Киевската хунта арестува наместника на Киево-Печорската лавра митрополит Павел!

Настоятелят на Киево-Печорската лавра митрополит Павел, за когото Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че е заподозрян в подбуждане на омраза и работи за Руската федерация, съобщи че е под домашен арест.

„СБУ повдигна обвинения срещу митрополита на УПЦ Павел“, се казва в съобщението, публикувано в събота в Телеграм канала на службата, предаде ТАСС.

СБУ АРЕСТУВА МИТРОПОЛИТ ПАВЕЛ

Митрополитът е обвинен по два члена от Наказателния кодекс на Украйна. Повдигнати са му обвинения по част 1 на чл.161 за разпалване на междурелигиозна омраза – в „нарушаване на равноправието на гражданите в зависимост от тяхната раса, националност, регионална принадлежност, религиозни убеждения“. Павел също така е обвинен, че оправдава действията на Русия в Украйна. СБУ извършва обиск в помещенията, в които живее митрополитът. Сградата е отцепена от полиция.

„Те ми казаха единствено, че съм заподозрян, че работя за Русия, каза Павел във видео, разпространено от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Митрополитът каза, че е бил извикан за разпит и по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент. „Поставиха ме под домашен арест“, каза той пред журналисти. Видеозаписът от обръщението му беше разпространен от изданието Вести. Митрополитът отрича обвиненията.

Уникалният комплекс от манастири и църкви Киево-Печорската лавра е един от първите манастири на Русия и най-старият манастир на територията на съвременна Украйна, припомня ТАСС. Ситуацията около манастира ескалира, след като монасите от Украинската православна църква (УПЦ) отказаха да напуснат стените на манастира. На 30 март в манастира пристига комисия за проверка на безопасността на културните ценности, за да направи опис на имуществото. Служителите на лаврата, начело с нейния викарий митрополит Павел, и вярващите не я напуснаха. Хиляди миряни се стекоха в манастирския комплекс, за да ги защитят от грубото посегателство на репресивните служби на киевската хунта, която през последните месеци конфискува стотици манастири и църкви на УПЦ и арестува десетки свещеници по обвинения за връзки с Русия. През последните месеци няколко манастири и църкви на УПЦ бяха опожарени и поругани от бандеровски нациооналистически формирования, десетки свещеници бяха пребити, а трима – убити.

Сцената с нахлуването на украинските служби в Киево-Печорската лавра и отпора на миряните се повтори в няколко поредни дни.

Спорът за използването на манастира продължава от месеци. Украинското ръководство подозира управляващата манастира Украинска православна църква към Московската патриаршия (доскоро единствената и официална православна църква на Украйна) в шпионаж и агитация в полза на Москва. След началото на руската специална операция УПЦ бе принудена от властта в Киев да се отдели от Московската патриаршия, която я е създала. Но въпреки това украинското правителство обвини УПЦ в продължаващо сътрудничество с Руската православна църква.

През 2018 г. управляващите в Киев създадоха нова православна църква със славоукраински националистически уклон – Православната църква на Украйна, която обявиха за „официалната, независима от Московската патриаршия украинска църква“. Броят на миряните й обаче и към днешна дата продължава да е незначителен. А конфискациите на стотиците манастири, църкви и имоти на УПЦ, които в момента властта в Киев извършва са именно в полза на тази новоучредена църква – ПЦУ.

Преди седмица Киев отне правото на УПЦ да използва древноруската Киево-Печорска лавра. Монасите, които живеят там, трябваше да го напуснат на 29 март, но те отказаха. По тази причина правителството в Киев е поискало издаване на съдебна заповед за изгонването им.

Ситуацията е много опасна- гражданската война в Украйна освен политическа, става и религиозна

Гоненията на правителството на Владимир Зеленски срещу каноничната Украинска православна църква и по-специално опитът на чиновници в Киев да прогонят монасите от УПЦ от Киевско-Печорската лавра, може да доведе до религиозна гражданска война и смяна на сегашното правителство, заяви в канала си в YouTube Олег Соскин, бивш съветник на бившия украински президент Леонид Кучма.

«Днес това е най-опасното вътрешно събитие, което може да получи много лошо развитие.… Властите са глупаци, които не разбират какво е революционна ситуация, междурелигиозна война. Те не знаят какво е Вартоломеева нощ“, каза експертът.

Според него правителството на Украйна ще спаси ситуацията само ако се откаже от насилственото прогонване на монасите от църквите на древната УПЦ.

В началото на март дирекцията на религиозния православен резерват «Киевско-Печорска лавра» обяви прекратяването на безсрочния договор за наем от Светата-Успенска Киевско-Печорска лавра на УПЦ, като нареди на монасите от каноничната църква да напуснат манастира до 29 март. Министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко заяви, че монасите от каноничната УПЦ ще могат да останат в лаврата, ако преминат в разколническата угодна на властта и създадена едва през 2018 г. ПЦУ.

В сряда игуменът на лаврата митрополит Павел (Лебед) заяви, че монасите няма да я напуснат до края на процеса с резервата. Според духовниците няма правни основания за прогонването им от манастира. Те анатемосаха Зеленски и компания заради греховните им дела по унищожаването на православната църква на Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Крайно време е руснаците в “окраинската територия” да се събудят.
    Чакаме у нас- да затварят и горят християнски православни храмове, църкви, манастири.
    Във фащ некъв джендър застрелял няколко дечица и учители в християнско училище.
    Полицията разследва убийците на убиеца, вместо да разследва него.
    Събуждай се народе, готвят ти окончателна гилотина.
    Всеки трол, който ви агитира да не пишете за националните ни герои, е техен вражески трол и агент. С цел да нямаме национално съзнание- БЪЛГАРСКО.
    Дърво без корен не може оцеля! Пишете-за Ботев, Вазов, Левски, кап.Петко Войвода, Вълчан войвода, Сирма войвода и сие!
    За геройствата на ген. Вазов, за кап. Списаревски- пишете!

  2. Точно това ТЕ не искат да знаете и от това най-много се страхуват: че може да се събудите, българи и да осъзнаете, че сте генетични наследници на тези герои, че при определени обсоятелства може да осъзнаете и събудите заложената ви сила-а тогава ще бъдете непобедими!
    Затова ви мачкат, газят, държат ви болни и бедни, пръскат ви с отрови- вкл. литий- за да бъдете мирни, покорни и послушни!
    Най-големият им страх е да не се осъзнаете-каква сила носите в себе си, заложена от предците ни!
    Носите я!
    БЪЛГАРИ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *