Окончателно! Ето чия е вината за Кървавата Катастрофа край Своге! Данните ще ви ШОКИРАТ:

Откакто „повелителят на магистралите“ Бойко Борисов е на власт, при всеки годишен полицейски отчет, при всяка кървава катастрофа, полицията най-категорично сочи високата скорост като основен убиец на пътя. Което е една огромна и нагла лъжа. А защо го правят, ще разберете в по-долните редове:

Първо ще ви разкрия една тайна: В България не се води полицейска статистика колко са катастрофите, причинени от неизправни пътища – дупки, стеснения, опасни неравности, липса на отводнителни съоръжения и аква-планинг, липса на аварийна лента, обратен вираж по завоите…

Нима не ви се е случвало автобус, тир или някой агресивен джип да ви изтласка директно в канавката, защото няма аварийна лента, където да избягате от агресивния щизоид? Или да пукнете гума при ремонти с поставяне на пътна настилка, когато по всяко време на деня разни циганьори „режат асфалта“ и оставят дълбоки ями с доста остри ръбове. Или пък по невнимание не сте „скачали“ в някоя внезапно цъфнала отпред фатална дупка на пътя.

Ако не сте- значи не карате редовно. Ако карахте редовно колата си, щяхте да забележите масовата липса на предупредителни знаци, често заменяни с едни потни чичковци, които ръкомахат като гламави – да намалите скоростта, че нещо пак ровят асфалта. Особено в провинцията и дори по първокласни пътища. Да не говорим за масовата липса и на пътна маркировка, и на пътни знаци.

Там където има предупредителни знаци пък – те са поставени непосредствено пред препятствието и ако карате с по-висока скорост, както всички ние правим най-редовно…

Особено ако е сумрак, мъгла или просто пътната настилка е току-що ремонтирана с третокачествен асфалт…

На няколко пъти след пресконференции на КАТ, съм опитвал да изтръгна от спецовете признанието за истинския убиец на пътя – националната пътна мрежа!

– Не смей! Въобще не пиши за пътищата, за дупките, за маркировката… – Полицейските шефове кимаха по посока на представителите на Пътната агенция. – Няма пари! Те не са виновни.

И така от година на година, от десетилетие на десетилетие строителите на пътищата минаваха метър. До оня пореден черен петък преди седмица, когато за пръв път сериозно започна да се говори за конкретната вина на пътната агенция и калпавите пътища. Само че сега, през 2018 г. и от 10 години ГЕРБ усилено строи магистрали и „ремонтира“ пътищата. Именно те са най-голямата гордост на Борисов. Какво обаче пречи да строи адекватни на новата пътна ситуация пътища, така че тежките произшествия да паднат с две трети?! Защо се приемат пътища като този 700-800 метров участък край Своге, превърнал се в неочаквана гробница на 17 души?!

И още – какво е това МВР, какъв е този министър Радев, който се оправдава като ученичка по телевизора, че полицаите молели били фирмата да ремонтира пътя, още в гаранционен срок, пък тя се била ослушвала. Ако МВР „моли“, пък някаква си фирма се ослушва да изпълни полицейско разпореждане, шефовете й отдавна би трябвало да са в ареста- съдени и осъдени.

Защо това не е направено, министър Радев? Защо прокурор най-неадекватно и смехотворно ще констатира в ефир, че водачът бил карал с превишение от 13 км. ч. от разрешеното и автобусът от 20 дни нямал стикер за ГТП. Директно внушение за причините, вината и виновния. Прокурорът директно хвърли вината върху шофьора. Без съд, без присъда.

Контузеният тежко в главата шофьор, който трудно ще излезе от шока, дрънка ли дрънка в ефир какво си спомня и какво – не. Няма адвокат, който да му каже да не говори публично, тъй като властта на ГЕРБ в момента само си търси с кого да си припере вината и кой да опере пешкира за поредната кървава жертва на пътя. Лесно им е да го тикнат в затвора за непредумишлено убийство на 17 души и тежки травми на още 26. И самите те, заедно с фирмата, да се измъкнат сухи от водата и неудобните ни въпроси.

Всички видяхме по телевизията, че още при първия оглед на местопроизшествието, експертите откриха потресаващи проблеми с настилката, калпаво проектирана мантинела, гайките на която бяха несъразмерни и отгоре на това – завити откъм лицевата страна. Турени без уплътнения в огромни отвори, така че само като се опреш на нея, моментално да се сринеш в пропастта!

Че те децата от втори клас ще ви поставят болта и ще ви завият гайката правилно. Ало, пътищарите- гербаджии! Каква е тая фирма, бе, че сте ни поверили живота в несръчните й крадливи ръчички. И сте я пуснали на отговорната работа да строи и ремонтира пътищата. Редно е да попитаме Борисов – какви рушвети даде ф-ма „Трейс холд“, че да спечели търга?

Първата ни мисъл е, че фирмата се радва на този комфорт, понеже добре се е отчела в партийната каса на ГЕРБ. 

Нали и вие видяхте по телевизията как пътната настилка е огъната, а виража е с обратен наклон- за да се отичала водата. Което предполага изхвърчане на шофьора от пътя в пропастта, а също и условия за образуване на локва и аква-планинг. Лесно е в силен дъжд да се загуби контрол. Вместо да се построят отводнителните канали на пътя и да се обърне виражът. Пък както каза и експертът – да се построи бетонно ограждение, което да спира тежките машини. Но понеже е скъпо, а и трябва да се пести в строителството, че да остане за „отчитане“ на партията – благодетел, то… давай да се избиват хората!

На експерта, дето оня ден обясняваше по телевизора калпавата работа на фирмата-строител, умът му се беше взел от очевидните недомислици. И човекът – де на български, де на английски, успя да разкаже, че през живота си не е виждал такава „работа“ и такъв „инженерен“ проект за мантинела. И ние така се блещим всеки път, като се сблъскаме с резултатите от нагласените търгове в пътното строителство. И си разбиваме колите в цъфнали внезапно на пътя дупки, ями и цели кратери. КАТ не е виновен в този случай, а още по-малко шофьорите, станали жертва на този пътен участък.

Тъй че – айде спирайте с обясненията как това не било магистрала и съответно нямало изисквания за отводнителни съоръжения. Колко още хора ще избиете на пътя, преди да паднете от власт, бе, гербаджии корумпирани и крадливи?!?!

Дори чуждите експерти сочат, че първата причина за пътно-транспортните произшествия у нас е лошата инфраструктура. 

Това няма да ви го каже никой властимащ или катаджия официално, но неофициално – всички са наясно, че скоростта не е проблем, а повод да изкараш някой кьорав лев от спипания „в крачка“ нарушител. И ония, назначени от ГЕРБ корумпирани отговорници по пътните строежи в МРРБ и в пътната агенция наизуст знаят коя е главната причина за печалния факт още 1000 души да не се приберат у дома и тази година. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *