Журналистът Валентин Хаджийски за Епидемията в Ню Йорк: ГЛОБАЛНА ИЗМАМА!

Постоянно ме търсят приятели от България и другаде – проверяват дали аз и семейството ми сме все още живи в епицентъра на пандемията. Отговарям утвърдително. Една от причините – въобще не гледам токсичните им масови новинарски канали! Живея в град Ню Йорк от четвърт век и попаднах в епицентъра и на 11 септември 2001 г. И смело мога да заявя, че онова беше криза, а това какво е – не знам!

Точно сега си гледам телефона. Новина, че вчера коронавирусът взел най- много жертви в щата. Били еди-колко си стотин. Много повече, отколкото са всички открити до момента случаи в България. Какво значат тези числа обаче не е никак ясно – ще се разбере „наесен“.

УЛИЦИТЕ НА НЮ ЙОРК СА ПЪЛНИ, А БОЛНИЦИТЕ ПУСТЕЯТ. МЕДИИТЕ ТВЪРДЯТ ОБРАТНОТО!

Но няма никаква истерия. Делник следобед – Централният парк гъмжи от пешеходци, колоездачи, кънкьори – на разумна социална дистанция един от друг. Живея до една от най-големите болници в ситито, „Синайска планина“ (Mount Sinai), и днес сутринта, и сега привечер входовете на спешното отделение пустеят. Не само няма опашка от линейки, ами направо няма никой. Вратите зеят широко отворени. Две-три празни линейки встрани чакат повикване. Край бордюра – мирно паркирани лични автомобили на персонала. Не се чува сирена от линейка, каквито е обичайно да слушаме през час откъм „Медисън авеню“ по всяко време на денонощието. Приятел ми каза, че и съседната болница Статен Айлънд пустеела. 

Отсреща в парка срещу болницата е палатковият лагер за борба с коронавируса, вдигнат преди десетина дни от християнска благотворителна организация – на палатките и камионите пише „Торбичката на самарянина“ (Samaritan’s Purse). Проверката ми показа, че в лагера имал всичко на всичко 12 болни. Иначе самаряните са подготвили 120 легла, но са празни. В изложбения център Джавитс, който е голям колкото няколко зали арени „Армеец“, имало над хиляда легла подготвени, чаршафосани… които в момента до едно са празни. Говори се, че в повечето болници в Ню Йорк, като нашата в квартала, били полупразни, понеже много от пациентите с други болести били преместени в плаващата корабна болница „Утеха“ (Comfort), която тия дни акостира в река Хъдзън досами центъра на Манхатън. 

В същото време губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо казва, че болниците били претъпкани, заразените с корона се въргаляли по коридорите… търсели медицински персонал, пенсионери и други доброволци за справяне с извънредно тежката ситуация. Съобщението в пресата отпреди седмици за хладилни камиони-морги до болницата в Елмхърст, Куийнс, се оказа пълен фейк. И тук като в Италия в 19 ч. от балконите и прозорците аплодират медиците. Всъщност, това се случва само в белите квартали на „средната класа“. 

Валентин Хаджийски

През последните седмици мнозина в Ню Йорк смятат, че енергичният губернатор Андрю Куомо има всички шансове да стане президент на САЩ. Заради централната му роля в борбата с коронавируса. Силно съм скептичен относно шансовете му.  Защото практиката е показала, че популярност, спечелена по време на чума, никак не помага на избори в следчумния период. Примерът с кмета Рудолф Джулиани е показателен. След 11 септември и неговият рейтинг беше до небесата, а на следващите кметски избори и на предварителните избори за президент се провали с гръм и трясък.

Затова и щом прочетох преди време във Фейсбук, че ген. Мутафчийски щял да става президент на България, се разсмях. Първо – погребалната му физиономия ще се помни и асоциира завинаги с чумата. На хората ще им се иска да го забравят колкото се може по-скоро, второ – Борисов никога няма да разреши появата на по-популярен от него в ГЕРБ, ще го спъне още на старта, дори да е против собствения му интерес. И трето – човечецът очевидно си няма президентска аура.

„Популярността“ на Борисов, за която платенитему придворни социологически агенции час по час привеждат данни насред чумавото, разбира се, няма нищо общо с действителността. Да, „епидемията“ привидно го отърва от кошмара „Барселона“; да, в момента тя му дава възможност да поддържа неограничен диктаторски режим и пак да краде като за последно. Но, както правилно се опитва да му обясни президентът Радев, Борисов рискува скоро да падне жертва на гладен бунт. Пред който зимният февруари, 2013 г. ще му се привиди като приятен сън. Да не се залъгва, че в България гладни гробища няма – сега хората са събрани в големите градове и мобилността им е скована.

Освен това, с пословичната си социопатия премиерът Борисов всекидневно нагнетява допълнителна омраза на българите срещу персоната му, а народът вече е с крайно изтънели нерви. С „активната си глупост“ Борисов генерира агресия срещу себе си и цялата си одиозна антинародна клика – организираната престъпна група (ОПГ) ГЕРБ. Уникално бе например социопатичното му изявление за смъртта на бащата на президента. 

ОПГ-то хич да не си правят илюзии, че Брюксел ще ги защити. Оня глобалистки Брюксел, закрилящ неолиберални престъпници като Баце и шайката му, вече го няма. Сами са срещу народната „любов“ и за тях бие камбаната на чумавото време. Неписаният „член първи“ на българската конституция според ГЕРБ е, че българската държава е враг номер едно на българските граждани. И те ще й отвърнат с взаимност.

Удивен съм обаче колко журналисти, социолози и интелигенция „се сплотиха“ около премиера Борисов и „мерките“ му за борба с вирусната епидемия. Разберете, хора: режимът на ГЕРБ е безкрайно по-пагубен за България и от два такива вируса.

България е по-слабо засегната от заразата, защото благодарение на ГЕРБ хората са бедни, пътуват и излизат от домовете си по-малко, защото благодарение на ГЕРБ страната ни се обезлюди и се превърна в необитаем остров, заобикалян от всички международни транзитни потоци- от газовите до мигрантските. 

В град Ню Йорк например преди карантината за ден в метрото пътуваха повече пътници, отколкото хора има в България, през ресторантите и театрите му на вечер минаваха сигурно колкото в България за месец. По летищата излитаха и кацаха всекидневно толкова хора, колкото в София за тримесечие или повече. Такива са и разликите в мащабите на заразата. Която по последни данни се оказва, че не е толкова смъртоносна. Но да благодарим и на социалистическото здравеопазване и ваксината му БЦЖ. 

Имах и друг, познавателен проблем – да си избистря каква да е главната поука от чумавото. Избистрянето явно ще продължи още доста и в не един следващ коментар, посветен на различните му страни. Ясно е в общи линии обаче, че чумата обостри и извади на показ най-вече егоизма на съвременния турбокапитализъм, неговата движеща сила, неговия „животински дух“ (animal spirits).

За някои дясно-либерални говорещи глави –  ни е нападнал не друг, а „вирусът на социализма/комунизма“ – ще видим по-нататък дали ще е така. Социализмът в такава ситуация би следвало да е естествена реакция на всяко вменяемо правителство. Герберското не е от тях. Е, ама според някои не било социализъм, ами здрав разум и добро управление. Няма да споря за думи.

Други десни глобалисти пък кълнат за кризата китайския комунизъм – имам двама такива познати във Фейсбук, подобни са изявленията на ЦРУ и на Тръмп. Те са от рубриката на науката за плоската земя.

Малко съм скептичен и за „историческия“ и „непреходен“ характер на кризата и как нищо вече нямало да е същото. Мисля си обаче, че все пак нещо след нея ще се промени. Такава възможност за поне временно вразумяване на хората не бива да се изпуска! Дълбинна икономика (deep economy) по Бил Маккибън, доброволен частичен отказ от ексцесите на консуматорското общество, преразглеждане на фикциите на неолибералните икономисти от Голямата депресия за растежа и БВП… 

Знаем например, че Втората световна война, абсолютно несравнима по мащабите на страдание и разрушения със сегашното ни положение, когато нищо не е разрушено, а предстои да се види и дали смъртността от коронавируса ще превиши нормалната и с колко, донесе три златни десетилетия на Европа и на капитализма.

Има много очевидно неверни идеологически твърдения, с които се пълни ефирът – например, че вирусът бил великият изравнител на народите и отделните хора. Смятам, че нито вирусът, нито масовата консумация изравняват богатите с бедните. Ни на йота. Богатите от Ню Йорк се запечатаха в резиденциите и вилите си в Хамптън-сите, други се покриха по бункери и яхти, запасени с кислород и ръчни фенерчета срещу ядрена катастрофа… а най-бедните… те не се плашат, защото живеят в реалността. Skandalno.net

Валентин Хаджийски, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

34 коментара

  1. Изключително трезво мнение!
    Другарят Борисов загуби и загуби като „перебежчик“. Път към комунистите обратно няма, а като водач на екзалтирани либерасти се оказа твърде вял. Изпълнява чинно, но не е достатъчно.
    Тази сутрин ме събуди звукът на свободата. Движението бе по-плътно, хората разговаряха по-весело. Пролет е все пак, си казах, но за всеки случай отидох да проверя в „Кауфланд“. Няма опашка, никой не ги спира. Нямат маски. Не страхуват да се приближат към другите. Редът все още личи, но само около касите.
    Птиците винаги усещат пролетта и дори да вали все още, те вече пеят. Така и с хората.
    Не знам какъв е експериментът, но в България се провали, с всичките си герои. Заложиха на кьоравата кобила.
    Не очаквайте обаче, че всичко ще стане като на филм, веднага с хепиенд. Изпитът не е минал. Сега да видим, какъв сценарий ще мислят за снемане на карантината и извънредните мерки и кого ще кръстят за виновен.

    • Хахахааах, не е ли странно? Днес точно, ама съвсем също като теб и аз така! За всеки случай взех и маската, но без да си я поставям на лицето, за да не ме върнат евентуално в някой магазин. В градинките имаше играещи деца, а майките им си чуруликаха сладко. Да, пролет е, чудесен ден и все повече отрезвели хора бяхме по улиците. Поздрави! Твоя пост все едно съм го писал аз, един от оздравелите без лечение, още през февруари!

    • Е, как кой ще е виновен, Румен Радев, естествено! На българоубийците винаги той им е виновен, че им проваля мероприятията. И Путин, и Веси Томова, и ние, дето не ги дишаме, абе който кажат, той е виновен!

      • Поздрави! Радвам се, че сме на едно мнение. За виновен обаче ще трябва да излъчат от собствените си среди, както стана с Фидосова, Цветанов и Цецка Цачева. Те като най-напористи станаха лице на нещо, което се оказа фасада, а Бойко се изкара чист като кладенчова вода. Той все е в самолета на важни туристически обиколки, потен от мисли за бъдещето на света. И сега ще пробват същото. Ако народът продължава да е прост, ще мине.

    • Ще изчака Великден и отново ще се обяви за спасител на нацията, но дотогава е възможен и друг сценарий. Нагъл и брутален, безпардонен тип, вече и гъзолизците му го мразят и ненавиждат. Треперят от страх, че всеки един от тях във всеки един момент може да стане плячка на кучетата. И Мундирът не е цвете за мирисане, ама пустият мерак да стане президент ще му изяде главата.

  2. СЪБУДИ. СЕ. НАРОДЕ. ВЪСТАВАЙ. ГРАБВАЙ. СОПИТЕ. И. ИЗЛИЗАЙ. ПО. ПЛОЩАДИТЕ. ДА. ИЗХВЪРЛИМ. БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ. МАФИЯ. ГЕРБ. САМО. ТАКА. МОЖЕ. ДА. ОЦЕЛЕЕ. БЪЛГАРИЯ. ОТ. ВИРУСА. БОЙКОГЕРБ

  3. БЪЛГАРОУБИЙЦИ. МАФИЯ. ГЕРБ. ИМАТЕ. ВСИЧКАТА. ОМРАЗА. НА. БЪЛГАРСКИЯ. НАРОД. ЗАТУЙ. ЧЕ. УНИЩОЖИХТЕ. ИКОНОМИКАТА. НА. БЪЛГАРИЯ. ПРОКУДИХТЕ. ДЕЦАТА. НИ. И. Я. ЦИГАНИЗИРАХТЕ. ОКРАДОХТЕ. И. ПРОДАДОХТЕ. ВСИЧКО. НО. НАЙ. НЕПРОСТИМО. Е. ЧЕ. ДЕМОНИЗИРАТЕ. БРАТСКА. РУСИЯ. И. ПОДМЕНЯТЕ. СВЕЩЕННАТА. НИ. ИСТОРИЯ. НАТО. ЕС. САЩ. СОРОС. БОЙКО. БЪЛГАРОУБИЕЦА. И. МАФИОТСКАТА. ХУНТА. ГЕРБ. УБИЙЦИ. НА. БЪЛГАРИЯ. ВЪН. ОТ. ЖИВОТА. НИ. ДА. ЖИВЕЕ. И. ПРЕБЪДЕ. ВЕЛИКА. И. СВЯТА. БРАТСКА. НАВЕКИ. РУСИЯ. НИКОГА. СЪС. НИКОГО. ОТ. ВАС. НЯМА. ДА. Я. ЗАМЕНИМ. ДОКАТО. НИ. ИМА. ВЪСТАВАЙ. НАРОДЕ. ЗА. ЧИСТА. И. СВЯТА. РЕПУБЛИКА. СЪС. НАРОДНИЯ. НИ. ОБИЧАН. ПРЕЗИДЕНТ. БЪЛГАРСКИЯ. ДОСТОЕН. ГЕНЕРАЛ. РУМЕН. РАДЕВ. ЗА. ДА. ОЦЕЛЕЕ. БЪЛГАРИЯ. И. ДА. ВЪРНЕМ. ДЕЦАТА. НИ

  4. БЪЛГАРСКИ. ПОЛИЦАЙ. ВИЕ. СТЕ. ОТ. НАРОДА. И. ДЕЦА. НА. НАРОДА. ЗАСТАНЕТЕ. ДО. НАРОДА. ЩЕ. БЪДЕТЕ. ПЪРВИТЕ. ЖЕРТВИ. ПО. ПЪТЯ. НА. СВОБОДАТА. ОТ. БОЙКО. БЪЛГАРОУБИЕЦА. И. МАФИОТСКАТА. МУ. ХУНТА. ГЕРБ.

  5. Браво ,младежо!4oвек ,където и да е ,трябва да 4ете и да не взема акъл назаем и да приема което му се сервира за 4истата истина!Бъдете живи и здрави ти и семейството ти!

  6. НИКОЙ ДА. НЕ. Е. ПОСМЯЛ. ДА. СИ. ВЪОБРАЗЯВА. ЧЕ. МОЖЕ. ДА. УПРАВЛЯВА. БЪЛГАРСКИЯ. НАРОД. ДЕМОНИЗИРАЙКИ. БРАТСКА. РУСИЯ. И. ДА. НИ. ЗАБРАНЯВА. ДА. ОБИЧАМЕ. И. ОБ. ЩУВАМЕ. С. БРАТУШКИТЕ. ДА. ЗНАЕ. ЧЕ. Е. ОБРЕЧЕН. НА. НАРОДНАТА. НИ. ОМРАЗА. И. НЯМА. ШАНС. ДА. НИ. УПРАВЛЯВА. НИКОГА. НЯМА. ДА. ИЗТРЪГНЕМ. ОТ. СЪРЦАТА. НИ. БРАТСКА. СВЯТА. РУСИЯ. ДОКАТО. НИ. ИМА. НА. ТОЗИ. СВЯТ. НИКОГАСЪС. НИКОГО. НЯМА. ДА. ЗАМЕНИМ. РУСКИТЕ. НИ. БРАТЯ. ДОКАТО. НИ. ИМА. НА. СВЕТА

  7. Само малко числа за рамисъл- В Манхатан, където е господина има 985 починали, от които 674 в къщи, остатъка в болница- т.е. само 1/3 от случаите с фатален край са били в болница.

    На ден в Манхатън се тестват около 1200 човека, като средно по- малко от половината от тестваните дават положителна проба или около 600 човека на ден.

    И последно- в Манхатън, който е 1.5-2 мил има 12,106 случая на дали положителен резултат на теста, не „болни“.

    Сами преценете дали ще се „Усети“.

    • Главния лекар на московската болница Комунарка която е обособена за лекуване на пациенти с коронавирус го каза точно – хорат умират СЪС коронавирус, а не ОТ коронавирус.
      Който може – да мисли.

  8. Браво бе нюйоркчанин! Жертвите в Ню Йорк се равняват на три боинга паднали на земята всеки ден, но нямало проблем казва росния-бодър кукуряк. Безработните в Щатите гонят 17 милиона само за три седмици и светът престана да тик така, но нашенския Нострадамус предрича че всичко ще е както си беше. Голям оракул няма що. Ако остане безработен, нещо което е твърде вероятно ако се съди по писанията му, да ми се обади непременно – ще го наема да пасе едно стадо магарета. Барем ще познава кое е мъжко.

    • Ще ги пасе, ама както се пее в народната песен – триста изкарах, три докарах.

  9. Пълни ДОЛНИ глупости ! Как не Ви е срам да ги пишете? И ти долен журналисте, май си родопски помак! Комунистическо здраво плюете! Изменник на Родината си ? Власта чрез улицата и под натиск НЯМА ДА СИ Я ДАДЕМ ! САМО ЧРЕЗ ИЗБОРИ НАРОДНИ ! ДА Е ЦИВИЛИЗАЦИОННО ! НЕ ПО ДИВАШКИЯ НАЧИН – ЧРЕЗ СИЛА – НИКОГА !СТОИМ ЖИВЕЕМ СИ В Б-Я И СИ Я ПАЗИМ ХАДЖИЙСКИ ? ВАЖНОТОЕ ЧЕ СИ ИМАМЕ НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИМИЕР В СВЕТА ! КОЛКОТО И ДА ВИ Е МЪКА ! А МАФИЯТА Е БСП !!! ВСИЧКИТЕ НАРОДНИ ПАРИ СА ОТКРАДНАТИ ОТ „СОЦИАЛНАТА СЕГАШНА БСП ВИЗИЯ “ ПОЗОРНО !? ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ И ВЕЛИКИЯТ НИ ПРЕМИЕР !!! ХАДЖИЕВ ЗАЩО НЕ СИ В РУСИЯ А СИ СЕ НАГМЕЗДИЛ В САЩ ? АА…А ?

  10. Идиотски репортаж, пълен с лъжи. Авторът вероятно еил преди 5 месеца за последно в Ню Йорк.

  11. ОТ. 2009КОЙ. КРАДЕ. БЪЛГАРИЯ. И. ПРОКУДИ. ДЕЦАТА. НИ. СЪЗДАДЕ. ГЕНОЦИД. РАЗРУХА. И. БЕДНОСТ. ВСИЧКИ. ЗНАЕМ. ЧЕ. Е. БОЙКО. БЪЛГАРОУБИЕЦА. СЪС. МАФИОТСКАТА. МУ. ХУНТА. ГЕРБ. И. ТЕРОРИСТИЧНИТЕ. СЪЮЗИ. НАТО. ЕС. САЩ. СОРОС. ВЪСТАВАЙ. НАРОДЕ. НА. 14. АПРИЛ. ДА. ГИ. ИЗХВЪРЛИМ. ОТ. ЖИВОТА. НИ. ЗА. ДА. ОЦЕЛЕЕ. БЪЛГАРИЯ

  12. От „стила“ (ако това е терминът)и от правописа (по-скоро липсата му) си личи, че голямятя част от постовете са на едно и също лице. Иначе – радвайте се – много сте, млади сте и страстно любите Кремъл! Ама вече не сте „на всеки километър“ – 5G и кемтрелс-ът ви стопиха, пък и рептилите идат! Ха-ха-ха!!!

    Случайно налетях на този смрадлив комуняшки сайт и няма да повторя!!!

    • Още ли не си се изнесъл за Америка, рептилчо.По-скоро ще ти се наложи да се изнесеш изобщо от Земята, защото твоите вече се изнасят, а без тях на вас тук ще ви е мнооого трудно.

    • Много добре е , че се вбесявате и се разкривате. По-лесно ще ви изметат.

  13. А този „журналист“ такава аура вади, че да му се неначудиш! А статията – поредната голяма комунистическа простотия!

  14. Да Вальо има страхотна аура ! Винаги е много точен в коментарите си ! Само искам да уточня към сайта , че фамилията на автора е Хаджийски , а не Хаджиев .

    • Благодаря за сигнала г-жо Хаджийска. Допуснали сме наистина непростима грешка. Поправена е.

  15. Кажи ми , защо се мъчиш да живееш в Манхатън и не се прибереш при нас тук !България се нуждае от теб !

    • Ще ти отговоря аз. Валентин Хаджийски, освен блестящ журналист, който сътрудничи на редица американски и български издания, е и учител в българското училище в Ню Йорк. Човекът е просветител, който работи за това българчетата в САЩ да не забравят родния си език и култура. Разбра ли, Миладинов?!?!?!

  16. Статията побликувана от гн Валентин Хаджийски би следвало да се чете и между редовете,тоест време е да престанем да позволяваме да ни превръщат в социални зомбита.Как да го направим е индивидуално решение и отговорност на всеки един от нас в името на самите нас като личности в името на нашите деца,родители и приятели.

  17. Много мирише на ИСТИНА! На всичко отгоре е приятно да се четат подобни неща…И други двама българи (около столицата им живеят и работят) казват същото…Впрочем те се бяха върнали за Нова година и си оправяха зъбите, разширените вени и хемороидите. Казват, че там било много скъпо…

  18. Умри бе Борисов, умре, че да се отървем от тебе и от цялото ЗЛО, което докара на хората!!! Това твоето повече просто НЕ е за търпене!!!

  19. Боко вече се обяви за Спасител. Преди – от мигрантите, сега – от вируса. Освен това от Св. Синод вече благодариха на Бога за този министър-председател. Отделно, услужливият Мутафчийски няма да отчете нарастване на заразените след облизването на общата лъжичка на опашката на Цветница тук и там. Така, БПЦ ще обяви чудо, пряко свързано с Боко. Алелуя!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *