Експерти проговориха: Далаверата с „Къщите за гости“ е много по-мащабна. С нея ГЕРБ открадна 3 млрд. евро!

Аферата с къщите за гости всъщност е много по-мащабна далавера от това, което се вижда на пръв поглед. Става въпрос за организирана от властта на ГЕРБ откровена кражба на 3 млрд. евро от еврофондовете. А целта е от тези пари да се облагодетелстват бизнес-политическите кръгове около Борисов, които от своя страна да захранват и стимулират все по-разрастващата се диктатура на ГЕРБ. Това заявиха експертите от туристическия бранш и членове на комисии Румен Драганов и Любен Попйорданов.

„Държавният орган, който трябваше да проверява проектите (къщите за гости), беше само фиктивен“, разкри Любен Попйорданов, който е бил поканен да участва в комисията и се включва… Но щом осъзнал за какви тежки криминални афери става въпрос, скоропостижно си подал оставката и написал писмо до Брюксел, в което заявил, че програмата им за развитие на селските райони в България не се прилага по предназначение. А се краде буквално всичко.

Междувременно, стана ясно, че от 2015 г. насам страната е върнала на Брюксел 10 млн. лева по проекти за къщи за гости, като причината била, че не се използват по предназначение.

Някои са използвали мнимите „къщи за гости“, за да изперат мръсните си пари, тъй като инвестираното от тях далеч надхвърля стандартните 400 хил. лв., които са получили чрез европейското финансиране. И вместо къща са построили средно голям хотел. А други просто са откраднали парите, за да си вдигнат частни имения. Но и едните, и другите нямат нищо общо с туристическия бранш, защото построеното от тях въобще не функционира като „къщи за гости“.

Говорим за далавера в ето такива мащаби: Над 85 % от „къщите за гости“ никога не са работили като такива.

Румен Драганов е експерт по туризма и бивш член на комисията, която е трябвало да проверява проектите за къщите за гости

Дали въпросните обекти действат по предназначение може да се провери много лесно- чрез справка в „Местни данъци и такси“, както и в МВР. От там става ясно дали е имало регистрирани лица за нощувки. И пак повтарям – всичко това е организирано и закриляно от партия ГЕРБ. Затова и от 2015 г. досега са проверени едва 18% от къщите за гости, както официално обяви Министерство на земеделието, коментира Любен Попйорданов.

Интересна е и ролята на министърката на туризма Николина Ангелкова, която саботира всеки опит за обединение на туристическия бранш, коментира експертът Румен Драганов. Тия действия на Ангелкова са по заповед от най- високо ниво. Ако браншът беше обединен, той не би позволил реализирането и дългото укриване на такава грандиозна злоупотреба. Просто нямаше да може да се скрие.

Припомняме, че Скандалът с къщите за гости тръгна от разкрития за зам.- министъра на икономиката Александър Манолев, който с пари за къщи за гости от еврофондовете си построил лична хасиенда върху държавна земя в парка на град Сандански. Към момента същия е разследван от прокуратурата, която го пусна под парична гаранция от 100 000 лева.

А зам.- директорката на ДФ „Земеделие“ Иванка Мизова подаде оставка заради подозрения че е скрит собственик на едната от двете къщи за гости в родопското село Юндола. Аферата се разплете след като стана ясно, че личният й телефон е публикуван за контакт с 2 къщи във въпросното село, построени наскоро с пари от същия евро фонд, чийто шеф е тя. Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. За болен хванат с цигара марихуана от 1 до 8 години затвор за брутални крадливи боклуци оставка и бегом в Европарламента..
    Къде си Господи че не те виждам ако изобщо те има…

  2. Ееииии….тия земеделци много оправни излязоха,много напред с материала. За почти 30 години се наслушахме на афери: този за един милион,друг за два милиона,трети за незнам колко си. Ми напишете един път поне за един осъден и с конфискувано имущество от тези мошеници. А то така са само празни приказки и не са новина,а ежедневие.

  3. ГЕРБ са изроди, да ги изметем с масово гласуване на 26 май, това е единственият изход!

  4. САМО ИДИОТ БИ ГЛАСУВАЛ ЗА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЕРБ СЛАВА НА БСП ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *