Юлияна Плевнелиева – най-богатата първа дама! – с видео

Юлияна Плевнелиева

Новата първа дама Юлияна Плевнелиева досега почти не се е появявала публично, но данните от търговския регистър показват, че успешно съчетава работата си в издателство с частния си бизнес.
Юлияна Плевнелиева днес е собственик на две фирми. Преди години в тях е имал дялове и Росен Плевнелиев. По товаа време той е шеф на германската строителна компания „Линднер“ и семейните компании отчитат високи печалби.
След като става министър, Плевнелиев се разделя с частния си бизнес и прехвърля дяловете изцяло на жена си. Една от семейните компании дори сменя името си от „Плевнелиев консулт“ на „Ателадиа консулт„. Юлиана става едноличен собственик и управител на „Ателадиа консулт“ и на „Ателадиа“.
Първата фирма е за консултантски и бизнес услуги в областта на недвижимите имоти, а втората според регистъра се занимава със селски туризъм в Банско и други части на страната.
Отчетите на двете дружества на Плевнелиеви показват, че техният финансов възход и падение са тясно свързани с длъжностите, които заема Росен Плевнелиев. Печелившият период приключва след като Плевнелиев става министър. След това двете семейни фирми си изпяват песента.
Любопитно е, че преди това Росен Плевнелиев е вземал кредити от тях. През 2008 г. той получава 70 000 лв. кредит от „Ателадиа консулт“. Лихвата е 8 %. Връща парите още същата година.
От другата фирма „Ателадиа“ Плевнелиев е обявил, че е взел дългосрочен заем от 340 хил. евро. Лихвеният процент е 6,5.

Росен Плевнелиев

Най-силните години за семейния бизнес са 2008 и 2009 г. „Ателадиа консулт“ отчита 325 хил. лв. приходи през 2008 г. и 28 хил. лв. данъчни задължения. Парите идват от консултантски услуги, пише в документите. Чистата печалба на семейството е 185 хил. лв. С другата част от сумата – над 130 хил. лв., са платени консултантски услуги.
От какво са те, естествено си знаят само Плевнелиеви. Експерти обясняват, че с консултантски услуги могат да се лагализират например подкупи, давани на правилни хора или техни роднини за една или друга услуга. Не друг, а самият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че през 2007 г. трима общински съветници поискали от Плевнелиев подкуп от 500 хиляди евро. за да придвижат проекта му за бизнес парк в столицата. Той обаче не съобщил в полицията за това. Цветанов извади тази стара история уж за да изтъкне, че Росен Плевнелиев не участва при никакви условия в компроматни войни. От БСП обявиха изказването на Цветанов за „приятелски огън“. Самият Плевнелиев отрече да се е срещал с така наречените съветници „брокери“. Той побърза да заяви, че нито му е искан подкуп, нито е давал.
Година по-късно семейните фирми на Плевнелиеви работят с консултанти, което може би е чиста случайност. През следващите години фирмата „Ателадиа консулт“ не е отчела кой знае какви печалби.
След 2008 г. Плевнелиеви започват да строят апартамент, както личи от отчетите на другата им фирма – „Ателадиа“. Отбелязано е също, че тази компания притежава три имота, но не ги дава под наем. Те са в местността Рудина край Разлог, в Черноморец и в Малинова долина.
„Ателадиа“ отчита 288 хил. лв. приходи през 2008 г. Печалбата е 196 хил. лв. Разходите са 31 хил. лв. и са дадени за външни услуги.
През следващата година печалбата на фирмата е още по-голяма – 769 хиляди лева. Уточнено е, че от консултантски услуги са получени 751 ххил. лв., а разходите за външни услуги са само 57 хил. лв. На следващата година фирмата отбелязва само загуби.
Росен Плевнелиев беше обявен за най-заможният министър от подчинените на Бойко Борисов. В декларациите си, подадени в Сметната палата през 2010 г. той е написал, че има над 1.7 млн. лв. на влог в банка.
От същата декларация се вижда, че през 2010 г. Юлияна Плевнелиева е получила дивиденти в размер на 38 927 евро. Към доходите си е добавила и други 43 480 лв. Експерти подчертават, че тя е най-богатата президентша досега.
Юлияна Плевнелиева е втората съпруга на новия президент. Първият брак на Плевнелиев е с благоевградчанката Вероника и е сключен през 1990 г. Двамата се разделят, но тя запазва фамилията си. Както самата тя обяснява, причината да продължава да носи фамилията на бившия си е, че не й се занимавало с административни процедури и смяна на документи.

Росен Плевнелиев под кръстосания огън на Сашо Диков! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *