Бедствено положение по Южното Черноморие. Кметът на Царево призова хората да се изтеглят във високите части

Бедствено положение по Южното Черноморие, съобщава БНТ. Поройни дъждове заляха Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите Арапя и Нестинарка. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м за денонощие.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че ситуацията в Царево е най-тежка. Заради наводнения и интензивни валежи там е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Бургас.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води.

Създаден е кризисен щаб, който заседава в община Царево. Той е председателстван от кмета на общината Георги Лапчев.

Мостът на околовръстния пътя в Царево, свързващ града с Ахтопол, е пропаднал преди минути. За това съобщават в социалните мрежи туристи, които се опитват да напуснат района след проливните дъждове и последвалите наводнения.

На публикуваните кадри се вижда, че по-голямата част от съоръжението се е сринала с няколко метра като на практика прави движението но обходния път на Царево невъзможно. В момента автомобили са блокирани и от двете му страни.

В ефира на БНТ Лапчев каза, че има непотвърдена информация за трима изчезнали.

На територията на община Царево дъждът продължава да вали и не спира. Хората в село Кости са евакуирани, тъй като река Велека излезе от коритото си. Същото е положението и в село Бродилово, но там няма бедстващи хора. Кметският наместник успя да изнесе всички хора и там няма пострадали, поясни Георги Лапчев.

Най-тежко е положението в община Царево. Има паднали мостове, много са щетите на територията на цялата община. Такава е ситуацията и в Синеморец, Варвара, Лозенец.

Всички, които са имали нужда да бъдат евакуирани, са евакуирани. 60 души са в кметство Лозенец, а останалите са в Царево. Имат подслон, вода и храна. Няма бедстващи хора, увери Лапчев.

Има два язовира, които преливат, но чрез хидропомпи ще бъде намалено нивото на водоемите, за да се намали и натиска на язовирните стени, обясни кметът на Царево.

„Двата язовира на територията на община Царево преливат. Ще информираме хората от Лозенец да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части“, съобщи пред БНР кметът на Царево.

„Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село – Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо. Водата продължава да приижда“, отбеляза кметът. 

„Вече е обявено бедствено положение. Ще пуснем системата за оповестяване, за да спрем движението на хората и да ги накараме да отидат към по-високите част на градовете и селата. Дъждът не спира. Свидетели сме на картини, които никой никога не си е представял, че може да види. Издирва се и шофьор на автомобил, който е се предполага, че е паднал в едно от деретата“, обяви кметът на Царево.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. От началото на „демокрацията“ само се краде и руши. Никой нищо не прави а лапа само пари. Те затова стават тези неща. Не е заради природата. Трябва всички отговорни лица през прехода да си понесат заслуженото. Иначе така, село след село, град след град ще заживеем в палатки и фургони докато и последното , построено през социализма се разруши. А то изобщо не беше малко.

  2. Прав си, Мишо, но никой нищо няма да понесе, освен накраденото през годините след 1989, което отдавна е отнесъл.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *