ООН предупреждава: Гладни бунтове в Европа и САЩ заради коронавируса!

Вълна от гладни бунтове назрява да залее Европа и САЩ, предупреди днес ООН. Голяма част от планетата е в извънредно положение заради коронавирусната пандемия. Това в най-близко бъдеще ще предизвика дефицит на хранителни продукти, тъй като извънредните мерки нарушиха както производството им, така и снабдяването с тях. Като най-сериозен проблем ООН сочи факта, че в момента европейци и американци ударно харчат спестяванията си, вследствие на което голяма част от тях скоро ще останат без средства дори за елементарни нужди.

Държавите по света масово забраниха износа на земеделска продукция с цел презапасяване. В момента цел № 1 за страните – традиционни земеделски износителки, е да осигурят прехраната за собствените си граждани поне за година напред. Още миналата седмица Русия, която е най- големият износител на пшеница в света, забрани с държавен декрет търгуването й зад граница. Последва я и най-големият световен износител на ориз Виетнам, който също прекрати доставките за чужбина.

Като друг назряващ проблем, особено за Западна Европа, се очертава недостигът на работна ръка в земеделието и месообработването. Заради корона-пандемията фермерите там са притеснени, че скоро няма да има кой да събере и обработи продукцията им. Още в началото на епидемията сезонните работници-гастарбайтери от Източна Европа и Африка се разбягаха по родните си места. А като голям и нерешим проблем се очертава и транспортирането на земеделските стоки до техните традиционни пазари.

В Южна Италия населението вече открито говори за революция. От седмица в магазините в Неапол и Палермо се усеща недостиг на основни хранителни продукти. Въпреки че италианският юг пострада в значително по-малка степен от Северна Италия, южняците масово се оплакват, че вече нямат пари да се изхранват. Видео клип, пуснат вчера в социалните мрежи показа как жители на Палермо щурмуват, разбиват и разграбват магазин за хранителни стоки.

В САЩ картината се очертава още по-страшна. Броят на безработните там в момента расте с колосални размери, като за последните две седмици мина фантастичната цифра от 10 млн. души. Очаква се обаче броят им през следващите четири седмици да продължи да нараства лавинообразно. Национално проучване там посочи, че 69% от американците имат спестявания на стойност по- малко от 1000 долара. От години около 30 милиона граждани на САЩ се хранят в социални кухни, но парите за този тип подпомагане на най-бедните също намаляват.

В същото време, се отчита бум на покупките на оръжие и муниции. Продажбите на пистолети, пушки и винтовки са скочили с над 60% в сравнение с миналата година, посочва статистиката. Този факт красноречиво сочи, че американците се готвят да бранят на живот и смърт дома и имуществото си.

Медиите отвъд Атлантика вече масово чертаят апокалиптични картини за края на съвременното западно общество, такова, каквото го познавахме досега. И предричат настъпването на необратими социални промени в целия свят. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ОРГАНИЗИРАЙ. СЕ. НАРОДЕ. ГРАБВАЙ. СОПИТЕ. И. ДА. ИЗЛИЗАМЕ. ПО. ПЛОЩАДИТЕ. ДО. ПОБЕДА. ЗА. ЧИСТА. И. СВЯТА. РЕПУБЛИКА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *