Велизар Енчев: „Приятелски огън“ на Държавния департамент към България

Посолството на САЩ ни сервира благата вест, че „Джо Байдън не обмисля санкции срещу България заради Република Северна Македония“, с каквито миналата седмица ни заплаши конгресменът Клаудия Тени. За да успокои духовете US-амбасадата в София цитира днешното изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. Но и в изявлението на Прайс има две уточнения, които могат да ни вгорчат живота.

Първото уточнение гласи, че „Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз“…

Думата „силно“ силно ме смущава, защото зад перфидния дипломатически език прозира силният американски натиск веднага, а явно и безусловно да вдигнем бариерата пред македонското еврочленство.

Когато в публична дипломатическа кореспонденция се използва тази фраза, изводът е един: получилата това послание страна трябва да знае, че изпращащата го страна й извива ръцете или минимум я заплашва.

Второто уточнение на Прайс, предадено от щатското посолство е зле прикрит ултиматум към София. А именно: „Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по македонския въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема.“

Да припомня какво каза конгресменът Клаудия Тени пред македонската секция на „Гласът на Америка“: „Възможен е вариант на налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза“.

Нека преведем и последвалото послание на говорителя на Държавния департамент. С не особено изискан дипломатически език Нед Прайс ни казва, че оценяват положително „силния интерес на Конгреса“ (разбирай на Клаудия Тени) към въпроса и ще продължат да поддържат тясна координация с американския конгресмен Тени, която е официален лобист за македонистката кауза. Апропо, освен заплахата за санкции срещу България, другата кауза на конгресмен Тени е… защита на македонското малцинство в България.

А фактът, че позицията на Държавния департамент се огласява точно днес – когато Кирил Петков е на официално посещение в Скопие, означава само едно:  Вашингтон припомня на българо-харвардския премиер Петков какъв курс да следва по „македонския въпрос“.

Ако това не е „приятелски огън“ от американския ни „съюзник“, какво друго е? Skandalno.net

Автор: Велизар Енчев, бивш разузнавач в Югославия и посланик в Хърватска

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СКЪПИ НА СЪРЦАТА НИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МЕЧТАЕМ ЗА МИГЪ ПО СКОРО ДА СМЕ ЗАЕДНО ЗАВИНАГИ АМИН

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *