Проф. Гайдарски: Птичият грип беше много по-опасен, но зад COVID-19 се крият Политически причини! (С ВИДЕО)

През 2006 г. по повод епидемията от птичи грип, изготвихме план за действие в случай, че се стигне до пандемия. В него бяха ясно разписани стъпките на действие за всяко министерство в случай че се стигне до епидемичен взрив. Сега обаче правителството на Борисов се държи все едно такъв план не съществува. Това каза в ефира на „Тази сутрин“ бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

На въпрос не е ли бил различен вирусът тогава, Гайдарски отговори: „Вирусът си е вирус. Борбата с тях, каквито и да са, се провежда по един и същи начин. Птичият грип беше много по-опасен и като масовост на разпространението и като брой отнети човешки животи. И смятам, че мерките тогава срещу него бяха адекватни. Сегашните срещу Ковид-19 не са. Специално в COVID-19 се намесиха и други сили извън медицината – политически, икономически и финансови. Не мисля че тия крути мерки срещу Ковид-19 имат медицинска обосновка“.

Гайдарски цитира данни, които му е дал шефа на една от големите лаборатории у нас – че на ден една наша лаборатория може да направи максимум 120 PCR теста, а в страната ни има общо 60 лаборатории.

„Това значи, че страната ни има капацитета да прави по не повече от 7200 теста на денонощие. Как тогава Щабът обявява по 12-13 хиляди теста на ден?“, попита той.

По отношение на мерките срещу коронавируса бившият здравен министър коментира, че в момента цари пълен хаос.

„Един път ги разпускаме, после затягаме… Дистанционно обучение на учениците, студентите – не се прави разлика между студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по икономика и финанси спокойно могат да бъдат обучаване дистанционно. Но я ми кажете, как се обучават дистанционно студентите по медицина?“, коментира Гайдарски.

По думите му критичността на ситуацията идва от факта, че в страната няма достатъчен брой подготвени специалисти в областта на вирусологията, а голяма част от лекарите и сестрите не желаят да работят в COVID-отделенията заради страха, който им нагнетяват медиите.

Гайдарски отхвърли твърденията, че българите са недисциплинирани по отношение на предпазните средства, като каза, че по улиците вижда само хора с маски. Съвсем друг е въпросът, обаче, дали са необходими. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Цялата тази пандемия е една лъжа за много пари от ес! Задължават се и направо се изнудват болниците да разкриват ковид отделения иначе видите ли ще ви прекратим договора с касата!Приемаме някакви болни, които нямат нито ковид ,нито нещо общо с него.Защо се играе този истеричен театър на много хора не е ясно ,но те чинно се душат ежедневно с маски които не вършат нищо навън,вместо дружно да се противопоставят на тази идиотия и да кажат най-накрая-Царят е гол!

  2. Че защо са ни специалисти вирусолози щом си имаме коремен хирург. И това не е само у нас. По цял свят се наблюдава тази интересна тенденция сред хората които ръководят „борбата“ с коронавирусната пандемия да има малко или никак специалисти вирусолози и епидемиолози.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *