Какви са рисковете за жените от периодичното гладуване

gladПериодичното гладуване представлява хранителен режим, чрез който се целят следните резултати:

– регулиране и балансиране на активното или „чисто“ тегло (тоест, теглото само на мускулната маса);
– увеличаване на калориите, които се изразходват за сметка на приеманите и в крайна сметка, намаляване на телесното тегло;
– повишаване на нивото на инсулинова чувствителност;
– защита на сърдечно-съдовата и нервната система;
– увеличаване и балансиране на активното тегло.

Но трябва да се знае, че особено за жените, този хранителен режим носи и определени рискове.
Възможно е периодичното гладуване да понижи нивото на секрецията на хормона гонадотропин, който регулира образуването на фоликостимулиращия и лутеинизиращия хормони – те на свой ред отговарят за отделянето на прогестерон и естрогени. По този начин се получават нарушения по цялата хормонална верига на женския организъм.

Изследванията на опитни животни сочат, че периодичното гладуване понижава значително нивото на кръвната захар. Констатира се още уголемяване на фиброзните тъкани, понижаване на теглото на яйчниците и уголемяване на жълтото тяло. По време на периодично гладуване, много жени консумират по-малко белтъчини. По тази причина се оказват в недостатъчни количества и аминокиселините, които активизират рецепторите на естрогена; намалява и образуването на инсулиноподобния фактор на растежа в черния дроб.

Препоръчително е да се използват хранителни добавки, които да заместят нуждата от естествената храна.

Този фактор регулира удебеляването на маточната лигавица при репродуктивните цикли – което означава, че периодичното гладуване може да окаже сериозно влияние върху детеродните функции на жената. Естрогените (женските полови хормони) участват активно в регулирането на функциите на такива процеси и системи в организма като обмяната на веществата (метаболизъм), нервната система (психиката), храносмилателната, възстановяването на организма, костно-скелетната система и др.

Когато нивото на естрогените спадне осезателно, се появява чувство на глад – съответно възниква желание за компенсирането му чрез приемане на повече храна от нормалното. Именно нарушенията в хормоналния фон на женския организъм са най-важният рисков фактор при насочване към режима на периодичното гладуване.

При неправилно избран вариант на такова гладуване е напълно възможно организмът да окаже по-сериозна съпротива от очакваната – тъй като подобен режим на хранене за него представлява сериозен стресов фактор. Това може да стане при неправилна комбинация между прекомерно „орязване“ на приеманите количества храна, липса или дефицит на определени макро и микронутриенти, силно натоварен (до стресово ниво) тренировъчен режим, недостатъчно време за възстановяване.

Всяка жена, която иска да стартира режим на периодично гладуване, трябва да започне с по-кратки периоди на глад – като в същото време внимателно контролира реакциите на организма си. Тя трябва незабавно да прекрати режима на периодично гладуване при наличие на:

– нарушено храносмилане;
– нарушения в менструалния цикъл;
– безпричинни промени на настроението;
– косопад и поява на кожни проблеми;
– чувство за постоянен студ;
– проблеми със съня, независимо дали безсъние или постоянно желание за заспиване.

Противопоказания за периодично гладуване са бременност, стомашни заболявания, захарен диабет, влошен сън, редовни стресови състояния. Главното, което трябва да се помни, е, че към режима на периодично гладуване трябва да се подхожда постепенно и внимателно, като се прекрати веднага при поява на неблагоприятни симптоми!

Ако смятате, че тази статия Ви е била полезна, можете да прочетете още съвети, относно хранителни режими, тренировки и режими на отслабване на Steroidi.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. kade si viarna ti lubov narodna kade blestis ti iskra luborodna ia silen plamak ti plamni ta buen ogan razgori na mladite v sarcata da svaliat b borisov3 ilajepatriotite pomogni gospodi pomogni putin

  2. Периодичното гладуване / ФАСТИНГ / е един добър метод за отслабване и подържане на теглото. Нещо повече, в режим на гладуване тялото започва да се лекува и изчиства от токсини. Имунитета се стимулира и това, че се губи много мускулна маса вече е опровергано. Разбира се, то трябва да се прави по таблица и да не се прекалява…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *