Китай предупреди за „решителен отговор“ на решението на НАТО да навлезе в Азиатско-тихоокеанския регион

Китай категорично се противопоставя на навлизането „на НАТО на изток в Азиатско-тихоокеанския регион“ и предупреждава, че всяко действие, което застрашава правата на Пекин, ще получи решителен отговор, се казва в изявление на дипломатическата мисия на страната в Европейския съюз, цитирано от Ройтерс.

В изявлението, публикувано късно тази нощ, се казва, че Китай отхвърля изявлението за „повече НАТО в Азия“ от съвместното комюнике на НАТО от срещата на върха във Вилнюс, Литва, и твърдо ще защитава своя суверенитет, сигурност и право на развитие. „Всяко действие, което застрашава законните права и интереси на Китай, ще получи от наша страна решителен отговор“, подчертава представителството на Пекин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери по време на срещата на върха вчера, че Китай все повече предизвиква международния ред, основан на правила, и че партньорите от Алианса трябва да започнат да водят по-твърд диалог с азиатския гигант.

В двудневната среща на върха на НАТО участват и лидерите на страните – партньорки на САЩ от Азиатско-тихоокеанския регион – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Китай заяви, че в комюникето от срещата НАТО пренебрегва основни факти, изопачава произволно позицията и политиката на Пекин и умишлено очерня Китай.

КИТАЙ И РУСИЯ ПРОВЕЖДАТ МАЩАБНИ ВОЕННИ МАНЕВРИ

Освен това според Китай многократните декларации на НАТО, че е „ядрен съюз“, само допълнително ще изострят напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион, което според китайската дипломация е повод за дълбока загриженост.

Японският премиер Фумио Кишида, който за втори път присъства на среща на лидерите на НАТО, апелира военния алианс да обърне внимание на рисковете в Източна Азия, а южнокорейският президент Юн Сук-йол подчерта необходимостта НАТО да окаже военна помощ на страната му на фона на нарастващата заплаха от страна на Северна Корея и напрежението, свързано с Китай, припомня Ройтерс.

Очаква се лидерите на НАТО да обсъдят днес във Вилнюс Русия, Китай и бързо променящата се обстановка в областта на световната сигурност, отбелязва ДПА.

https://youtu.be/uTFAitb1cvk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. До сега слушахме руски предупреждения, сега да потренират малко и жълтурите.
    Я идете да се гъбаркате с оня с бузките в С.Корея да видите ко ще ви се случи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *