Кметът Тотев се сгромоляса от Вавилонската си кула за милиони! Как се крадат 20 млн. лв. от държавата! Виж Тук:

Как се пада от Вавилонска купа? Питайте кмета на Пловдив. Иван Тотев знае най-добре и колко е къс полетът, и как боли после на земята. Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример за това как една прекрасна възможност за реклама на града и страната може да бъде опропастена за дни от гербаджийска алчност и некадърност.

Днес вместо да се радваме, че пишем културния афиш на Европа, с ужас в очите гледаме стряскащите харчове само за откриването. И си правим извода какво ще е нататък и какви десетки милиони още са откраднали „културните“ фондации на Сорос в комплот с местните управници от ГЕРБ.

Ясно е, че култура се прави с пари и за да си на ниво средства несе жалят.

Но когато става въпрос за 5-цифрени суми, раздавани на килограм за управление на проекти, технически персонал и продуциране на неясно какво, не може да не търсим обяснение.

Държавата даде своя дан – 20 милиона. Но странно, за талантите, които трябваше да прославят България при откриването на Европейската столица на културата, сумата е най-малка – общо 105 000 лв.

На този фон организаторите са отделили 880 000 лв. за продуцентите на събитието, 39 000 лв. за други продуценти, 8000 лв. за чернови на проекти, 72 000 лв. за техническо планиране… Суми и бизнес логика, които съвсем естествено провокираха любопитството и на прокуратурата, и на Икономическа полиция. Нещо повече – оказа се, че дори доброволците на мероприятието са били платени. 1000 души са си разделили 5 000 лв.

Единствените пели за чест и слава на страната са 14 деца. И следвайки примера, който получиха при участието си на Откриването, те сега имат два варианта: или след някоя друга година да кажат „и аз искам тлъст пай“ и да се префасонират в още по-тлъсти соросоиди и гербери, или да изберат Терминал 2 за държава, в която доброволците наистина работят от сърце.

Истината е, че скандалът в Пловдив бе предизвестен. Той започна още по коледните празници, когато екипът на Тотев разкопа центъра на града и затвори основния булевард, за да гради бутафорната си кула – сцена. Разгоря се веднага след новогодишната заря, когато вместо честитки за празника, хиляди семейства получиха позивна да не отварят прозорците си и да не снимат прословутото технологично чудо. Продължи и в нощта на откриването, когато на площада 5000 души се биеха за одеяла, а общината гордо отчете безумно лъжливата цифра от 50 000 души публика.

Прекрасните изпълнения на Теодосий Спасов, Валя Балканска, гайдари, кукери и деца потънаха в скандалите за сметки и пари. И в разликата между фактурите на Пловдив и Шоуто на Слави, което разкри, че държавата е мината три пъти по-скъпо в цената на кулата за един ден.

Безконтролното харчене на държавни и общински пари е язва от 10 години, откакто ГЕРБ са на власт. За жалост парите вече просто са профукани и няма кой да ги върне. Оттук нататък на ход е прокуратурата.

И няма ли да пропадне въобще целия фестивал „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ при положение, че парите за всички събития до края на годината отдавна са раздадени и вероятно профукани по същата схема.

Да не говорим, че от самото начало Пловдив нямаше никаква идея какво цели с представянето си като Европейска столица на културата. Нямаше формулирани послания към чуждите туристи и не знае какво би искал да види на 31 декември.

Малката Малта ни удари в земята. Миналата година Ла Валета бе европейска столица на културата. Постави си една цел – освен топ туристическа, да се превърне и в топ културна дестинация.

И за 12-те месеца постигна зашеметяващи резултати – двоен ръст на културния туризъм и над 400 000 дошли на острова, за да гледат културните прояви.

Докато Пловдив не успя да накара дори софиянци да отидат да видят уникалната изложба на Кольо Карамфилов или фотосите за Берлинската стена. Но това никак не притесни кмета Иван Тотев, който изправен лице в лице с грандиозния провал, най-неадекватно се изока, че чакал в Пловдив 2-5 млн. туристи до края на годината.

Партньорът на Пловдив – италианският скален град Матера, даде своя европейски старт. Едва открило събитието, италианското градче вече постигна впечатляващи резултати. Напълно преобразен е. Там светещи кули за милиони нямат, но така пазят историческото си наследство, че са любима дестинация на холивудските звезди. Нищо, че само преди 50 години са живели в пещери без ток и вода. За сведение на Иван Тотев, цялата нова инфраструктура на Матера е направена от доброволци, които връщат блясъка и на византийските църкви.

И на този фон на всичко това, вчера кметът-крадец Тотев (ГЕРБ) най-нагло постави ултиматум на държавата: Ако искате да се кандидатирам за кмет трети път – дайте пари за плочки за разкопания централен площад, за Голямата базилика и за други неща! Отсъствието на ментора му Бойко Борисов от стартовата церемония обаче е достатъчно красноречиво. Дори наглец и гьонсурат като Баце го е досрамяло от „Видимите резултати“ на подопечния му. Докато Тотев продължава да си строи кули – пясъчни или въздушни. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *