Икономистът Мика Зайкова: Цените ще растат, а народът ще обеднява

Народът ще обеднява. Работещите бедни ще се увеличават

„Ситуацията е много тревожна”. Това заяви в интервю днес топ икономистът Мика Зайкова. Тя коментира рекордното повишаване на цената на природния газ, както и очакваното безпрецедентно поскъпване на тока и парното.

„Първо, независимо, че всички в един глас ви обясняват и успокояват, че цената на електрическата енергия у нас е най-ниска, тя не е по джоба на българите – нито на дребния бизнес, нито на домакинствата. Защото ние сме с най-ниските заплати в Европа“, категорична беше Зайкова.

„Има спекула на свободния пазар. В цената, която е регулирана за домакинствата, има два елемента, които оскъпяват общата цена – освен цената на производителя, там е включена и цената за пренос (загуби по мрежата) и доставка“, уточнява икономистът.

И прогнозира, че „следващият сезон – юни 2022 година ще има рязко повишение на цената на електроенергията за домакинствата, което ще доведе до колапс на икономиката“.

По думите й в България цените са спекулативни. „Природният газ от 25 лева миналата година, сега е 94 лева, което е безумие. Всичко това ще се отрази на цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази на цените на продуктите в малката кошница, това са стоките от първа необходимост. Още септември поскъпнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците…“

Мика Зайкова беше категорична: „Народът ще обеднява. Работещите бедни ще се увеличават“.

По думите й допълнителните 120 лева за пенсии вече са „изядени“. „България е с най-ниската минимална заплата в ЕС – под 330 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не говорим за онези 2260 евро минимална заплата в Люксембург“, каза още тя.

И изчисли, че с тези пари хората вече могат да купят с 50% по-малко стоки. „Обедняването ни от началото на тази година е с 50%. Но голямата криза тепърва предстои. Всичко ще стане все по-непоносимо за дребния бизнес и за домакинствата“. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *