Проф. Иво Христов: Свидетели сме на ФИНАЛНИТЕ ГЪРЧОВЕ НА ЕДИН АВТОРИТАРЕН РЕЖИМ- ТОЗИ НА ГЕРБ! Тежко му на този, който ще се нагърби да оправя държавата след бедствието „Борисов“

Наблюдаваме финалните гърчове на един авторитарен режим, който бе инсталиран преди 10 години”. Това каза проф. Иво Христов, депутат от БСП при среща с бургаския актив на партията в ДТ „Адриана Будевска”. Повод за срещата стана представянето на документа „Визия за България“ – програма за връщане на националната държава след неолибералния глобалистки погром, на който ГЕРБ подложиха страната ни и при който държавата бе разкостена и деконструирана, а повечето й институции- закрити или деградирани.

Червеният десант на напусналите парламента народни избраници започна от Бургас, където вчера те представиха стратегическия документ за управление на левицата „Визия за България”. Пред събралите се над 2 хил. симпатизанти на лявата идея застанаха народните избраници Петър Кънев, Николай Тишев, Димитър Стоянов, Тодор Байчев, Драгомир Стойнев, Иво Христов, членът на ИБ Атанас Зафиров, областният лидер Стойко Танков и общинският председател Живко Господинов.

Проф. Иво Христов – един от най-сериозните и смислени критици на ГЕРБ и кабинета бе категоричен, че страната ни е влязла в турболенцията на социално-политическа криза. И единственият изход е оставка на правителството.

„Срина се образователната система, социалната, здравепоазването.

Страната ни се превърна в, бих казал, периферия на развития свят. Това, което ни сполетя преди 10 години с идването на власт на Бойко Борисов достигна до последния си етап – потъпкването на демокрацията и влизането на България в авторитарен режим на управление. Ние вече сме в него!”, каза проф. Иво Христов.

Той подчерта, че има образци на подобно управление, но те са на Изток и в някои страни от Третия свят, а не в Европа към където се стремим.

Според професора начело на страната ни са хора, които са некомпетентни и логически предвидимо било, че ще избухват все повече кризи. „Управлението на Борисов не разчита на експерти, защото те имат собствено мнение.

„Ако утре се промени управленската гарнитура, ще се окаже, че има цели сектори, в които няма нито един експертен кадър, въпреки дрънканиците, че имало експерти във всяка област”, допълни проф.Иво Христов.

По думите му, тези, които ще се наемат да вдигнат отново страната на крака, ще се изправят пред изключително тежки проблеми.

„Хората масово излизат да протестират, търсят правата си. Те не само че са недоволни от настоящето, тези хора протестират и за бъдещето, защото са убедени, че ако държавата продължава да работи по този начин, не ни чака нищо добро. „Документът, който ние изготвихме (Визия за България) е стратегия, която ще даде възможност на страната ни да тръгне по нов път – младите хора да останат тук, да създават семейства, да се подобри начина и стандарта им на живот.”, каза от своя страна депутатът Драгомир Стойнев, който е и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България”

„Визията“ на БСП показва, че партията е усетила пулса на обществото, подчерта Стойнев. Исканията на хората отговарят на това, което БСП подготви още през юли в стратегическия документ, припомни той. Стойнев се спря на едно от исканията на протестиращите – по-голяма справедливост в данъчната система. Този въпрос бил съществена част от „Визия за България”, изтъкна депутатът.

„Ние предлагаме въвеждането на прогресивен данък. Считаме, че плоският данък е изчерпан, че той не доведе до очакваното изсветляване на доходите. Освен прогресивно облагане е време да направим първи стъпки към семейно подоходно облагане. Това ще помогне за справянето с демографския срив, защото няма какво да си кривим душата, ние, българите, сме на изчезване. В света в момента няма друга държава, която без епидемия или военен конфликт, да се топи с тази скорост.”, заяви Стойнев.

Предложението касае само работещите родители (не тези, които живеят на социални помощи, б.а.). И ще им се приспадат по 50 лева от данъците всеки месец за всяко едно дете дете, уточни той.

Другата стъпка е облагане на капитала, защото много хора, предимно собственици на фирми, си плащат ниски заплати, но получават високи дивиденти и така спестяват 5 %. Само за 2017 година 8 хил.български граждани са спечелили общо 7 млрд.лева. Щетата за фиска е сериозна, подчерта Стойнев. „Чуваме, че хората искат и различни ставки на ДДС. Точно това, което ние предлагаме във „Визия за България“: Да има диференцирани ставки на ДДС. Защото не е хуманно детските храни, хляба, лекарствата и учебниците да се облагат от държавата с 20 % ДДС.“, допълни той.

Достъпното здравеопазване е другата тема, която застъпи в изказването си пред актива на БСП в Бургас Драгомир Стойнев. Той даде и пример с испанската провинция Андалусия, която има 6,5 млн. граждани, при територия, близка до тази на България. И в цяла Андалусия имало всичко на всичко 45 болници… докато в България те са 340.

Според БСП-депутата чрез многото лечебни заведения, 80 % от които се построили по времето на ГЕРБ, се източвала Здравната каса. И именно това била целта за създаването на тези частни болници. Заради това и във Визията на БСП се предвиждало всяко едно лечебно заведение, което работи със Здравната каса, да се регистрира като социално предприятие. „Всяка година държавата ни дава за здравеопазване над 4 млрд. лева, но 60 % от тези пари се крадат“, съобщи Стойнев. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА В СТУПОР И ТЪРСЯТ УСИЛЕНО НОВИ ПАТЕРИЦИ ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ, ПРАКТИЧЕСКИ НЯМА ДА ИМАТ ТОЛКОВА ГЛАСОВЕ КОЛКОТО СА ИМАЛИ ДО СЕГА НА ИЗБОРИ В ПО- ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СПЕЧЕЛЕНИ С КУПЕНИ , КОРПОРАТИВНИ И ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЗБОРИ. ГЕРБ НЕ ПРАВЯТ НИЩО ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ НАД 1 МИЛИОН МЪРТВИ ДУШИ. БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ ЧЕ НЯМА ДА Е УПРАВЛЯВАЩ И ЧЕ , ЩЕ ЗАГУБИ ВЛАСТТА. ТОЙ Е НА ВЛАСТ САМО С ПОДКРЕПАТА НА ВЪНШНИ СИЛИ НА КОИТО Е УДОБЕН С ПОЗИЦИЯТА СИ НА СВАЛЕНИ ГАЩИ КЪМ ТЯХ И Е ПОДЧИНИЛ НА ИНТЕРЕСИТЕ ИМ ЦЯЛ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. ДОВЕДЕНИ СМЕ ДО МИЗЕРНО ПОЛОЖЕНИЕ , ЗАРАДИ КОЛОНИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ В ЛИЦЕТО НА ЕДНО НЕКОМПЕТЕНТНО ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО. ВРЕМЕ Е С ТОВА ДА БЪДЕ ПРИКЛЮЧЕНО И ДА СИ ВЪРНЕМ ДОСТОЙНСТВОТО КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА.

  2. Дори и да се смени правителството, миналото няма да се върне. За да се променят донякъде нещата не само правителството трябва да се смени, но и на тези които ограбиха страната ще трябва да се отнеме ограбеното. А това не може да стане без революция, която нито Европа, нито дори и Русия която е в началния стадии на капитализма, няма да позволят.

    • Анонимен,досега не бях чувала,че за революция трябва да се иска разрешение,и от страни извън България!

      • Ани, за успешна революция се изисква военна мощ, която да помете Америка и Европа, че дори и Русия и Китай, които са в началния стадии на капитализма и чиито милионери (в чиито ръце са армията и най-модерните оръжия), няма да позволят такава революция, или ще я унищожат в самото начало.

  3. ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ!!!
    АМИ КАКВО И ДА КАЖЕМ И ПИШЕМ -ВСИЧКО ПАДА В ПРАЗНОТО ПРОСТРАНСТВО!!!!!НЕ САМО С УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ А И С ВСИЧКО ЛОШО КОЕТО ПРАВЯТ!!!НЯМА ДА МИРЯСАТ ДОКАТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА НЕ СЕ ОБЕДИНИМ И ОТИДЕМ ДА ГИ ПОМЕТЕМ – ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЕДНО!!!!КОМУНИСТИТЕ СА КАЗАЛИ ЗА ТЯХ САМИТЕ -НИЕ ДОКАТО НЕ СИ ВИДИМ СОБСТВЕНАТА
    КРЪВ НА СТЕНАТА ЗАД НАС НЕ МИРЯСВАМЕ!!!!!!?????

    НА ДЕПУТАТИТЕ 100 ЛЕВА-А НА ПЕНСИОНЕРИТЕ 40 ЛЕВА И ТО НЕ НА ВСИЧКИ ДА СИ КУПЯТ ХЛЯБ??!!!!СРАМОТА ДАЖЕ В НАЙ БЕДНАТА СТРАНА НЯМА ТАКИВА АБСУРДИ!!!???

  4. Когато е в опозиция БСП винаги правилно усеща пулса на обществото, но спечели ли изборите, вземе ли властта, стъпва на врата на същото това общество и започва да го дой, без да се интересува от пулса му. Плоският данък, нали Вие госпада го въведохте по време на управлението на Станишев. Спомнете си тогава колко много опоненти имахте. Но си умряхте на ината да угодите на богатата върхушка от онова време.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *