМА до девето коляно!

  8. Toz путю и той голям натовец, имало чл. 5 !
    Тоз член 5 си го заври отзад да та иба у президентина малоумен!
    За какъв чеп си сложен там бе капут да служиш за благото на твоята държава или да изпълняваш американските интереси чрез НАТО?!

  9. Ще чуем г-н Радев на срещата на нато в ню йорк – искам да чуя изказването му, дали ще е насочено против войната и въоръжаването на украйнна, или ще говири за агресора Русия. Всички знаем, прости тикви, по нашите телевизии, че войната започна още през 2014г., ако не и по-рано от мръсните западняци и мръсните украински фашисти, когато изпращаха ракети по Донбас с надпис – „за децата на Донбас“. Ние всички знаем, така, че не ни приспивайте с приказки като „Путин нападна украйна и е агресор“. Проклети да сте!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *