Борел: Западното глобално господство приключи

Ерата на западното глобално господство окончателно приключи с началото на руската специална военна операция в Украйна и конфликта в ивицата Газа. Това написа в своя официален блог ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел, съобщава ТАСС.

„Ако сегашното геополитическо напрежение между Запада и останалия свят продължи да се развива в посока на конфронтация, Европа е изправена пред мрачно бъдеще по отношение на заплахите за нейната сигурност – военна и икономическа. Ерата на западното господство окончателно приключи. Въпреки че разбираме това теоретично, невинаги правим практически изводи от тази нова реалност“, пише той. Според Борел специалната военна операция на Русия в Украйна и конфликтът в Газа „значително са увеличили този риск“ от конфронтация между глобалния Запад и глобалния Юг , което вече може да се види в Сахел, в Близкия Изток и други части на света“.

В статията в личния си блог, посветена на резултатите от Мюнхенската конференция по сигурността, Борел отново упрекна държавите от ЕС и САЩ, че не са се вслушали в предупрежденията му, отправени две години преди конфликта в Украйна, за бързото нарастване на заплахите за сигурността на Запада. Той отново призова западните страни да се въоръжат, без да пестят средства, и да доставят колкото се може повече оръжия на Киев, за да се опитат да си върнат загубените позиции на глобално господство.

И едно допълнение от Скандално.нет: След бунта на държавите от Сахел, техният БВП скочи главоломно. Трите държави от Сахел: Мали, Буркина Фасо и Нигер изнасят предимно злато. За Мали износът на злато е 92,4% от външната й търговия, за Буркина Фасо е 77,5%, а за Нигер – 53,7%. След изгонването на френските колонизатори от района грабежът секна. Само за няколко месеца, след като изгониха французите, ръста на БВП на Нигер скочи с над 12%, на Мали с 10 %, а на Буркина Фас с 8 %. В резултат, ръста на БВП на Франция се срина до катастрофалните 0.9%. Ето откъде идваше печалбата на деиндустриализираните западни държави – от грабеж. На който Русия и Китай в момента слагат край.

Източник: Оригиналното изказване на Борел в личния му блог виж тук

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. На фона на това признание, от този, който наивно вярваше, че Русия ще бъде смачкана, нашата КОЛОНИАЛНА администрация е отново в Киев. Нямам никакво съмнение, че това е поредната поръчка от посолството, единствено за да се отровят НЕОБРАТИМО отношенията ни с Русия. Технологията на това съсипване не е оригинална, не блести нито с мъдрост, нито с благородство, това е една сатанинска задача да се съсипе и вторият най-близък народ до Руския. Няма ли да пита някой колко често трябва да ходят нашите дебили в Киев, колко често трябва да намираме руки шпиони у нас, колко често да се зъбим на Русия в угода на английските колонизатори и на щатския досегашен хегемон. Борел ви го казва бе ИЗРОДИ. „Премиерът Николай Денков пристигна с влак на посещение в Украйна“ Пристигнал е не сам, с цяла делегация за сметка на вашите пари нещастници.

  2. Pepe Escobar
    Le 24 février 2022 a été le jour qui a changé à jamais la géopolitique du XXIe siècle. Пепе Ескобар 24 февруари 2022 г. беше денят, който завинаги промени геополитиката на 21 век. Пепе Ескобар (роден през 1954 г. в Сао Пауло) е бразилски независим журналист, живял в Лондон, Париж, Милано, Лос Анджелис, Вашингтон, Банкок и Хонконг. Пише за RT (Russia Today), Sputnik, TomDispatch

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *