Виктор Водолацки: Над 70 украински бойци се предадоха в Берестовое. Всеки месец унищожаваме десетки западни инструктори

Над 70 войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се предадоха на руските военни в боевете за село Берестовое в Харковска област. Това съобщи за ТАСС координаторът по междупарламентарните връзки с парламента на ЛНР, депутатът от Държавната дума Виктор Водолацки. Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че групировката войски „Запад“ е освободила Берестово, Харковска област. Всеки месец руските сили елиминират десетки инструктори от западни страни, които обучават украински националисти, каза още Виктор Водолацки.

Припомняме думите на председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун, който преди месец в реч пред Вашингтонския Атлантически съвет каза, че не очаква изпращането на още американски военни инструктори в Украйна до прекратяване на военните действия там.

„Всеки месец унищожаваме десетки западни инструктори, включително американски, в базите, където те обучават украински националисти. Те ежедневно търпят загуби в жива сила. Затова САЩ правят такива изявления – понеже са взели решение да не изпращат повече американци“, каза Водолацки. Според него обаче останалите страни от НАТО ще изпратят инструктори в Украйна. „Има известна управляемост в системата на НАТО. Там ще изпратят инструктори от Полша, Чехия, Германия, Италия, които безпрекословно ще изпълняват инструкциите. Американците ще се ограничат до някакви инструктори или съветници, които ще седят в Киев и ще следят всяка стъпка на Зеленски. Така че до края на военните действия, както казва американската страна, няма да изпраща инструктори. Без да уточнят, че след тях, когато всичко свърши, никой няма да има нужда от тях“, отбеляза събеседникът на агенцията.

На 16 май „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Вашингтон вече не изключва възможността за разполагане на инструктори на НАТО в Украйна за обучение на въоръжените сили на Украйна, но това няма да се случи в близко бъдеще. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви през април, че алиансът не възнамерява да изпраща войски в Украйна и да става част от конфликта. Според него НАТО в момента оказва подкрепа на Киев само за самоотбрана. 

Руската страна многократно е подчертавала, че западната помощ само удължава конфликта в Украйна и не променя ситуацията на бойното поле. Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко по-рано заяви, че базите на НАТО, ако се появят на територията на Украйна, ще станат легитимна цел на Русия, посочва още ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *