Протестиращите френски фермери започнаха безсрочна блокада на Париж, Германия ври и кипи. За блокади се готвят и фермерите от Италия и Белгия

Протестиращите фермери във Франция започнаха безсрочна блокада на Париж въпреки мерките за помощ, които им обеща премиерът Габриел Атал. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание, предава БНР.

Ключовите магистрали около френската столица са блокирани една след друга от тракторите на протестиращите земеделци, които обещаха безсрочен протест от 14:00 ч. местно време. Основните им искания засягат плащанията по еврофондовете и регулациите на европейско равнище, както и спиране на безконтролния безмитен внос от Украйна.

Вече са засегнати най-малко 16 магистрали в 30 департамента, а фермерите се снабдяват с провизии за продължителен протест. На места те получават подкрепата от местните власти. 

Вътрешният министър Жералд Дарманин нареди разполагането на 15 000 полицаи и жандармеристи, които да предотвратяват безредиците и да не допускат прекрачването на червената линия – навлизане на фермерите в Париж и блокада на летищата и пазара в Ранжис – най-голямото европейско тържище за хранителни продукти на едро.

В понеделник в Ранжис бяха изпратени бронирани полицейски автомобили, след като някои фермери заплашиха да го „окупират“. Всеки ден през пазара му преминават над 8000 тона хранителни продукти, които изхранват близо 12 милиона души.

Според правителствената агенция Адеме в случай на сериозни смущения Париж ще разполага с хранителни запаси само за три дни, тъй като доставките се извършват всеки ден.

Френски фермер твърди, че блокадата с трактори, установена на осем ключови магистрални изхода около Париж, има за цел да „накара парижани да гладуват„, твърди Тelegraph.co.uk

Беноа Дюран, зърнопроизводител, заяви пред френската телевизия BFM TV: „Провеждаме обсада в Шартър, на един час път от Париж. Това е част от блокадата… Целта е да се окаже натиск върху правителството„.

„[Блокирането на Париж] ще се случи по естествен път. Парижани ще бъдат гладни. Целта е парижани да гладуват. Това е всичко“.

Според правителствената агенция Адеме в случай на сериозни смущения Париж ще разполага с хранителни запаси само за три дни, тъй като доставките се извършват всеки ден.

Протестите са водени от основния синдикат на фермерите и Съюза на младите земеделци, които продължават натиска, въпреки че в петък премиерът Габриел Атал частично удовлетвори исканията им. 

Тази вечер техни представители отново ще се срещнат с премиера, както беше обявено след кризисното заседание, свикано от президента Макрон. 

В Германия пък стотици фермери се опитват днес да блокират с трактори достъпа на пристанището на Хамбург и по-малките портове Вилхелмсхафен и Бремерхафен.

„Франс прес“ цитира информация от полицията в Хамбург за проблеми с трафика там заради близо 1500 трактора в различни части на града. 

Германските земеделци протестират срещу орязването на субсидиите им от федералното правителство.

И италианските фермери на протест

В знак на солидарност с европейските си колеги италианските земеделски производители излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от икономическите предизвикателства, с които се сблъсква техният отрасъл.

В основата на недоволството е скокът на цените на дизеловото гориво, който нанесе тежък удар върху земеделските дейности на целия континент. Колективното недоволство на земеделските производители се подхранва и от очевидното несъответствие между цените, които получават за своите продукти, и цените, на които тези стоки достигат до потребителите на пазара.

Една от основните тревоги, изразени от италианската земеделска общност, е въздействието на все по-строгите разпоредби, които според тях задушават бизнеса им. Нараства мнението, че ако тези закони не бъдат взети предвид, те могат да доведат до края на местното производство в Италия, което допълнително ще засили икономическото напрежение, пред което са изправени земеделските производители.

Протест е планиран за неделя на Пиаца Кастело в Торино, пише news.italy24.press.

Във вторник пък голям протест в Брюксел са планирали белгийските земеделки. На място се очаква да пристигнат десетки хиляди фермери от цялата страна. Протестът им засега е предупредителен – без включването на тежка техника.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

 1. Европейските бюрократи явно наистина са решили да ликвидират населението на Европа. Който оцелее, ще яде скакалци и хлебарки по евродирективи. Естествено, че не се отнася за бюрократите и богатите. Вървим със сериозни крачки към оруеска държава, като вече си имаме министерство на истината и новговор, както и големия брат, който непрекъснато ни следи (гледа).

  • Нема такова нещо, това е конспирация, британоварварите мислят и се грижат за нас :)
   Правят това вече 1000 години, като се почне с кръстоносните походи и се свърши с Руско-турската освободителна война, защото най-много на света обичат православните.
   Някой от ордите на Европейски Съюз, клали демократично българи
   • Мехмед Али паша е Карл Дитрих, командир на войските по българските земи;
   • Хобарт паша e англичанин, командвал турската черноморска флота.
   • Сюлейман паша Соломон Леви Явиш e евреин от Франция;
   • Фейсал паша е немец;
   • Ибрахим паша е грък;
   • Леман паша е австриец;
   • Искендер паша e Алесандрос грък, инструктор за специални акции;
   • Бекир паша е полковник Кемпбел Куксънл;
   • Рашид паша е генерал Шрекер, белгиец, военен инженер;
   • Нихид паша е Белински, поляк, главният квартирмейстер;
   • Мехмед паша е Блум, французин, началник на инженерните войски на султана;
   • Осман паша e евреин, действащ B Централна Северна България;
   • Рашид бей e Шатинер, французин началникът на интенданството;
   • Генерал Грюнвалд, норвежец е началник на артилерията при главното командване;
   • Талат бей е евреин;
   • Офицерите Емануел Красоа и Жозеф Лафайе, французи;
   • Полски легион, участвувал на страната на Османската империя
   • Флотилия със 170 английски офицери и 390 английски моряци блокират руснаците

   • Баахму! Ти си бил цяла енциклопедия уа !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.