Бг. тийнейджърите луднаха по нацистка дрога!

тийнейджърска дрогаНов синтетичен наркотик, известен с уличното име „кал“ и разработен въз основа на изследванията на нацистки лекари по време на Втората световна война, залива пазара за евтина дрога у нас, научи „Скандално“ от полицейски източници.
Нискокачествената смес се произвежда в Китай на основата на германския препарат с кодово название Д-9, с който е експериментирано още в края на 1943-та година.

У нас дрогата се продава на таблетки от 5 милиграма в жълта, оранжева и розова разцветка. Едно хапче върви по 7-8 лева. Наркотикът е стимулант, който масово се употребява от ученици и студенти, за да държи съзнанието им будно по време на изпити и контролни. Таблетка „кал“ е достатъчна да крепи човек буден и в състояние на максимална физическа и психическа активност в продължение на 10-12 часа.

„Дрогата бързо набира популярност, защото е много евтина и леснодостъпна. Първоначално не дава никакви странични ефекти, но продължителната употреба може да доведе до халюцинации, загуба на съзнание и трайни мозъчни увреждания“, твърдят специалисти в борбата с разпространението на наркотици.

Ефектът на новия наркотик е подобен на този от кокаина, но цената е в пъти по-ниска. Забърква се в китайски лаборатории от алкалоида оксикодон и метамфетамина первитин, които изобилстват в голямата азиатска страна. У нас влиза през Турция и Гърция и се разпределя от Кърджали и Сандански за цялата страна. Другият голям канал е през Румъния за Централна Европа и страните от бившия СССР.

„Бащата“ на дрогата, нацисткият коктейл Д-9 е съдържал доста повече съставки от простичкия си, днешен вариант. В записките на неговия откривател д-р Кемпер съюзниците откриват шокиращи свидетелства за действието на дрогата. Ученият пише, че войник приел орално 10 милиграма от веществото е в състояние да измина на бегом разстояние от 86-88 километра.

Хитлеристкият режим така и не успява да пусне наркотика в серийно производство преди края на войната през 1945 г. Но за предприемчивите китайци не съществуват прегради за бизнеса.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *