Зам.-шефът на „Билд“ от фронта: Украинските сили са в безнадеждна ситуация. Рядко съм виждал толкова мрачна картина

Войниците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изтощени, ВСУ са в безнадеждна ситуация, нямат достатъчно боеприпаси, а вече и хора, за да отблъскват атаките на руската армия. Това мнение изрази пред телевизионния канал Welt германският журналист, военен кореспондент и заместник-главен редактор на в. „Билд“ Пол Ронцхаймер, който направи серия от репортажи от фронтовата линия.

Пол Ронцхаймер – военен кореспондент и заместник-главен редактор на в. „Билд“ 

„Трябва да кажа, че Украйна се намира в изключително драматична ситуация. Говорих с много войници на фронта, а вчера и днес говорих с генерали и политици в Киев. Отразявал съм много конфликти по света, но рядко съм виждал толкова мрачна ситуация като тази в Украйна през последните дни“, каза той. Журналистът подчерта, че украинските военнослужещи изпитват силна умора. Заради многото дадени жертви ВСУ вече не разполага с достатъчно войници за ротация и повечето от бойците са вече две години са на фронта без почивка.

Липсата на боеприпаси, според Ронцхаймер, поставя украинските въоръжени сили в безнадеждна ситуация. „Няма достатъчно боеприпаси. Руснаците атакуват със същото ожесточение както и по-рано, но украинските войници вече не могат да удържат фронта. Така например вчера (19 ян.) руснаците навлязоха с щурм в южния жилищен квартал на дълго защитаваната Авдеевка и превзеха десетина сгради, без от украинска страна да възпроизведат нито един изстрел. На много места по фронта руските войски се придвижват напред и често няма кой и с какво да ги спре.“, каза той.

От началото на неуспешното си контранастъпление през юни миналата година до днес Украинската армия е загубила 159 хил. военнослужещи, 121 самолета, 766 танка и 2348 бронирани машини, заяви руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Руската страна многократно е подчертавала, че операцията не е донесла значителни резултати за Украйна. През последните седмици на Запад и в самия Киев многократно бе заявено, че контранастъплението не е било достатъчно успешно и че ситуацията на фронта е в задънена улица за украинската страна.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Не съм бил в Киев и за това не знам дали в центъра му има подземия като в Берлин. Мисля, че скоро на Зелето ще му трябва за последно едно подземие, като на духовния му водач – Адолф.

    • И кое те кара да мислиш, че той ще стои там? Да не е толкова доблестен и достоен, че като капитан да потъне с кораба?

      Като дойде неизбежния край, ще отиде на една последна визита някъде на запад където има палмови дървета и хората носят поли от листа и по някаква случайност и семейството му ще са с него и после там ще си останат.

      Или ще се покрият на някое място, където да са анонимни, ще си сменят имената и цял свят ще предава как „президента умрял геройски заедно със семейството си“. И после в историята ще остане като национален герой, докато човека се препича на слънце докато му носят кокаин на поднос.

  2. Не е ли ясно на всички, че съдбата на Зелето е последната грижа на англосаксите. Нима не се разбира ожесточението на Шолц и на Макрон. Франция загуби окончателно колониите си в Африка, Германия -евтините руски горива.

  3. Имаме толкова мъдри българи, Вацев, Чуков, проф. Христов.“Боян Чуков: Няма път назад – Великобритания и Франция влизат в пряк сблъсък с Русия“ Само ние мълчим като добитък, когато ни вкарват във огъня.

  4. Попадна ми един интересен материал и побързах да го споделя;

    Днешна снимка от фронтово място на Донецкия фронт… Украински позиции,стрелят на поразия … Пак по украински позиции… После, когато кашата е станала явна, руските хиксатори-тоест операторите на дрон-разузнавачите са засекли следните украински възклицания на руски език:“Ама там трябваше да бъдат руснаците!…“ Ние по своите ли стреляхме?…“
    А сега вижте описанието,направено след това въздушно разузнаване – защото и руснаците са се чудили кой откъде и накъде води артилерийската канонада…
    Ето извадка от доклада:
    „В резултат на артилерийския огън беше унищожен опорният пункт заедно с целия личен състав… По предварителна оценка ,противникът е унищожил собствено мотострелково отделение с цялото им оборудване…“
    Извадката е от Телеграм-канала на подполковник Марочко/снимка 2/, преди време беше прессекретар на Донецкото правителство.
    Според подполковника, украинската артилерийска част била убедена, че стоящото пред нея село Богдановка е овладяно от руско подразделение и затова решили да го „прочистят“. Извадката от разузнавателния доклад ви показва колко добре са прочистили… цяло свое подразделение. И то не от коя да е част, а от възстановеното формирование“Азов“…
    А към командния украински пункт от две посоки полетели две донесения, прихванати от руснаците.
    Първото: „Успешно поразихме цели от армейското форирование на руската армия“
    Второто: „Нас ни покриха с „Град“…
    Направих си справка – „Град“ е 122-милимитрова реактивна залпова система… Представяте ли си с какво са били „покрити“ и то в гръб?
    Координатите, от които произлизат двете донесения, били едни и същи…
    Когато станало ясно кое какво е, вече нямало от кого да се иска прошка – мъртвите не чуват…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *