Великобритания готви бърза евакуация на туристите си от Гърция

Гърция туристиВеликобритания  подготвя  бърза евакуация на всички британци, които в момента са на почивка в Гърция, пишат британски медии.

Според „Дейли експрес“,  местните туроператори са готови да върнат веднага във Великобритания 110 хил. туристи, които в момента  са на почивка в гръцките курорти. Това ще се случи, ако заради дълговата криза банките в Гърция и банкоматите останат без пари и хората нямат с какво да си платят хотелите и обратния път.

Или ако страната да напусне еврозоната и отпадне там единната европейска валута. Това ще е най-голямата евакуация на англичани в мирно време, пише вестникът.  Други издания пък отбелязват, че  правителството се страхува от възможността граждани на страната  да останат „пленени“ в южната ни съседка, без пари в брой. Такава опасност имало, ако правителството на левия премиер Алексис Ципрас и кредиторите на Гърция не успеят да се спогодят.

Проучване на туристическия пазар във Великобритания показва, че броят на договорите за почивка в Гърция тази година е намалял с 50% в сравнение със същия период на миналата година, заради финансовата криза в страната. Британското външно министерство  съветва туристите, които пътуват в тази дестинация, да имат в себе си пари в брой и да не разчитат единствено на банковите си карти.

Междувременно излизането на Гърция от ЕС се размина и от ЕК снощи обещаха да дадат още 35 милиарда евро за заздравяване на икономиката на страната. Ципрас победи кредиторите, а европейците прекалено се страхуват да не изпуснат една от основателките на НАТО да попадне под руско влияние. Ако те не бяха отпуснали пари, Русия с готовност щеше да даде заем на лявото правителство на Гърция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *