Ердоган: Анкара защитава основните западни ценности, затова се противопоставя на геноцида в Газа

Турция винаги е била глас на справедливостта и съвестта в международните отношения, защитавайки основните ценности на западното общество. Затова именно сега се противопоставяме на геноцида на Израел в ивицата Газа и с почуда виждаме, че много западни държави не го правят. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ преди официалното си посещение в Атина на 7 декември, съобщава ТАСС.

Турският лидер беше попитан за критичното му отношение към позицията на Запада и Израел относно ситуацията в ивицата Газа и дали все още може да се счита, че Анкара е част от западния лагер.

„Турция се присъедини към НАТО заедно с Гърция преди 71 години“, отговори Ердоган. – Както е известно, критерият за принадлежност към Запада или към Европа не е членството в Европейския съюз. Освен това в контекста на отношенията ни с ЕС, които датират от 1963 г., ние сме страна в същия митнически съюз и имаме статут на кандидат. В това отношение Турция със своето демократично устройство и ценностите, които защитава, има много общо със страните членки на ЕС и НАТО. Тя е и един от основателите на много така наречени западни международни организации, в това число на ООН и Съвета на Европа. Винаги сме били гласът на мъдрите решения, справедливостта и съвестта в международните отношения“.

„Реакцията на Турция на несправедливостта и нечовешкото отношение, понесено от палестинския народ, и фактът, че не се страхуваме да критикуваме Израел за действията му, които явно нарушават международното право, международното хуманитарно право и човешките права, са естествени“, продължи Ердоган. – Като се има предвид, че все повече западни страни заемат сходни позиции с нашите, изпълнението на такова морално задължение от страна на Турция по въпроса за Палестина не предполага да ни се задава въпроса „дали Турция принадлежи на Запада или не“. Вместо да се обсъжда ориентацията и позицията на Турция, трябва да се разгледа, е защо някои западни страни в момента пренебрегнат ценностите, които иначе на хартия силно защитават. Мълчанието им за израелските варварства в ивицата Газа е най-яркият пример за това. Всъщност, като клеймим геноцида в Газа, ние защитаваме основните ценности на западното общество.“

Ердоган подчерта, че „в Газа се нарушават основните права на хора от всички възрасти, дори на бебетата – новородени, които са убивани докато са още в люлките си“. „Мълчанието пред лицето на грубите нарушения на човешките права, систематичната окупация на земи и домовете на хората, незачитане на правото им на собственост и лишаването на палестинците от правото им да определят собственото си бъдеще – как се вписва всичко това в ценностите на западната цивилизация? Съвместими ли са бомбардировките на болници, атаките срещу училища, бежански лагери, пазари и убийствата на хиляди и хиляди цивилни със западните ценности? Дали призоваването на хората в ивицата Газа да „отидат на юг“ и бомбардирането им, когато се насочат натам, са действия, които Западът одобрява? Затова аз питам Турция или страните, които умишлено мълчат за всичко това, принадлежат на Запада?“, попита турският президент.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Да, а какво правите с кюрдите в Турция и околните държави……

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *