Топ 10 на скандалите във властта през 2010г.

bg2010 г. изобилстваше от скандали от всякакъв калибър. За да избегнем субективната оценка кой от тях е по- важен от другите, решихме да ги подредим по хронологичен ред.

Ето ги най- разтърсващите политически скандали за 2010 г :

Провалената кандидатура на Румяна Желева за еврокомисар. В началото на януари 2010, Румяна Желева беше принудена да се оттегли като кандидат за еврокомисар от България по хуманитарните въпроси. Атаката

Румяна Желева
Румяна Желева

срещу бившата любимка на Бойко Борисов беше водена от евродепутатката от НДСВ Антония Първанова. Още преди изслушването на Желева, Петрова насъска половината европарламент срещу сънародничката си. Самото изслушване пък беше истински кошмар – Румяна Желева не успя да каже нито едно смислено изречение. флаг бгВ резултат на слабото й представяне, българското правителство беше принудено да я отзове. Кристалина Георгиева, която спечели поста вместо Желева, беше обявена за европеец на годината. А Антония Първанова – за евродепутат на 2010. Румяна Желева изчезна от политическия небосклон у нас. Но редовно лети до Брюксел, където се изявява като зам. – председател на ЕНП.

Скандалът Дянков – Първанов. В началото на март 2010, гостуване на

Скандалът Дянков- Първанов тръгна от тв. шоу
Скандалът Дянков- Първанов тръгна от тв. шоу

финансовия министър Симеон Дянков в „Шоуто на Иван и Андрей”, разтресе държавата и доведе до искане за импийчмънт на президента Първанов. Дянков с недомлъвка потвърди свое изказване преди време, че Георги Първанов е млад милионер. Реакцията от президентството беше мълниеносна – още на следващия ден поискаха оставката на финансовия министър. От правителството пък контраатакуваха с искане за импийчмънт на Първанов. В крайна сметка, и Първанов, и Дянков запазиха постовете си.

Оставката на първия здравен министър Божидар Нанев. В края на март се случи немислимото – министър беше отстранен и подведен под

Свинският грип изяде главата на Божидар Нанев
Свинският грип обезглави Божидар Нанев

отговорност за злоупотреба от своите. Божидар Нанев подаде оставка след скандал с ваксини против свинския грип. Здравният министър беше обвинен, че сключил неизгоден договор на стойност 2,4 млн. лева с фармацевтичната компания Рош. Наследницата на поста на Божидар Нанев – Анна- Мария Борисова беше отстранена само два месеца след като застъпи. Делото срещу бившият здравен министър вече влезе в съдебната зала.

Парламентът позволи рекламата на наркотици. В края на март от президентството сигнализираха, че парламентът прави опит да подмени вече

Светлин Тачев  лобира за алкохолен бос
Светлин Танчев лобира за алкохолен бос

гласуван закон. В дъното на скандала се оказа Светлин Тачев от ГЕРБ. След като законът бил одобрен в пленарната зала, депутатът от ГЕРБ отишъл при стенографката и й обяснил, че трябва да нанесе няколко корекции. Поправките на Светлин Танчев променили смисъла на закона и, на практика, се оказало, че допускат показването на наркотични вещества в реклама – по-специално марихуаната, която е запазена марка на марка българска водка. Скандалът се разплете чак лятото, а Светлин Танчев се покри.

Визитата на Вежди Рашидов във Венеция и Мишел Бонев. Сагата с пътуването на културния министър Вежди Рашидов до Венеция за традиционния филмов фестивал започна в началото на септември. Вежди Рашидов кавалерства на никому неизвестната българска режисьорка, актриса и продуцентка Мишел Бонев. Присъствието на българския министър смайва всички, но идването му не е напразно – сънародничката му със

Приятелката на Берлускони Мишел Бонев и Вежди във Венеция
Приятелката на Берлускони Мишел Бонев и Вежди във Венеция

съмнителна репутация печели награда от фестивала. В България обаче щекотливият въпрос – Кой плати на Рашидов разходката до Венеция ?, започва да тревожи обществеността. И тъкмо когато всички у нас позабравиха случката, на Апенините гръмна скандала. Берлускони лично лобирал за приятелката Мишел Бонев да получи награда, макар и измислена. Появяват се слухове, че италианското културно министерство платило престоя на Вежди Рашидов. Искат се оставки, дори и тази на Берлускони. Още по- скандалното е, че лице от правителството отива да подкрепи жена като Мишел Бонев, за която стана ясно, че на младини се препитавала като проститутка.

Калина Илиева. Бившата шефка на фонд „Земеделие” няма нужда от

Калина Илиева се покри след скандала
Калина Илиева се покри след скандала

представяне. Въпреки че скандалът с бременността й избухна в началото на октомври, темата все още е доста коментирана. Името й стана нарицателно за страшния процес на „ калинизация” в българската политиката – с фалшива диплома и празна глава, благодарение на връзки, изведнъж се издигаш до висок пост. А от тази силна позиция започваш да клепаш абсолютно всички, дори шефа си. „Калина” днес означава и патологична лъжкиня.

Имотите на Цветан Цветанов. В средата на октомври Яне Янев хвърли бомбата : „Вътрешният министър притежава шест имота”. От всички тях,

Цветанов се цели в президентския пост
Цветанов се цели в президентския пост

четири се оказаха наследствени, но за два МВР шефът така и не успя да се защити. През 2008, Цветан Цветанов купува на „зелено” два апартамента в скъпия столичен квартал „Изток”. Твърди, че собственикът бил негов приятел и му ги продал на по- ниски цени от реалните. Цветанов твърди, че изтеглил заем и внася всеки месец по 900 лева. По това време обаче, когато подписва договора за покупко- продажба, Цветанов бил безработен. НАП започна проверка на доходите и имотите на вътрешния министър. Резултатите се очакват през януари.

Мъртвороденото бебе в Горна Оряховица. На 1 декември пресата гръмна: „Лекари умъртвили бебе”. Скандалът обаче се разгърна истински,

Лекарската гилдия отново беше унижена от управляващите
Лекарската гилдия отново беше унижена от управляващите

когато вътрешния министър разсекрети СРС- тата от телефоните на заподозрените лекари. Цветанов изчете разговора на медиците в парламента и заключи, че наистина убили новороденото. Две седмици по- късно обаче, петорна съдебно- медицинска експертиза доказа, че бебето се родило мъртво в шестия месец. А екипът, който извършвал раждането, направил всичко възможно за реанимирането му. Столът на Цветанов силно се заклати, но излезе Бойко и заяви, че МВР шефът е най- достоен за президент. Цветанов се извини и толкова.

Скандалът „Верту”. Авантата примирява и най- яростните политически опоненти. 16 депутати от различни партии доказаха, че възгледите за бъдещето не са по- важни от телефон за 5 000 лева. Журналистически vertuексперимент провери дали родните депутати биха предали избирателите си срещу скъп мобилен телефон – половината от изпитаните го направиха. Осем души от ГЕРБ, начело с Лъчезар Иванов, трима от ДПС, двама от РЗС, един независим, един от БСП и представител от „Атака”. 16- те народни избраника напуснаха Парламента в разгара на дебати, за да отидат на представяне на марка скъпи телефони. А за присъствието си – щяха да получат безплатен модел. След скандала, сгафилите депутати не получиха наказание, освен еднократно да им се удържи половината заплата.

Посланици ДС – агенти. В средата на декември стана ясно, че половината ни посланици и консули в чужбина, принадлежат към Държавна сигурност.

Божидар Димитров подаде оставка
Божидар Димитров подаде оставка

Скандалът се разнесе из целия Европейски съюз, а някои държави започнаха да питат няма ли да си прибираме комунистическите дипломати. Задачата обаче се оказа тежка. Президентът Първанов, който също е бил доносник, отказа да даде съгласие за отзоваване на посланиците ни. Бойко Борисов нямаше друг изход, освен да приеме предизвикателството на президента. Затова изрази готовност да отстрани Божидар Димитров, министър по въпросите на българите в чужбина, който също има досие. Бившият шеф на НИМ обаче сам подаде оставка. Въпреки достойния жест на Божидар Димитров, Първанов все още отказва да отзове дипломатите с агентурно минало.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *