Бездомната Америка. Главоломно расте броят на бездомниците

Броят на бездомниците в САЩ е нараснал с нови 11% през последната година. Днес той надхвърля 577 хиляди души, което е абсолютен рекорд в цялата история на САЩ, пише The Wall Street Journal.

Експертите отдават основните причини за главоломно увеличаващият се брой на бездомните хора с високата цена на жилищата, недостига им и увеличените цени на жилищата под наем, както и на непрекъснато увеличаващият се броя на мигрантите. Друг фактор е спрените редица помощи за населението, които държавата отпускаше по време на ковид-паниката.

„Средствата, отпуснати за отстраняване на последствията от коронавирусната паника, послужиха като буфер срещу развихрилата се междувременно икономическа криза за най-бедните слоеве от населението. Сега виждаме какво се случва, когато тези ресурси вече не са налични, а икономическата криза се е задълбочила“, казаха от Американската коалиция за помощ на бездомните.

Според The ​​New York Times броят на бездомните в САЩ е много по-голям и към февруари тази година е надминал цифрата 882 хиляди души.

Журналистите и фотографите на вестника са провели поредица от посещения в редица американски градове, за да установят причините за неуспеха на правителството на Байдън да изпълни обещанията си от миналата година да намали броя на бездомните с 25% до 2025 г.

Констатациите им са разочароващи.

„Причините, които заставят някой да спи на улицата или в приют, са безброй и комплексни: Дългосрочен спад на заплатите; редуцирани социални програми, които раздават все по-малко средства, разрушена мрежа за социална защита и пр.

Фактът, че в САЩ тежките наркотици са евтини, но психичното здраве не е. Година след година констатираме, че бездомното население е непропорционално (много) чернокожо, непропорционално стари и болни хора, както и е част от LGBTQ общността.“

Ключов фактор е високата цена на жилищата.

Жилищата се превърнаха в състезание за хора с оскъден ресурс и най-уязвимите губят. Цените на имотите скачат, а заплатите не се увеличават. Следователно скочиха и бифвите по жилищните кредити“, каза Грег Колбърн, професор от Вашингтонския университет и съавтор на „Бездомността е жилищен проблем“.

Лос Анджелис е наричан „столицата на бездомниците“. В сърцето на града, района Skid Row с 50 блока, около 3000 души живеят в палатки, колиби и коли, които са задръстили тротоарите до такава степен, че пешеходците могат да се придвижват само по уличните платна.

„Лагерите за бездомни в Лос Анджелис са една от най-мрачните картини на Америка“, пише The New York Times. – Огромното количество бездомни е най-големият проблем на Калифорния. Неотдавнашно проучване на Института на Бизнес съвета на Лос Анджелис установи, че жителите масово негодуват срещу невъзможността на градските власти да се справят с проблема, като много от гласоподавателите заявяват, че се чувстват несигурни и обмислят да се преместят.“

Карън Бас, новият кмет на града, обяви извънредно положение още в първия си ден на поста. Това й даде разширени правомощия за ускоряване на изграждането на достъпни жилища.

Днес знаем, че най-важното нещо, което трябва да направим, е да предотвратим превръщането на нови хора в бездомни„, казва Карен Бас. „За да обобщим основния проблем за Лос Анджелис и други американски градове, въпреки че харчат милиарди за нови жилища, броят на бездомните се увеличава по-бързо, отколкото тези програми могат да компенсират и да приберат хората, които вече са на улицата.

Огромната част от бездомните са хора, които цял живот са живели под наем и заплатата им е стигала да го покриват. Сеега обаче вече не е така. Друга част са хора, които са изплащали ипотечен кредит, но заради невъзможност да го погасяват, губят имота в който живеят.

Всяка година в периода между между 2017 и 2020 г. в национален мащаб средно около 901 000 души са били спасени от бездомност чрез различни правителствени социални програми. Тази цифра би се счела за огромно постижение, ако не беше една друга подробност: други около 909 000 души са ставали бездомни за известно време всяка година за същия период.“

Тази ситуация възникна по време на президентството на Тръмп и се влоши допълнително на фона на „байдъномиката“, насърчавана от демократите.

Не само в богатия Лос Анджелис улиците са препълнени с палатки и цели лагери за бездомни.

През последните 5 години средните наеми във Финикс са се повишили с около 70%, а броят на хората, живеещи в приюти или на улицата, се е увеличил с 60%. Преди 10 години близо 90 % от апартаментите в района на Финикс се отдаваха под наем за 1000 долара или по-малко. Сега само 10% от тези най-евтини жилища са на стойност над 2000 долара, а останалите гонят космически цифри..

Ситуацията с бездомните е най-добра в градове като Рокфорд, Илинойс. „Градът с 147 000 жители е картина на упадъка на [индустриалния] Rust Belt, с проблеми, които добавят към икономическия упадък на нацията: През последните няколко десетилетия работните места в производството почти изчезнаха, заменени от работни места в търговията на дребно, създавайки цикъл на бедност, отчаяние и престъпност.“

Не може да се говори за възможност за закупуване на собствено жилище.

Ситуацията се утежнява от гигантския поток от нелегални мигранти през мексиканската граница. От август миналата година 20 700 мигранти от Тексас са прехвърлени в Чикаго. „Републиканският губернатор на щата Lone Star Greg Abbott изпраща мигрантите в Чикаго и други градове, управлявани от демократите, защото имат горд статут на „градове-убежища“. Те осигуряват повишена защита от задържане или депортиране на мигранти без документи“, пише Daily Mail.

39-годишният колумбиец Майкъл Кастехон и семейството му спят по подовете на гари, полицейски участъци и приюти, защото не могат да плащат наем в Чикаго. Според Кастехон опитът на семейството му да се установи в САЩ е крайно неуспешен, въобще не си е струвал, въпреки крайната бедност, в която са живели в Колумбия. Там поне имаха покрив над главите си.

След месеци на просене на пари и пресичане на граници той пристига в САЩ с цялото си семейство… за да се убеди, че историите за забогатяване или поне по-добър живот в Америка, за които е чувал от други мигранти, всъщност са стари истории или само слухове, които отдавна вече не се сбъдват, споделя той. „Американската мечта вече не съществува. Тук няма нищо не само за нас, но и за местните“, казва той.

В момента в Чикаго около 21 хиляди нелегални имигранти живеят в приюти и още 4 хиляди в полицейски участъци или на летището.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. По цял ден плача за шебеците, които си избират векове наред палачите на техните деца…….
    Дали в краварско, дали в „цивилизована“ европа или България няма особено значение, който си е тъп е за цял живот, а според последните наблюдения, се предава и генетично.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *