Валентин Вацев: „Магнитски“ цели единствено да унищожи руското присъствие в българската енергетика

„Публикацията на поредната порция на глобалния акт „Магнитски“ има очевидна цел – да способства за унищожаването на руското присъствие в българската енергийна политика. Но това значи и унищожаване на българската енергетика. Намеренията на САЩ са ясни. Трябва да погледнем към тази ситуация с очите на шерифа, а не с очите на индианците. Проблемите на индианците не са проблемите на шерифа. САЩ винаги са били много ясни при обяснението на природата на глобалния акт „Магнитски“. Става въпрос за гледната точка на една супер сила. Иначе сам по себе си законът „Магнитски“ е подъл, защото заклеймява някого като корумпиран, без да дава никакви доказателства“. Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев.

И допълни, че американското правораздаване се е превърнало в глобално: „Всеки, който се съмнява в правото на Америка да налага своята гледна точка на останалия свят, стои на някакви примитивни и лошо осъзнати анти-американски позиции. Въпросът е – имат ли право САЩ да предлагат юридическите си норми на целия останал свят? И ако действително имат доказателства за корупцията за този или онзи по „Магнитски“, защо не ги предоставят?“.

В предаването „12+3“ по БНР Вацев подчерта като очевидно това, че изказването на президента Румен Радев, че ще наложи вето ако ЕС реши да въведе санкции върху руското ядрено гориво, е задействало машината на акта „Магнитски“.

„Ние сме малка държава, но не можем постоянно да отстъпваме пред глобалния американски интерес… Аз съм съгласен с Държавния департамент на САЩ, че корупцията е системен проблем у нас, друг е въпросът, че американска амбиция е те да определят смисъла на думата „корупция“, а също и кой е корумпиран. Но глобалните сили винаги така са правили. Смисъла на думите и понятията определя този, който е на власт“.

Анализаторът прогнозира, че този акт ще окаже влияние върху българските междупартийни и вътрешнопартийни отношения.

„Но от САЩ не целят това, те воюват срещу руското енергийно присъствие на Балканите“.

Интервюто на Даниела Големинова с Валентин Вацев в предаването „12+3“ можете да чуете тук

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Това е координирана атака. Между изказването на Радев и изявлението на Държавният департамент имаше разлика по-малка от 24часа. Никой държавен апарат не работи с такава скорост, освен ако не е нагласен и планирано предварително.

  2. Много ми е смешно, когато неверниците започнат да целуват библията и да се кълнат във вярност към Христос! Моят ли син или този на Джо Байдън има бизнес с военните в Украйна – той ли е корумпиран или аз? Моя ли е фирмата измислила лекарство срещу пуснатия от САЩ коронавирус или на една Урсула? Аз ли вземам проценти от военните заводи на Локхийд – Мартин, за непроизведените самолети – не българските а тези на съседите, или някой от държавния департамент! Когато политически ку…. ви почнат да ни учат на курванлък, нещата са много зле. Идете и разказвайте на франсетата, че американската „Уестигхаус“ е най-добрата в света, когато те сега се чудят какво да горят в атомните си централи. Забравиха се и ядрените проблеми тук-съвсем до нас.Това ни чака – прав е Вацев – затваряне на АЕЦ в България и незабавното ни превръщане в просяци. С горивата това стана. А къде е българското злато – кафа от тъпанари, които и курванлъка не умеят!

  3. Каква корупция, какъв Магнитски? Тези саксигадове купуват партийни лидери заедно с целите им шлейфове от мекерета и последователи. В прав текст обявяват, че признават само най-безперспективните и изчезващи но очевадно издържаните от Козяк ПП и ДБ, а всички останали са предвидени от тях за заличаване. От една страна те развиват до гротеска корупцията като водещ мотив в политиката,а от друга – гръмогласно тръбят за някаква отвлечена корупция без личности и примери. И от трета страна с повод и без повод пращат разни безтегловни чиновничета (в това число и натруфени с помпозност посланици)да ни натискат, вменявайки ни корипционна виновност, да им се подчиняваме за каквото се сетят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *