Пропалестински протести в Ню Йорк, Европа, Сидни, Мексико, Ливан, Ирак, Йордания, Египет, Анкара и Истанбул, Индонезия, Малайзия, Мароко, Южна Африка и др.

Многохилядни множества излязоха на протести в редица градове по цял свят с искания за прекратяване на израелските бомбардировки в Газа и за създаване на независима палестинска държава, предават световните агенции. Над 100 хиляди протестираха в Лондон и десетки хиляди в западния германски град Дюселдорф. Полицията в Берлин забрани планираното за утре пропалестинско шествие, предаде ДПА. Според властите около 20 000 души са излезли по улиците на Дюселдорф, за да протестират срещу израелските бомбардировки на Газа. 

„Срещу войната, насилието и агресията в Газа“ и „За мир, независимост, справедливост и човешко достойнство в Палестина“ бяха част от лозунгите на плакатите, носени от участниците. Много от тях развяваха палестински знамена. 

В Австралия хиляди хора преминаха днес през централната част на Сидни, скандирайки „Срам, срам за Израел“ и „Палестина никога няма да умре“.

Войната предизвика вчера протести в целия арабски свят и отвъд него, включително в окупирания Западен бряг, където палестинци горяха гуми и хвърляха камъни по израелските военни контролни пунктове. Израелските сили за сигурност отговориха със сълзотворен газ и бойни куршуми и убиха над 20 души.

Многохилядни множества излязоха по улиците в северната съседка на Израел – Ливан, в Ирак на граничния пункт на страната с Йордания, в самата Йордания, в градове и села в Египет, в столицата на Турция Анкара и най-многолюдния град Истанбул, както и в Индонезия, Малайзия, Мароко и в освободилата се преди 30 години от Апартейд Република Южна Африка.

В Ню Йорк стотици протестиращи от мюсюлмански, еврейски и други организации преминаха пред офиса на американската сенаторка Кристен Джилибранд в „Манхатън“, като много от тях скандираха: „Прекратяване на огъня сега!“ По-късно полицията арестува десетки протестиращи, които блокираха Трето авеню пред офиса на Джилибранд, като седнаха на пътя.

В Мексико над 10 хиляди души се събраха снощи пред израелското посолство, запалиха свещи и скандираха: „Свободна Палестина“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Някой срещал ли е в историческите книги протести за избитите и продадени в робство над 50 000 000 българи по време на турското робство българи?
    Някой, някъде?
    Ако цифрата ви се стори шокираща, България тогава е била 3.5 млн., англия е под 2, франция 2.5 ……. та такива ми ти работи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *