Германският министър на финансите: Германия обеднява

Германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че Германия обеднява заради безпрецедентен спад в своята индустрия. За трета поредна година страната не успява да постигне икономически растеж.

„Министърът на икономиката вече каза, че вече не сме конкурентоспособни, защото промишлеността ни не разполага с евтина енергия и суровини. Сега аз, в качеството си на финансов министър, ви казвам, че ставаме все по-бедни, защото нямаме икономически растеж. Ние изоставаме“, каза Линднер на събитие, организирано от Bloomberg. „И след като министъра на икономиката и министъра на финансите представят такива анализи, за мен е крайно учудващо, че правителството не си прави никакви изводи и не взима мерки“, разкритикува министър Линднер кабинета на Олаф Шолц.

Линднер направи това си изявление само няколко часа след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува нова прогноза, според която германската икономика ще нарасне с едва 0,3% през тази година, а не с 0,6%, както се предполагаше по-рано. За сравнение прогнозите за индийската икономика за тази година, която е на 5 място в света и диша във врата на германската са нарастване с 9.6 %. А през 2023 г. Русия изпревари Германия по БВП и вече е най-голямата икономика в Европа.

Германската икономика се намира в сериозна криза. През 2023 г. БВП на страната е намалял с 0,3 % в сравнение с предходната година. Експертите на Федералната статистическа служба на Германия отбелязаха по резултатите от миналата година драстично намаляването на покупателната способност на населението поради ръста на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да преминат в режим на сериозни икономии.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Това не е възможно. Вие взехте толкова „мозъци“ от арабският и негърският свят.Направете им заводи, болници, институти на тези прекрасни инженери, лекари, учени и ще видите как банана расте и узрява.

    • Африканската образователна система не е като на бившият соц.
      Напускайте еврогея и ще се оправите.

  2. Изпаднал германец не е литературна метафора, а реалност и скоро пак ще е така. Като си тъп, все ще се намери кой да те разсипе, а германците напоследък с доста тъпи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *