Президентката на Словакия спря военната помощ за Украйна

Президентът на Словакия Зузана Чапутова наложи вето на предоставянето на Киев на нов пакет военна помощ, след победата на парламентарните избори на партията „Посока – Социалдемокрация“ на бившия премиер Роберт Фицо, който обеща да откаже подкрепа за Украйна. Това съобщи изданието Denník N ​, предаде ТАСС.

Според изданието Министерството на отбраната на републиката е поело ангажимент да достави нов пакет военна помощ за Киев. Държавният глава обаче наложи вето на това решение, тъй като смята, че трябва да се уважат резултатите от вота. Чапутова смята, че пренебрегването на позициите на партията, която е спечелила изборите, „би създало неудачен прецедент за в бъдеще“.

Партията „Посока – социалдемокрация“ спечели най-много гласове на изборите на 30 септември. Очаква се да управлява Словакия в коалиция с консервативна партия, която преди години бе създадена от отцепили се от „Посока“ хора. В съответствие с установената традиция, бившият премиер на Словакия и лидер на „Посока – социалдемокрация“ Роберт Фицо е натоварен от държавния глава да преговаря с партиите, влезли в парламента, за сформирането на правителство, а неговата позиция е строго русофилска.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Браво! Браво! Браво на словаците! Само така тази война може да се спре, Зелката да бъде арестуван от унгарския народ и мирът да възтържествува!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *